18. heinäkuuta 2012

Ruoan tuotannon todellisuutta

Uusimmat uutiset puhuvat karua kieltään tulevasta satokaudesta ja se rokottaa meitä ruoan hinnan nousun myötä.

Sateet uhkaavat korottaa lihan ja viljan hintaa Suomessa

 

Pitkään jatkuneet rankkasateet uhkaavat vilja- ja perunasatoa Suomessa ja muualla Skandinaviassa. Samaan aikaan kuivuus näivettää muun muassa vehnä-, maissi- ja soijasatoja Pohjois-Amerikassa.

Yksi myytti luomutuotannon ympärillä on ollut se, että luomutuotantoon voidaan mainosti siirtyä luomun tuottamista järkyttävän pienistä sadoista huolimatta, koska ruokaa tuotetaan aivan liikaa muutenkin. No jaa, voisi taas sanoa:

Schulmanin mukaan viljantuotannossa eletään nykyään yllättävän paljon kädestä suuhun. Viljan kulutus on suurempaa kuin tämänhetkinen sato.

"Kukaan ei halua enää ottaa vastuulleen suuria kustannuksia isoista viljavarastoista, ja väestönkasvu on päällä koko ajan. Ei siellä ole kauheasti pelivaraa."

Onko luomun ympärillä yhtään mitään todellista, johon se perustuisi tai jolla sitä voitaisiin perustella?

Väestönkasvu on päällä, pelivaraa ei ole, mutta Suomi on onneksi varautunut tilanteeseen päättämällä siirtää puolet maataloudesta tuotantomuotoon, joka romahduttaa sadot.

Palveluryhmäpäällikkö Sari Peltonen Pro Agriasta on niin ikään huolissaan sateen runtelemista peruna- ja viljapelloista.

"Kasvitaudit leviävät tällaisessa säässä tosi rajusti. Esimerkiksi perunarutto voi pahimmassa tapauksessa pilata koko sadon. Erityisesti ne lohkot, joissa vesi on noussut pellolle, ovat kriittisessä vaiheessa." Tautien torjuntaan ei päästä märällä pellolla.

 Entäpä luomussa? No jos sinne pelloille pääsisikin jossain välissä, mitään keinoja ei ole tautitorjuntaan, sillä ne ovat kiellettyjä luomusäännöstössä.

Kasvitaudeille herkulliset olosuhteet

 

Luomun ympärillä pyörii erilaisia myyttejä siitä, että luomu näyttää kyntensä erityisesti vaikeissa oloissa, joten nyt on luomulla näytön paikka. Ei voisi paljon vaikeammaksi mennä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei luomuviljelijä mitään satoa tarvitsekaan.
http://mattipekkarinen.net/syksylu.htm

http://mattipekkarinen.net/katelask.xls

Nälkäisistä viis?

Matti

Anonyymi kirjoitti...

Muoti-ilmiö, josta on tullut virallinen totuus. Kun ei nyt vaan kaikki mene tuohon hömpötykseen mukaan. Vaikka pahalta näyttää...