25. toukokuuta 2012

Eläinten hyvinvointiraportti valmistui

Eläintenhyvinvointikeskus EHK julkaisi tänään ensimmäisen kansallisen eläinten hyvinvointiraportin.

En ole ehtinyt raporttiin vielä tutustua kuin pintapuolisesti, mutta se löytyy luettavaksi seuraavan linkin takaa:

Eläintenhyvinvointikeskus


Luomutuotanto mainitaan erikseen sivulta 117 eteenpäin. Ajatuksia herätti seuraava lause:
 Luonnonmukaisen tuotannon perusperiaatteet ovat eläinten hyvinvoinnin kannalta hyviä, vaikka tuotannon toteutuksessa ja yksityiskohtaisissa ohjeissa on parantamisen varaa.

Eipä tuota kauniimmin voisi muotoilla. Periaatteet ovat hyviä, mutta .... Ongelmaksi mainitaan mm. se, että luomutuotannossa käytetään geneettisesti samoja rotuja kuin tavanomaisessa, jotka on jalostettu tavanomaista tuotantoa silmällä pitäen ja luomutuotannossa eläin saattaa kärsiä vaikkapa ravintoaineiden puutoksesta.

Tosiasiat ovat kuitenkin sellaisia, että luomulla on suuria ongelmia rehustuksessa lähes kaikessa eläintuotannossa, etenkin yksimahaisissa. Lisäksi ulkoilupakko altistaa eläimiä stressille, loisille ja tarttuville taudeille, jotka on jo saatu poistettua tuotantoa kiusaamasta. Myös sää asettaa luomun ulkoilupakon yksityiskohtaisille ohjeille paljon ongelmia, joita ei ole tarkoissa säännöissä huomioitu ollenkaan,  sillä esimerkiksi nautojen laidunnus sateisena kesänä asettaa laitumien pinta-alalle suuria vaatimuksia.

Lisänä on myös homeopatian käyttäminen ensisijaisena hoitona, jonka toteutuksesta ei ole paljoakaan tietoa Suomesta ja Suomessa homeopatia hyväksyttiin aikoinaan luomutuotantoon pitkin hampain, toisin kuin Keski-Euroopassa, jossa erilaiset uskomushoidot ovat arkipäivää sekä ihmisille että eläimille. Yli vuoden tuotannossa pidettävää eläintä saa lääkitä näyttöön perustuvan lääketieteen keinoin vain kolme kertaa, jonka jälkeen eläin tipahtaa takaisin siirtymäkauden eläimeksi. Homeopatialla ja erilaisilla yrteillä eläintä saa lääkitä yötä päivää ilman sanktioita. Se ei ole ihme, sillä homeopatia sekä yrttiterapiat ovat uskomushoitoja, joilla ei eläimen sairauksiin vaikuteta millään tavalla.

Näyttöön perustuvan lääketieteen keinot ovat täysin kiellettyjä luomutuotannossa tautien ennaltaehkäisyssä, esimerkiksi loisten osalta, mutta jälleen kerran homeopatia on saanut täydet valtuudet myös tautien ennaltaehkäisyssä, eikä mitään rajoituksia ole homeopatian käyttämisen suhteen.

Eläinten terveys - luomutuotanto

EHK:n raportin pääsanoma taisi olla se, että vastoin kaikkia kauhukuvia, Suomessa tuotantoeläinten tilanne on hyvä.


Ei kommentteja: