9. tammikuuta 2013

Luomua myydään edelleen tavanomaisena

Kaikesta trendikkyydestä ja hypetyksestä huolimatta uutiset kertovat edelleen jotain muuta ja tänä aamuna myös aamu-tv:n puolella näin:

Saatat juoda luomumaitoa tietämättäsi

 

Kaupat vaativat lisää luomua meijerihyllyihinsä. Suomen suurin meijerituottaja Valio kuitenkin myy osan saamastaan luomuraaka-aineesta tavallisena maitona. Yhtiön mukaan luomu ei ole niin kannattavaa, että kaikkea kerättyä luomumaitoa kannattaisi jalostaa luomutuotteiksi.

On hyvin mielenkiintoista, että kaupan isojen keskusliikkeiden edustajat ovat luikerrelleet luomujärjestöihin päättäville paikoille ja sieltä he hokevat sitä tuttua mantraansa siitä, että kuluttajat ovat aivan hulluina luomuun ja sitä menee kaupaksi kuin häkä.

Kuitenkin pienet luomun erikoismyymälät kaatuvat yksi toisensa jälkeen ja jäljelle jäävät vain isojen keskusliikkeiden luomuhyllyt tai tarpeeksi vauraalla alueella olevat kivijalkakaupat.

Onko niin, että keskusliikkeiden edustajat koettavat saada ihmiset ostamaan luomua hokemalla, että kun tuokin ostaa, niin sinunkin pitäisi ostaa, kun se on niin pahuksen trendikästä. Sillä heidän ainoa motiivinsa on myydä, myydä ja myydä. Mitä enemmän ja kalliimpaa, sen parempi heille.

Todellisuudessa hyvin harvat ostavat ja tuottajat, esimerkiksi Valio, tietää sen erityisen hyvin.

 Valion näkemys on, että luomutuotteille ei ole ollut tarpeeksi kysyntää.

- Viimeisen vuoden aikana kysyntä on itseasiassa ollut laskussa. Eli meillä kyllä luomuraaka-ainetta riittää, sanoo Rauno Hiltunen, Valion tuoretuotteet ja markkinointi -johtaja.
 Arlan suunnalta saamme tiedon siitä, ovatko luomumaitotilat näitä pieniä sympaattisia maitotiloja, joissa Mansikki ja Mustikki kirmaavat lajinmukaista elämää kahdestaan, koska luomutuotanto on etenkin pientuotantoa:

Esimerkiksi Arla Ingman on ollut Eviran hakemusten perusteella kiinnostunut vain suurista tiloista, vaikka yhtiöstä kerrotaan, että luomun kysyntä on yllättänyt.

Pieniä luomutiloja, jotka olisivat hyvin halukkaat tekemään Arlan kanssa luomusopimuksen vaikka seuraavan sekunnin aikana, riittää täällä pilvin pimein, mutta kun ne pienet tilat eivät Arlaa kiinnostaa, eikä se sopimuksia sellaisten tilojen kanssa tee.

Valio ehkä säälistä tekee ja sitten se luomumaito, jonka tuottamiseksi on saatu mittavat yhteiskunnan tuet, myydäänkin aivan tavanomaisena maitona kuluttajille.

Kesko ei toivo suurten tuottajien kasvattavan valikoimiaan, vaan kaipaisi lisää tarjontaa pieniltä luomutuottajilta.

Mutta kun he eivät kykene riittävän suurella varmuudella tavaraa toimittamaan. Paikallinen kauppias kyllä varmaan toivoisi homman toimivan ja antaa mahdollisuuksia, mutta "ei oota" ei kannata myydä ja se saattaa karkoittaa asiakkaista osan muualle, joten jos ei tavaraa ilmesty, sopimus perutaan nopeasti.

Kaikille tiloille luomu ei ole kannattavaa.

Niinpä. Jotenkin se satojen romahtaminen pitäisi korvata ja pienille tiloille se ei onnistu mitenkään ja toiminta muuttaa hyvin nopeasti kannattamattomaksi.

Suuret tilat kykenevät sopeutumaan paremmin ja jo alunperin suuresta tilasta on aina helpompi tehdä vielä hivenen suurempi pienillä investoinneilla. Raivataan vain tuplaten lisää uutta maatalousmaata, niin sato on saatu entisiin mittoihin.

Meillä ei ole ollut riittävästi suomalaista luomuraaka-ainetta. Teemme sen hankinnan eteen töitä ja luomuraaka-ainetta saadaan lisää koko ajan, mutta kysyntä on kovempaa, kuin mitä me pystymme tällä hetkellä toimittamaan, valittelee Arla Ingmanin toimitusjohtaja Reijo Kiskola.

Samaan aikaan Eviran mukaan Arla tekee sopimuksia vain isojen tilojen kanssa ja jättää pienet ja keskisuuret luomutilat nuolemaan näppejään luomutrendin huumassa.

Tuottajia kyllä olisi, mutta luomu on aivan samanlaista bisnestä kuin kaikki muukin ja siinä ei pienen luomutilan sympaattisuus juuri vaikuta.

3 kommenttia:

Matti Pekkarinen kirjoitti...

Luomuainesten sekoittaminen tavanomaoisen sekaan on arveluttavaa. Mahdollisten terveyshaittojen ilmaantuessa jäljittäminen on mahdotonta.

Ruokaturvallisuudessa tulee aina olemaan aukkoja. Eihän näköjään edes pystytä valvomaan suurten meijereiden maidon vierasainesisältöäkään, kuten Kiinan tapaus osoitti. Aukottomasti ei varsinkaan voida valvoa, etteikö rotta tai varpunen pääse saastuttamaan siilossa seisovaa vilja- tai pähkinäerää vaikkapa salmonellalla. Eikä kissa suinkaan ole siistein tapa torjua rottia ja varpusia… kemikaaleja tarvitaan, ja nykyaikaisia siiloja.

Mitä vähemmän panostetaan tautien ja varastotuholaisten torjuntaan, sitä suurempi on riski. Ja mitä luonnollisemmin annetaan tuotantoeläinten ulkoilla, sitä suurempi on niiden riski saada luonnosta tartuntoja.

Herää ajatus: Eikö kuluttajan tulisi saada tietää, onko tuotteessa mukana riskimateriaalia. Siis sellaista, jonka tuottamisessa vältellään torjuntakemikaaleja ja sallitaan tuotantoeläinten yhteys vapaan luonnon mikrobimaailmaan. Pakkausmerkinnällä pitäisi ilmaista, jos näin on.

Onkohan missään arvioitu, mikä osuus ruokamyrkytyksissä on tällä asialla? Siis sillä, että nykyaikaisesti, valvotusti tuotetun elintarvikkeen seassa saa piilevästi, ilman merkintäpakkoa, olla luonnon ehdoilla syntynyttä luonnonmukaista materiaalia?

Anonyymi kirjoitti...

Mieluummin Arlan maitoa sitten

Anonyymi kirjoitti...

Tietenkään Valion kohdalla luomumaidon menekki ei ole niin suuri, koska Valion luomumaito on huomattavasti kalliimpaa kuin esim. Arlan, Pirkan tai Rainbown. Meidän kaupungin isossa Citymarketissa ei Arlan maitoa edes myydä (??), mutta hyllyssä Valion Hilja-maitojen kohdalla on aina tarjolla vain ei-oota. Prismassa Arlaa myydään ja se on saanut huomattavasti lisää hyllytilaa, ennen sai olla tyytyväinen jos sieltä yhden Arla luomu vanhanajan täysmaidon sattui saamaan itselleen.