5. toukokuuta 2012

Luomun sadot

Ensimmäinen varsinainen blogaukseni käsittelee luomutuotantoa ja sen eettisyyttä. Luomu on nyt kaikkien huulilla ja siinä on jotain niin pyhää ja hienoa, että sitä ei saa arvostella millään tavalla.

Mutta onko luomu eettistä?

Asiaa voi lähteä purkamaan siitä näkökulmasta, että kuinka ihmisten käy, jos kaikki tuotantomme olisi luomua. Jos luomutuotannon määrä olisi Maapallolla 100 %, niin miten ihmisten kävisi?

Tämän hetkisen tiedon mukaan ihmisten kävisi suhteellisen heikosti ja luomun suosiminen vaatisi hiukan samantapaista ajattelua kuin mitä Pentti Linkola harrastaa. Koko Maapallon maatalouden siirtäminen luomutuotantoon aiheuttaisi valtavan ruokakatastrofin ja noin puolet ihmisistä kuolisi nälkään.

Lisäksi jotta edes sille varakkaalle osalle ihmisistä riittäisi luomua, olisi karjan määrää nostettava hyvin paljon, jotta lantaa riittäisi lannoitteeksi edes jonkinlaisten satojen varmistamiseksi, sillä kemiallisten lannoitteiden hylkääminen tekee luomusta täysin karjanlannasta riippuvaisen. 

Luomuväki itse esittää muutamia tutkimuksia, joidenkin yhdysvaltalaisten luomuinstituuttien tuottamana, että luomu riittää hyvinkin koko Maapallon ruokkimiseen, mutta esimerkiksi Suomen maataloustilastot puhuvat aivan toisenlaista kieltä.

Satotilasto - julkistukset - tavanomainen tuotanto

Satotilastot - julkistukset - luomutuotanto

Tilastot ovat hyvin murheellista luettavaa ja on todellakin kysyttävä, että onko sellainen tuotanto missään määrin eettistä, jolla ei kyetä ruokkimaan kuin kaikkein rikkain osa planeettamme ihmisistä?

Suomen tilanne esimerkiksi vehnän osalta on seuraava:

Satovuosi 2006 ja vehnän keskisato hehtaarilta luomussa -48.59 % tavanomaisen keskihehtaarisadosta.

Vuonna 2007 luomun sato oli -50.38 % tavanomaisen sadosta,  vuonna 2008 -46.7 %, vuonna 2009 -50.73 % ja niin edelleen.

Toivottavasti nämä luvut ja satotilastoihin tutustuminen aiheuttavat joitain ajatuksia ja esimerkiksi halun ottaa asioista enemmän selvää, aivan itsenäisesti.

1 kommentti:

Varpuslintu kirjoitti...

Hei! Löysin blogiisi sattumalta ja jäin lukemaan. Ajattelin aloittaa ihan alusta lähtien, joten lueskelin näitä vanhempiakin postauksia.

Tässä on hyvä pointti, mutta tulitko ajatelleeksi, että karja ei ole ainoa ulosteenlähde maailmassa? Voihan ei-kemiallista lannoitetta tehdä vaikkapa meidän ihmisten omasta ulosteesta.