22. tammikuuta 2013

GMO viljelijän näkökulmasta

Tulipas vastaan erittäin mielenkiintoinen kirjoitus, joka sisälsi vaihteeksi myös ajateltuja ajatuksia, ainaisen katteettoman pelottelun sijaan ja tämän haluan toki jakaa kaikkien kanssa, sillä äänessä on amerikkalainen perhetilallinen Brian Scott:

Opinion: My family farm isn't under "corporate control"

 

Hän pitää myös blogia, joka löytyy täältä:

 

The Farmer's Life

 

Kyseessä on amerikkalainen pientilallinen, joka viljelee mm. maissia, soijaa ja vehnää, ja hän käyttää geenimanipuloituja lajikkeita, joita hänelle myy mm. "ilkeä ja paha" Monsanto. Brianin ajatukset kannattaa taas lukea ajatuksen kanssa.

Brian käy hyvin läpi väitteitä, joita yleinen mielipideilmasto viljelee tosiasioina, vaikka ne eivät ole sellaista koskaan nähneet, eli että perhetilallisista tulee vaikkapa Monsanton asiakkaina "Big Agron*" orjatyöläisiä ja Big Agron ainoa tavoite on kyltymätön voitontavoittelu luonnon, viljelijöiden terveyden sekä kuluttajien terveyden kustannuksella. Hän käy myös läpi väitteitä siitä, että kun ostat geenimuunneltuja lajikkeita yhtiöltä X, sinut pakotetaan myös ostamaan kaikki muutkin maataloustuotteet, vaikkapa kasvinsuojelu, samalta firmalta.

* Big Ag tai Big Agro on Yhdysvalloissa käytetty negatiivinen termi kuvaamaan suuria maatalouteen keskittyneitä firmoja, kuten Monsantoa. 

Mielenkiintoinen on myöskin kyseisen kirjoituksen kommenttiosio, joka täyttyi aika nopeasti sellaisten ihmisten mielipiteistä, joiden ainoa kommentti oli se, että kuinka paljon Monsanto maksoi  tuosta kirjoituksesta.

Brian antaa myös näytille sopimukset, joita hän on tehnyt Monsanton kanssa ja linkit niihin ohjeisiin, joita hän sitoutuu noudattamaan kyseisen yhtiön tuotteita käyttäessään, kuten tämä:

Insect Resistance Management

 

Kuten Brian osuvasti ilmaisee, niin Monsanto, joka kyseiset hänen ostamansa tuotteet on valmistanut, osannee antaa joitakin ohjeita siitä, kuinka niitä on parasta käyttää.

Monsanto  Technology Use Guide



Aivan kuten jos ostat vaikkapa Audio Pron äänentoistojärjestelmän, niin ehkäpä sen järjestelmän valmistaja osaa antaa sinulle myös hyvän ohjeen äänentoistojärjestelmän käyttämiseksi, etkä sinä vaadi Bosea toimittamaan sinulle ohjeita ja vaikka se sattuisi sellaisen toimittamaan, luultavasti et sitä hyväksyisi, vaan haluaisit tuotteen valmistajan ohjeet.

Mutta tämä on liian helppoa logiikkaa maatalouteen siirrettäväksi, sillä tokihan on niin, että jos maatalousfirma X valmistaa tuotetta, niin se on pohjattoman ilkeyden ja pahuuden merkki, jos samainen firma haluaa antaa sinulle myös ohjeita valmistamiensa tuotteiden parhaan käyttämisen suhteen.

Tai jos sinä ostat Applen hienon ja kalliin puhelimen, mutta sitten sinä haluatkin säästää 10 euroa ja tilaat jonkin välipiuhan kiinalaisena merkittömänä halpakopiona, niin menetkö sinä Applelle itkemään sitä, että halvalla kiinalaisesta verkkokaupasta tilaamani piraattipiuha ei toimi?

Onko Applen vika, jos sinä et suostu ostamaan tuotetta, jonka Apple sanoo varmasti toimivan puhelimensa kanssa, vaan haluatkin säästää pari pennosta ja ostat halpakopion, jota Apple ei hyväksy? Apple ei kiellä sinua ostamasta sitä, mutta suosittaa ostamaan Applen itsensä valmistamia ja hyväksymiä tuotteita.

Sama tilanne on myös maataloustuotteiden kanssa. Firma X valmistaa tuotetta Y, niin firma X luultavasti osaa antaa sinulle hyvät ohjeet, jotta saat Y:llä parhaan tuloksen aikaiseksi ja jos et suostu ohjeita käyttämään, niin sitten valmistaja X ei välttämättä ole vastuussa siitä sopasta, jonka onnistut Y:llä keittämään.

Yllä linkatut Monsanton ohjeet kannattaa myös lukea ajatuksen kanssa ja jos niissä on jotain ilkeää ja pahaa havaittavissa, tai ne ovat mielestäsi jotenkin luonnon ja ympäristön kannalta huonoa asiaa, niin kommenttiosioon kannattaa purkaa tuntojaan sen suhteen.

Kun luin ohjeet läpi, niin olen kyllä hyvin hämmästynyt niistä uutisista, että Monsanto olisi millään tavalla syyllinen esimerkiksi maatalouskemikaaleille resistensseiksi tulleista ns. superrikkaruohoista, sillä jos Monsanton ohjeet vaivautuu lukemaan asian suhteen ja etenkin vaivautuu niitä ohjeita noudattamaan, niin ei sen pitäisi olla missään olosuhteissa mahdollista.









 

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

The World According to Monsanto GMO Documentary:

https://www.youtube.com/watch?v=6VEZYQF9WlE

Oletko jo katsonut?

Anonyymi kirjoitti...

Jenkkiläinen GMO on muuten hyvä asia siltä kantilta, että se on ajanut EU alueella hyvin paljon ihmisiä luomu myönteiseksi.

Matti Pekkarinen kirjoitti...

USAssa on jo parikymmentä v viljelty hyvä gm-lajikkeita ja myös syöty hyvin. Samoin Kiinassa, Argentiinassa, Brasiliassa...
Alkaa pohja mennä pelotteluilta.

tekaistuja "tutkimuksia" kyllä piisaa...

Matti Pekkarinen kirjoitti...

HUOM: KOMMENTTI-IKKUNAN SAA SUUREKSI (helpottaa lukemista) näppäinyhdistelmällä Alt+Enter

Anonyymi kirjoitti...

"USAssa on jo parikymmentä v viljelty hyvä gm-lajikkeita ja myös syöty hyvin. Samoin Kiinassa, Argentiinassa, Brasiliassa...
Alkaa pohja mennä pelotteluilta.

tekaistuja "tutkimuksia" kyllä piisaa..."

Ei vaan siis oletko katsonut dokumentin? Haluaisitko komentoida hieman tarkemmin sen sisältöä?

Anonyymi kirjoitti...

Haluaisiko joku hieman kertoa, että onko dokumentti täysin väärillä raiteilla? tai osoittaa, että jotain siinä ei pidä paikkaansa?
Onko joku katsonut sitä alusta loppuun asti?

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

>>> Jenkkiläinen GMO on muuten hyvä asia siltä kantilta, että se on ajanut EU alueella hyvin paljon ihmisiä luomu myönteiseksi. >>>

Kyllä pelottelulla ihmisiä saadaan myönteiseksi aivan mille huuhaalle tahansa.

Mikä luomumyönteisyydessä on hyvä asia?

Luomun romahtaneet sadot?

Luomun ympäristöyställisyys, joka on osoittautunut tieteellisissä tutkimuksissa myytiksi?

Luomumyrkkyjen ympäristöystävällisyys, joka on samanlainen myytti, vai mikä on tämä mystinen hyvä asia?

Vai onko ainoa hyvä asia se, että elintarviketeollisuus saa myytyä meille kalliimpaa ruokaa?

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

>>> Haluaisiko joku hieman kertoa, että onko dokumentti täysin väärillä raiteilla? tai osoittaa, että jotain siinä ei pidä paikkaansa?
Onko joku katsonut sitä alusta loppuun asti? >>>

Mistä tahansa yrityksestä saadaan tuon dokumentin keinoilla vastaava aikaiseksi, joten siinä mielessä dokumentti ei aiheuta minussa mitään tuntemuksia.

Tosiasia on se, että kukaan ei pakota käyttämään Monsanton lajikkeita, vaan viljelijät käyttävät niitä siksi, koska ne tekevät minkä lupaavat, että sadot paranevat ja mm. kasvinsuojeluaineiden kustannukset vähenevät.

Aivan kuten kukaan ei pakota ostamaan Applen puhelimia, vaan ihmiset ostavat niitä aivan vapaaehtoisesti, jos kokevat tuotteen itselleen hyväksi.

Anonyymi kirjoitti...

"Mistä tahansa yrityksestä saadaan tuon dokumentin keinoilla vastaava aikaiseksi, joten siinä mielessä dokumentti ei aiheuta minussa mitään tuntemuksia.

Tosiasia on se, että kukaan ei pakota käyttämään Monsanton lajikkeita, vaan viljelijät käyttävät niitä siksi, koska ne tekevät minkä lupaavat, että sadot paranevat ja mm. kasvinsuojeluaineiden kustannukset vähenevät.

Aivan kuten kukaan ei pakota ostamaan Applen puhelimia, vaan ihmiset ostavat niitä aivan vapaaehtoisesti, jos kokevat tuotteen itselleen hyväksi."

Suosittelen että ihan oikeasti katsot dokumentin ja annat hieman tarkempaa analyysia siinä esiintyvistä väitteistä Monsantoa vastaan. Ehkä pystyt kumoamaan niitä epätosiksi?
Toisin sanoen, suosittelen että ihan oikeasti tutkit ja perehdyt asiaan, myös siltä kantilta, mitä haittaa nimenomaan Monsanton GMO:sta voi olla.

Applen puhelimet ei muuten käsittääkseni risteydy muiden luonnossa kasvavien kasvien kanssa?

Kuinka suuria sadonlisäyksiä GMO:lla tällä hetkellä on saatu?

Siis GMO mikä pyrkii siihen, että kasvi itse tuottaa typpensä, eikä enään tarvitse muita myrkkyjä on hyvä homma. Siihen uskon ja kannatan sitä. Tätä pohti eräs suomalainen professori. Tämä on tulevaisuutta ehkä 100 vuoden päästä?

Mutta GMO jolla pyritään tehostamaan omien myrkkyjen myyntiä ei mielestäni ole ihan tervettä. Esim. Monsanton Round Uppia kestävä soija.

No, mielipiteensä kullakin.
Mutta suosittelen kaikkia täällä pyöriviä ihmisiä katsomaan dokumentin, ihan nyt vain vaikka yleissivistyksen vuoksi.

The World According to Monsanto GMO Documentary:

https://www.youtube.com/watch?v=6VEZYQF9WlE



Matti Pekkarinen kirjoitti...

Katsoin otteita sieltä täältä. En jaksanut kokonaan, kun tuntui, että tämä on taas tutun laulun uusinta. Suunnilleen kaikkea tuota on jo käsitelty aiemmin mm Vandana Shivan osalta TÄÄLLÄ ja itsemurhien osalta TÄÄLLÄ
Täällä taas on osoitus maajussien typerästä jääräpäisyydestä?
Tässä muutamia yksittäisiä havaintoja ja kommentteja: 1) ohjelman alkuosassa toistettiin, että tarvitaan enemmän studyä, tutkimusta. Todellisuus on osoittanut, että aktivistien mielestä tarpeeksi on vasta sitten kun saadaan joku haitta esiin. Tähän asti saadut haitat ovat olleet teoreettisia tai vääristeltyjen aineistojen "ansiota". Rehellistä todellista lyömäasetta ei ole ollut, ja aika alkaa jo näyttää totuuden. 2) "genetic engineerin can cause untold differencies in the plant". Suattaapa se olla niinkin, mutta vielä paljon enemmän ja summittaisempaa on mutaatiojalostus (säteilyttämällä ym mutageeneilla), jonka luomuväki kuitenkin hyväksyy! 3. Vietnam ja Agent Orange oli aika kaukaa haettu. 4. Troy Roush pahoitteli, että luvatta oli pellostaan otettu näyte. (kun Monsanto epäili, että Trou on "vapaamatkustaja"... saanut naapurilta huippusiementä halvalla. Rehellinen viljelijä olisi vain hyvillään, että sääntöjä valvotaan. 5. Monsanto is "owning food" esitettiin paheksuen. Kyse oli siitä, että Monsanto myy siemenet ja sopimuksessa viljelijä sitoutuu olemaan myymättä tai antamatta niitä edelleen. Patenttioikeus. Säännösten vuoksi gm-jalostus tulee kalliiksi. Ymmärrän, että kustannukset on kasvinjalostajan saatava katetuiksi. Muuten meilläkin olisi vain "perinnelajikkeita"

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä homma. Kullakin on oikeus mielipiteisiinsä ja asiat voi nähdä monella tavalla.
Kiitän että perehdyit aiheeseen.
Hyvä dokkari ja keskustelua näistä riittää.
Mites myö tehään sille ongelmalle kun GMO risteytyyppi meitin alkuperäis kasvien kanssa? (oli muuten tosi hienon näköinen maissi kun oli päässyt Monsanton lajikkeen kanssa risteytymään)
Tai kun tuolle round upille meinaa kasvaa resitensseja kasveja pitkin maakuntaa?


GM canola contaminates organic farm
http://www.geneethics.org/resource/display/162


Matti Pekkarinen kirjoitti...

Itse en ole resistenssiä havainnut, vaikka olen Roundupia kauan käytellyt ja toisaalta: ajan myötä eiköhän sitä resistenssiä synny kaiken torjunnan suhteen.
Kasvinjalostajat sanovatkin nöyrästi, että kyseessä on kilpajuoksu, jota ei voiteta jos pysähdytään.