Luonnonmukaisen tuotannon valvontaraportti 2011
Raportti kertoo siitä, että luomutuotanto on Suomessa hyvissä käsissä, eli rikkomuksia on vähän ja ne ovat yleisesti vähäpätöisiä ja aiheuttavat lähinnä huomatuksia.
Yleisesti rikkomukset liittyvät lähinnä dokumentointiin, sillä luomussa viljelijä joutuu melkoisen byrokratian alle ja osa tuottajista on ulkoistanut byrokratian vaatiman dokumentoinnin pystyäkseen paremmin keskittymään itse viljelyyn.
Joitain ongelmia on esiintynyt viljelytiloilla lähinnä viljelykierron kanssa, mutta ongelmat johtuvat lähinnä tietämättömyydestä, eivät tarkoituksellisesta sääntöjen noudattamattomuudesta.
Joten luomutuotannolla menee tämän asian suhteen hyvin ja suomalainen kuluttaja ostaessaan suomalaista luomua saa sitä mitä tilaa. Sääntöjä noudatetaan ja niitä myös valvotaan.
Mutta valvontaraportista paljastui muutakin, joka ei ole suinkaan huonoa uutista, vaan lähinnä ihmeellistä ja mielenkiintoista.
Raportin sivulla 20 lukee näin:
Merkittävä osa luomuviljelijöistä ei markkinoi tuotteitaan luomuna. Heidän laiminlyöntinsä eivät aiheuta riskiä elintarviketurvallisuudelle, mutta voivat vaarantaa luonnonmukaisen tuotannon luotettavuutta kuluttajan silmissä.
Mitä tämä tarkoittaa? Me veronmaksajat maksamme heille paljon extratukea luomun viljelystä ja luomusta on median mukaan huutava pula kaupoissa ja viljelijät eivät markkinoi tuotteitaan luomuna, vaan myyvät ne aivan tavanomaisina tuotteina markkinoille?
Tähän asiaan ehkä löytyy selitys samaisen raportin sivulta 10 ja kuva kolme.
Siinä esitetään viljelykasvit luomutiloilla 2010 ja 2011. Luomutuotanto Suomessa tuottaa lähinnä nurmea, joka sitten myydään tavanomaisille tiloille ja syötetään tavanomaisille tuotantoeläimille. Luultavasti asia on vielä niin, että tilallinen pitää eläimet tavanomaisina ja nurmet ovat luomussa, joten hän ottaa vain luomutuet pois, mutta kuluttajat eivät saa yhtään luomutuotetta markkinoille verorahojaan vastaan.
Lisäksi raportista selviää se, että luomutilat ovat jo huomattavasti keskikokoisia tavanomaisia tiloja suurempia ja tilakoon kasvu jatkuu voimakkaana. Tavanomaisilla maitotiloilla on 26.6 lehmää keskimäärin ja luomutiloilla luku on 31.7. Joten mielikuvat siitä, että luomutilat ovat pienempiä ja sen seurauksena jotenkin sympaattisempia, ei pidä paikkaansa.
1 kommentti:
eikö luomutilat ole tilallisesti isompia? vai tarkotitko että luomutiloilla pidetään enemmän lehmiä ahdettuna samankokoiseen tilaan ja karsinoihin kun tehotiloilla? voisiko lehmien isompi lukumäärä olla luomutiloilla eduksi eläimelle ettei jokaista eläintä pidetä kokoaikaa imetyskiereessä, että tarpeellisen määrän maidontuottaminen edellyttää että on enemmän lehmiä, eikä niin että pariakymmentä lehmää pidetään raskaassa ylituotantokierteessä?
Lähetä kommentti