10. toukokuuta 2012

Väärennettyä luomua

Luomua mainostetaan sillä, että luomu on tarkoin säännöin rajattua valvottua tuotantoa, jossa saa todellakin juuri sitä mitä luvataan saatavan. Luomumerkki tuotteen kyljessä takaa sen, että tuote on hyvin valvottua luomutuotantoa, joka on tehty kaikkia luomun sääntöjä ja vaatimuksia noudattaen.

Jostain syystä Euroopassa paljastui valtaisa väärennetyn luomuruuan skandaali, joka tosin Suomessa välttyi joutumasta uutisiin tai luetuimpien lehtien otsikoihin. Olisiko Joulun läheisyys ja se, että luomu oli tuolloin suuressa nosteessa, vaikuttanut siihen, että ruokapetos päätyi pikku-uutiseksi pariin paikkaan.

Valtava ruokapetos Euroopassa: Satoja tonneja elintarvikkeita myyty vuosia ”luomuna”

Pidätettyjen joukossa on muun muassa tunnettuja elintarvikeyritysten johtajia. Italialais- ja saksalaismedioiden mukaan joukko elintarvikealan vaikuttajia on myynyt useamman vuoden ajan tarkoituksellisesti tavallisia ja jopa huonolaatuisia elintarvikkeita ”luonnonmukaisesti tuotettuna”. 

Kyse ei ole vain muutamasta väärennetystä erästä, vaan viranomaisten tietojen mukaan jopa 700 000 tonnista tuotteita, joita on myyty useamman vuoden ajan muun muassa Saksassa, Italiassa, Itävalloissa, Alankomaissa, Espanjassa, Ranskassa, Belgiassa, Unkarissa ja Sveitsissä. Elintarvikkeiden arvo nousee jopa 220 miljoonaan euroon.

Väärennettyä luomua myyty ympäri Eurooppaa

 

Italian luomutuottajien järjestö AIAB vaatii parempaa valvontaa etenkin rehujen tuonnissa sekä pastan ja leivän valmistuksessa, jotta vältyttäisiin ”mafian soluttautumiselta” alalle.

Joten luomun valvonta ei taida olla sittenkään aivan niin aukoton, kuin annetaan ymmärtää, vaan luomutuotanto on alttiina erilaisille ongelmille, kuten kaikki muukin bisnes.

Tosin on ihmeellistä, että huonolaatuista tavanomaista pystytään myymään kovalla hinnalla kun siihen lätkäistään luomuleima. Ovatko kuluttajat todellakin valmiita hyväksymään luomussa huonon laadun, kuten ensimmäinen uutinen antaa ymmärtää?

 

 


 




Ei kommentteja: