8. huhtikuuta 2013

Kasvien sisältämät e-koodit

Tässäpä mainio katsaus pahoihin e-koodeihin ja niihin, joita kasvikset pitävät sisällään aivan luonnostaan:

E-koodeja kasviksissa

 

Puolukka

Puolukka
  • E 101 (riboflaviini) (USDA)
  • E 160a (β-karoteeni) (THL)
  • E 163 (antosyaanit) (Singh ym. 2009)
  • E 210 (bentsoehappo) (Mason 1905)
  • E 300 (askorbiinihappo) (USDA)
  • E 307 (α-tokoferoli) (Piironen ym. 1986)
  • E 967 (ksylitoli) (Mäkinen ym. 1980)

 

 

Enemmän kuin useissa eineksissä, mutta puolukka ei ole vielä joutunut e-koodi-salaliittoteoreetikkojen kieltolistalle.

Lehtikaali



  • E 101 (riboflaviini) (USDA)
  • E 140 (klorofyllit) (Lefsrud ym. 2007)
  • E 160a (β-karoteeni) (USDA)
  • E 161b (luteiini) (USDA)
  • E 300 (askorbiinihappo) (USDA)
  • E 640 (glysiini) (USDA)

 Glysiini kyllä kuullostaa aika pahalta e-koodilta ja luteiini. Jotenkin teollinen kaiku ja tulee heti prosessoitu tehdasruoka mieleen.

Porkkana

  • E 101 (riboflaviini) (USDA)
  • E 160a (β-karoteeni) (USDA)
  • E 161b (luteiini) (USDA)
  • E 307 (α-tokoferoli) (Piironen ym. 1986)
  • E 300 (askorbiinihappo) (USDA)
  • E 640 (glysiini) (USDA)

Omena



  • E 101 (riboflaviini) (USDA)
  • E 140 (klorofyllit) (Merzlyak ym. 2003)
  • E 160a (β-karoteeni) (USDA)
  • E 161b (luteiini) (USDA)
  • E 163 (antosyaanit) (Merzlyak ym. 2003)
  • E 284 (boorihappo)
  • E 296 (omenahappo) (del Campo ym. 2006)
  • E 300 (askorbiinihappo) (USDA)
  • E 420 (sorbitoli) (Ismail ym. 1980)

Omena on varsinainen e-koodi-pommi!

Soijapapu



  • E 101 (riboflaviini) (THL)
  • E 160a (karotenoidit) (THL)
  • E 161b (luteiini) (Correa ym. 2010)
  • E 163 (antosyaanit) (Correa ym. 2010)
  • E 300 (askorbiinihappo) (USDA)
  • E 322 (lesitiinit)
  • E 426 (soijapapuhemiselluloosa)
  • E 570 (rasvahapot) (USDA)
  • E 640 (glysiini) (USDA)

Sellaista tällä kertaa.

 

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Otapa seuraavaksi tarkasteluun erilaiset suolat. Terveysterroristien mukaan "raffinoitu" (lue: epäpuhtauksista puhdistettu) suola on kaiken pahan alku ja juuri. Sen sijaan he suosittelevat käytettäväksi vaikkapa Himalajan vuorisuolaa, joka sisältää yli 80 erilaista mineraalia.

Totuushan on se, että Himalajan vuorisuolassa on edelleen se noin 98% natriumkloridia ja se loppu tutkimuksen mukaan sisältää mm lyijyä, nikkeliä, arsenikkia, kadmiumia, cesiumia, uraania, plutoniumia, toriumia, aktiniumia, poloniumia ja...

Saltnews, joka myy ja markkinoi erilaisia erikoissuoloja sekä antaa ruokareseptejä niiden käytöstä, on tutkituttanut mm Himalajan vuorisuolan mineraalisisällön, kas tässä:

Element
Hydrogen
Lithium
Beryllium
Boron
Carbon
Nitrogen
Oxygen
Flouride
Sodium
Magnesium
Aluminum
Silicon
Phosphorus
Sulfur
Chloride
Potassium
Calcium
Scandium
Titanium
Vanadium
Chromium
Manganese
Iron
Cobalt
Nickel
Copper
Zinc
Gallium
Germanium
Arsenic
Selenium
Bromine
Rubidium
Strontium
Ytterbium
Zirconium
Niobium
Molybdenum
Technetium
Ruthenium
Rhodium
Palladium
Silver
Cadmium
Indium
Tin
Antimony
Tellurium
Iodine
Cesium
Barium
Lanthanum
Cerium
Praseodymium
Neodymium
Promethium
Samarium
Europium
Gadolinium
Terbium
Dysprosium
Holmium
Erbium
Thulium
Ytterbium
Lutetium
Hafnium
Tantalum
Wolfram
Rhenium
Osmium
Iridium
Platinum
Gold
Mercury
Thallium
Lead
Bismuth
Polonium
Astatine
Francium
Radium
Actinium
Thorium
Protactinium
Uranium
Neptunium
Plutonium

Lisätietoja em suolatiedotuksen nettisivuilta :)

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

Asia on ollut mielessä ja ehkäpä joku päivä ilmestyy.

Suola on suolaa ja lähinnä natriumia, pukipa sen miten hintavaan hippikaapuun tahansa.

Näistä hyvin kalliista hippinatriumeista löytyy tosiaan vaikkapa plutoniumia, mutta määrät ovat niin naurettavan pieniä, että ei niistä siinä mielessä haittaa ole, jos sitä suolaa ei nauti aivan kohtuuttomia määriä.

Jos joku sitä hippisuolaa kaksin käsin nautti, niin siinäkin tapauksessa itse natrium tappaa varmasti paljon ennen plutoniumia.

Anonyymi kirjoitti...

Pointti onkin se, että terveysterroristit intoilevat näiden kymmenien mineraalien ihmeellisistä (kuulemma hyvää tekevistä) terveysvaikutuksista.

Mutta jos eli kun sillä uraanilla tai plutoniumilla (niin mikroskooppisilla määrillä) ei ole negatiivista terveysvaikutusta, muidenkaan mineraalien määrä ei vaikuta kuluttajan terveyteen suuntaan tai toiseen kun suolaa ei pysty syömään niin paljon että jotain tapahtuisi. Ainoa vaikutus on se että lompakko kevenee. Myyjä on tyytyväinen ja ostaja uskossaan autuas.

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

Hyvä pointti! Tämä tulee mukaan kirjoitukseeni, kun se valmistuu!

Eipäs ole tullut ajateltua tuolta kantilta, sillä näiden huuhaa-terveysgurujen logiikka on niin omituista, että kaikkia ongelmia ja logiikkakukkasia niissä ei huomaa koskaan.

Anonyymi kirjoitti...

Suosittelen harjoittelemaan logiikkakukkasten havainnoinnin taitoa vaikkapa väittelemällä Jehovan todistajien, skientologien tms kanssa. Niillä ja ruokaterveysterroristeilla ei ole oikeastaan mitään eroa. Kuljetaan laput silmillä ja toistetaan ulkoa opittua.

Kyllähän ihminen väkisinkin uskoo kun jotain asiaa toistetaan riittävän usein, kuten että Pohjois-Korea on maailman paras ja sivistynein ja demokraattisin valtion, Pohjois-Korea on maailman paras ja sivistynein ja demokraattisin valtio, Pohjois-Korea on maailman...
;-)

Anonyymi kirjoitti...

Korvasienessä on paljon vaarallisempaa ainetta kuin nuo E-koodit, ja aina sitä keittämisen jälkeenkin on jäljellä, ja siksi ei suositella peräkkäisiä korvasieniaterioita. (Tai sitten pitää keittää niin kauan, ettei jäljelle jää mitään muutakaan.)Mutta tuo myrkkyhän on ihan eri juttu, koska se on luonnollista!

Anonyymi kirjoitti...

Kumpi on terveellisempi rautanaula vai nokkonen?