12. toukokuuta 2012

Viherpesuako?

Olen havaitsevinani, että luomun lisääminen johonkin lauseeseen saa yrityksen tuotteen äkkiä mielikuvissa joksikin muuksi, mitä se todellisuudessa on.

Esimerkin tästä tarjoaa Hesburger. Hesburger toi jokin aika sitten luomun tuotteisiinsa suurella kampanjalla ja he jopa mainostivat yhtä hampurilaista luomuhampurilaisena. Tämä tosin loppui nopeasti, sillä jos hampurilaisen sämpylässä on käytetty luomuruista, ei se todellakaan tee siitä vielä luomuhampurilaista. Mutta katsotaanpa hiukan tarkemmin Hesburgerin ainoan hampurilaisen sisältöä, jota mainostetaan myös luomun kautta:

Ruishampurilainen

 

Paistoöljy: Rypsiöljy, antioksidantti (E304), vaahdonestoaine (E900).
Paprikamajoneesi: rypsiöljy, pastöroitu munamassa, säilötty paprika-kurkkuseos (paprika, kurkku, sipuli, suola, muunnettu perunatärkkelys, stabilointiaine (E509), säilöntäaine (E202)), vesi, mausteseos (mineraalisuola (suola, kaliumkloridi, magnesiumsulfaatti, lysiinihydrokloridi), aromivahvenne (E621), glukoosi, hydrolysoitu kasvisproteiini (sisältää selleriä ja fenkolia), hydrolysoitu maissitärkkelys, mausteet (mm. valkosipuli, sipuli, paprika, juustokumina, cayenne, oregano), hiivauute), etikka. Suolapitoisuus 0, 7 %
Pihvi: 100 % kotimainen 100 % naudanlihapihvi maustetaan paiston jälkeen grillimausteella: PAN-suola, mausteet (juustokumina, paprika, valkosipuli, cayenne, oregano, sipuli, kurkuma), aromiaineet (hiivauute), glukoosi, proteiinihydrolysaatti (lähde maissi), hydrolysoitu tärkkelys, rypsiöljy, paakkuuntumisenestoaine (E551).
Pihvitomaatti: tomaatti
Ruisleipä LUOMU: Luomutäysjyväruis (69 %, jauhona ja rouheena), vesi, suola (1, 4%, voimakassuolainen), hiiva.
Salaatti: jäävuorisalaatti
Sipulirengas: Sipuli (53 %), panerointi (vehnäjauho, kasviöljy, hyytelöimisaine (E401), suola, sokeri, vehnätärkkelys, mausteet).
Viipalekurkku: Kurkku, vesi, etikka, sokeri, suola (1, 1 %), luontaiset aromit, säilöntäaine (E211), stabilointiaine (E509).          

Ei tuo kovin luonnonmukaiselta vaikuta, mutta jos perheensä terveydestä huolestuneelle äidille halutaan antaa pientä ekosielun viherpesua, niin tuollaisen iskeminen lapsen eteen ei tunnu ehkä niin kamalan vaaralliselta, kun onhan se sentään luomua...
Ei kommentteja: