16. toukokuuta 2012

Onko halpa epäekologista?

Pieni ajatus ruuan hinnasta. Suomalainen luomu maksaa, kuten jokainen on kaupassa huomannut. Korkeaa hintaa  perustellaan sillä, että eettisempi ja ympäristöä huomioiva ruuan tuottaminen maksaa ja luomun korkeampaa hintaa pitää ajatella myös siitä näkökulmasta.

En puutu siihen, että pelataanko tuossa taas mielikuvilla vai mistä on kysymys, mutta entäpä siinä tapauksesssa, kun luomu onkin se halvin versio? Kertooko se silloin jostain epäilyttävästä, kuten annetaan ymmärtää halvan tavanomaisesti tuotetun ruuan kohdalla, vai onko silloin vain kaikki napsahtanut kohdalleen?

Tämä ajatus tuli mieleeni, kun sellainen perinteisesti hyvin paljon kalliimpi luomutuote olikin paljon tavanomaista huokeampi, nimittäin luomu edam. S-market oli tuonut hyllyyn luomu edamin, jonka kilohinta oli selkeästi (noin kaksi euroa) halvempi, kuin vastaavan kokoisen tavanomaisen edamin kilohinta.


Tosin pakkausta lähemmin tutkiessa syy selvisi nopeasti, sillä paketissa luki "Valmistettu Saksassa".

Sitten kun saksalaisen luomuedamin hintaa vertasi suomalaiseen luomuedamiin, niin hintaero venähti jo niin huimaksi, että eipä tarvitse kahta kertaa miettiä sitä tuotetta, joka kuluttajan koriin tipahtaa.

Viitaten aikaisempaan postaukseen siitä, että luomutuottajat olivat tyytyväisiä tilanteeseen ennen kovaa luomutrendin rummutusta, niin tämä taitaa olla ennettä siitä, että suomalaisen luomun tulee käymään kalpaten kilpailtaessa luomusta innostuneiden kuluttajien sydämestä. Suomalainen tuottaja ei kykene tuottamaan luomua alle tavanomaisen kotimaisen tuotteen kilohinnan mutta saksalainenpa pystyy ja kauppa myy sitä, mitä ihmiset ostavat.

Jos välttämättä haluaa luomuedamin pöytään ja kaupassa on kaksi 400 gramman vaihtoehtoa, joista toisen kilohinta on 9.44 euroa kilo ja toisen reilut 20 euroa kilo, niin kummanko kuluttaja valitsee? Ja arvatkaa, kumpi on kotimaisen luomun kilohinta ja kumpi saksalaisen luomun kilohinta!

Tietenkin jos kelpaa se ulkomainen bulkkiedam kilon pakkauksessa, niin jäähän siinä myös saksalaisen luomun hinta kauas taakse.

Ei kommentteja: