21. heinäkuuta 2012

Kuinka luoda markkinoille luomutuote

Luin ohimennen eräästä blogista juttua ja onneksi katsoin myös kuvat, sillä kuvista ilmeni se, miten helppoa on luoda luomutuote markkinoille.

Harrastuksesta saippuayritykseksi

 

Yrittäjyys on erittäin kannustettavaa toimintaa, joten sitä en tässä kritisoi, vaan sitä, kuinka nämä urheat yrittäjät tulkitsevat vallalla olevia luomusääntöjä. He ovat kuitenkin perusrehellisiä, sillä he kertovat tuotteistaan näin:

Kaikki Doftin tuotteet täyttävät luonnonkosmetiikan kriteerit vaikka niillä ei sertifikaattia vielä olekaan. Syy siihen on ainoastaan taloudellinen.

Luomusertifiointi on luotu siksi, että ihmisen sanaan emme voi luottaa, vaan tarvitsemme valvontaa, jotta tuote on oikeasti sellainen kuin väitetään.

Heidän tuotteillaan ei siis ole luomusertifikaattia, kuten he rehellisesti ilmoittavat, mutta hetken päästä tulee kuva heidän tuotteestaan omassa pakkauksessaan:


Valitettavasti nyt mennään vahvasti sille puolelle aitaa, jolla ei saisi olla.

Luomu, organic yms sellainen luomuun viittaava virallinen termi saa olla vain virallisesti luomusertifioidussa tuotteessa, eikä sitä saa mennä käyttämään, vaikka itse kuinka vilpittömästi tahansa kertoo ja uskoo kriteerien täyttyvän.Kuitenkin tämä on erittäin hyvä esimerkki siitä, kuinka helppoa on tuoda luomutuote markkinoille ja kuinka homma toimii. 

Kyseisillä yrittäjillä ei ole rahaa hankkia tuotteilleen luomusertifikaattia, mutta silti he myyvät tuotteitaan pakkauksessa, jossa lukee "organic". Voisiko syy siihenkin olla taloudellinen, sillä "organic" luo mielikuvan jostain sellaisesta, josta pitääkin maksaa paljon normaalia kalliimpi hinta?

Jos he haluavat korostaa tuotteensa luonnonmukaisuutta ilman luomusertifikaattia, heidän kannattaisi mainostaa tuotteen olevan "natural", sillä siihen ei ole sertifiointia ja sitä saa käyttää kuka tahansa, missä tahansa tuotteessa.

Natural vs. Organic

 

Organic is the most heavily regulated food system. Only organic guarantees no toxic synthetic pesticides, toxic synthetic herbicides, or chemical NPK fertilizers are used in production, and no antibiotics or growth hormones are given to animals. Organic producers and processors also are subject to rigorous announced - and unannounced - certification inspections by third-party inspectors to ensure that they are producing and processing organic products in a manner you and your family can trust.

Tuomani esimerkin valossa tämä teksti saa hieman uuden merkityksen. Sanahelinää.

Onkohan ruokapuolella sama meno?


Ei kommentteja: