11. heinäkuuta 2012

Luonto hyvis, keinotekoinen pahis

Tässäpä uutinen heille, joilla on tarve nähdä luonnon omat tuotteet aina hyviksi ja kun ihminen pääsee niitä räpläämään, syntyykin jotain pahaa, jota täytyy vastustaa:

Myrkyllisestä porkkanan sukulaisesta valmistettu lääkeaine tuhoaa syövän

 

Thapsia garganica on erittäin myrkyllinen, Välimerenalueella kasvava sarjakukkaiskasvi. Samaan heimoon kuuluu monia hyötykasveja, kuten porkkana ja kumina sekä muun muassa yleinen rikkaruoho ja salaatin ainesosa vuohenputki – mutta myös monia äärimmäisen myrkyllisiä kasveja. Näistä esimerkiksi myrkkykeiso kasvaa Suomessakin.

T. garganica on tunnettu myrkylliseksi ainakin antiikin Kreikasta saakka. Karavaaneissa vaeltavat arabiheimot kutsuivat sitä vuosisatojen ajan ”kuolemanporkkanaksi”, koska kamelit, jotka söivät sitä, usein kuolivat pian.

Mutta sitten ihminen pisti näppinsä väliin:

Tutkijat itse asiassa onnistuivat muuttamaan myrkyn lääkkeeksi, sillä G202 on laboratoriossa kemiallisesti muunneltu versio T. garganican myrkystä, thapsigargiinista. G202:ta voidaan injektoida verenkiertoon, missä kulkiessaan se ei lainkaan vahingoita terveitä verisuonia ja solukoita. 

Syöpäsolujen erittämä tietty proteiini kuitenkin aktivoi G202:n tappamaan syöpäkasvaimen soluja, verisoluja jotka ruokkivat kasvainta sekä muita aivan lähietäisyydellä olevia soluja. G202 estää toisen, solujen elämälle välttämättömän SERCA-pumpuksi kutsutun proteiinin tuotannon.

Milloin tämä lääke on käytössä kaikille, on tietenkin toinen tarina.

Vaikka uutinen ei liity ruoan tuotantoon, on se kuitenkin esimerkki siitä, että luonnonmukainen ei todellakaan tarkoita pelkkää hyvää ja synteettinen pelkkää pahaa.

Lääkkeet kelpaavat synteettisenäkin, mutta kun menemme maatalouden puolelle, meidän pitäisi unohtaa kaikki vuosikymmenien aikana kertynyt tieto maataloudesta ja viljellä jotenkin "vanhojen hyvien aikojen" malliin?

Tietenkin meillä se on helppoa, koska meillä on niin maata kuin resursseja tuhlattavaksi myös tuottamattomaan viljelyyn. Kaikilla eivät asiat ole niin hyvin.

Mutta miksi moderneja lääkkeitä ei vastuteta niin suurella tarmolla kuin modernia maataloutta? On tietenkin sitäkin, esimerkiksi rokotevastustajat, mutta vastustus on kuitenkin aika marginaalisten piirien toimintaa.

Sen sijaan modernia, tuottavaa ja tehokasta maataloutta vastustetaan aivan eduskunnan tasolla saakka.

Pari päivää sitten Vihreiden Osmo Soininvaara kirjoitti Hesarin kolumnissaan oikeita asioita ja hän oli huolissaan esimerkiksi maatalousmaan vähenemisestä. Kuitenkin hänen puolueensa avoimesti kannattaa sellaista menetelmää viljelyyn, joka vaatii suunnattomasti lisää maatalousmaata, jotta ruokaa saadaan kaikille tuotettua. Hyvin ristiriitaista.

Miksi maabrändityöryhmä ei esittänyt meille sellaista maabrändiä, että me muutamme puolet terveydenhuollostamme luontaislääkinnäksi, koska pehmeät arvot ovat nyt pop?

Yrttejä ja kukkaterapiaa kansalle, niin asiat tuntuvat luistavan.

 

Ei kommentteja: