17. huhtikuuta 2013

Suola, tuo ihmeellinen terveystuote


Kun ihminen alkaa pohtia asioita maalaisjärjellään ja hänelle syötetään kauniisti muotoiltua potaskaa, hän tekee aivan kuin markkinamies haluaa, eli ostaa hyvin kalliilla äärettömän halpaa tuotetta ja suola onkin oikein verraton esimerkki tällaisesta. Asiassa on myös varjopuolensa, josta lisää loppupuolella, mutta aloitetaan:

Suola on päätynyt erilaisissa huuhaa-piireissä terveystuotteeksi, jonka hulvattomilla käyttömäärillä lasketaan verenpainetta, hidastetaan ikääntymistä, lisätään vastuskykyä ja vahvistetaan jopa luita.

Seuraavan linkin takaa löytyy harvinaisen hullua kirjoitusta, josta vastaa itseoppinut ruokaguru Heidi, Quinoaa -bloginsa tuottamana:

Vesi, suola, rasvat, sienet - tasapainoa luonnollisesti

 

Suolan hehkuttaminen voi tuntua toistolta, mutta tiettyjä asioita vaan tarvitsee toistaa ja hehkuttaa, jotta ne menisivät selkäytimeen ja tätä kautta rutiiniksi. Napsimme puolisoni kanssa laatusuolarakeita pitkin päivää ja laitamme niitä veden sekaan aika reilustikin, koska  juomme tosi paljon vettä. Korostetun (tai oikeasti normaalin) veden juomisemme huomaa helposti silloin, kun olemme poissa kotoa. Tilanteissa, joissa monet muut eivät muutaman tunnin sisällä juo mitään paitsi ehkä entisestään kehoa kuivattavaa kahvia, lorautamme kurkkuumme helposti puolikintoista litraa suolalla maustettua vettä. Siis, kumpi on normaalia?

Suola on herkkua ja auttaa myös monesti hetkelliseen makeanhimoon. Makeanhimo kun on monesti mineraalien tai suolojen vajetta. Laitan monesti suolaa sinne, mihin aiemmin laitoin sokeria (kun joskus muinoin sokeria käytin), kuten puuroon. Suola löytää tiensä lähes kaikkiin ruokiin ja ilman suolaa vesi maistuu todella kuivalta ja oudolta. Vesi ja suola tasapainottavat täydellisesti toisiaan.

Ja loppu olikin jo sellaista huuhaata, että lukekaa jos kiinnostaa, mutta tuollaista oppia antavat nykyajan terveysgurut.

Hieman loivempaa pölhöyttä tarjoilee raikaswebin Jarkko, joka mainostaa antavansa virallisesta linjasta poikkeavia näkemyksiä ja näin todella on. Jarkonkin välittämä tieto on hyvin kaukana siitä tiedosta, jota me saamme tieteellisin menetelmin ja josta on murskaavan vakuuttava näyttö olemassa.

Suolalla ja suolalla on eroaSamaa liirumlaarumia jonkin ihmeellisen aidon suolan terveysvaikutuksista jne, mutta Jarkon sivuilta onkin linkki oikeaan umpityperyyteen ja sen voitte lukea täältä:


MERISUOLATTU VESI

 

 Sieltä löytyykin tuttuja profeettoja, niin eipä tuo viestikään sitten enää yllätä. Oikeastaan tuosta tekstistä antaa hyvän kuvan seuraava viite, jolla he suolaa puolustelevat:

Raamattu varoittaa Toisen Kuningasten kirjan 2. luvun 21. jakeessa, että suolan puute johtaa esim. lapsettomuuteen.

Puuuuuh. Ja entäpä tämä:

Merisuolatun veden juominen on yksinkertainen itsehoitomenetelmä. Aluksi litraan vettä liuotetaan neljäsosa teelusikallinen puhdistamatonta merisuolaa ja juodaan se päivän aikana. Jos tämä merisuolamäärä ei aiheuta puhdistumisoireita, määrä nostetaan myöhemmin puoleen teelusikalliseen ja lopulta maksimiannokseen - yhteen teelusikkaan. Merisuola liukenee veteen noin viidessä minuutissa.

Teelusikallinen eli noin 10 grammaa on maksimiannostus, koska munuaisilla on rajallinen kyky suodattaa suolapitoisuutta kehosta.

Jos nuo yläreunassa mainitut uus-terveysprofeetat noudattavat älyttömiä ohjeitaan, niin haluaisinpa olla patologi sillä hetkellä, kun heidän ruumiinsa sipaistaan auki, jos viimeistä katselmusta harkitaan.

Merisuolattua vettä kannattaa juoda, koska siinä on noin 90 mineraalia. 

Tällaiseen soopaan nämä gurut sitten nojaavat. Jokainen lause piti sisällään niin suurta tietämättömyyttä ja väärinymmärrystä, että eipä niitä voi edes kommentoida, mutta jos kykenette saamaan tuosta käsittämättömästä, terveydelle vaarallisesta jupinasta jotain irti, niin lukekaa ja nauttikaa.

Yksi yleisimmistä väitteistä jonkin hippisuolan turvallisuuden puolesta on se, että vaikkapa pan-suola ei sisällä riittävästi natriumin vastavaikuttajaa kaliumia ja koska hippisuola sisältää sitä jostain syystä juuri oikean määrän suhteessa natriumiin, hippisuola onkin terveystuote.

Himalajan suola sisältää kaliumia 2140 mg / kilo ja natriumkloridia n. 970 g / kilo ja koska natriumin tarve on n. 0.5 grammaa päivässä, niin tuosta voi sitten terveellisyyttä laskeskella.

Ihminen (mies) tarvitsee kaliumia noin 3500mg / päivä ja suomalaisen miehen keskisaanti on n. 4200 mg / päivä, koska kaliumia on lähes kaikessa ruuassa, eli sitä saadaan kasviksista, hedelmistä, viljoista, maidosta, kahvista ja niin edelleen. Eli suolan mahdollinen kalium on täysin mitätön kaikilla mittareilla, emmekä me kärsi kaliumin puutoksesta.

Sitten näiden huuhaa-profeettojen kiusaksi meillä on elimistössämme sellainen ihmeellinen elin kuin munuaiset, jonka olemassaolon he joutuvat unohtamaan tyystin keksiessään typeryyksiään tai he joutuvat myöntämään munuaisten olemassaolon, mutta unohtavat suurimman osan niistä tehtävistä, joista munuaiset kehossamme vastaavat.

Seuraavaksi jälleen sisätautien erikoilääkäri Pertti Mustajoki tarjoilee vähän tieteen esille saamaa tietoa asiasta:


Veren suolapitoisuuksien muutoksia

 

Ravinnossa kaliumia on runsaasti hyvin monissa ruoka-aineissa. Siksi ravinnon laatu vaikuttaa veren kalium-arvoon vain vähän. Liian alhainen veren kaliumpitoisuus ei koskaan synny pelkästään yksipuolisen ravinnon vuoksi. Vastaavasti veren kalium-arvo ei kohoa pelkästään siksi, että ravinnosta saadaan tavallista enemmän kaliumia. Tämä johtuu siitä, että munuaiset pystyvät tehokkaasti säätelemään kaliumin eritystä: pienen saannin aikana munaiset pidättävät kaliumia elimistössä, tavallista suuremman saannin aikana kaliumia eritetään runsaasti pois virtsaan.

Suomeksi tarkoittaa sitä, että jos sinä koetat saada huuhaa-profeettojen mainostamaa kaliumia elimistöösi ihmeitä tekemään ostamalla hippisuolaa, joka maksaa 7 euroa / 100 grammaa, niin saat vain ja ainoastaan hyvin kallista kusta aikaiseksi.

Lisäksi on todettu, että jos natriumin saanti on vähäistä, kaliumin runsas saanti laskee verenpainetta, joten kaliumia on kaikkein hyödyllisintä saada ilman suolaa, eikä suolasta.

Ja sitten suolaan. Suola on natriumkloridia, olipa se pakattu miten vaaleanpunaiseen pakettiin tahansa ja se on määrätyn rajan jälkeen ihmisen terveydelle hyvin haitallista.

Jos tuoteessa on merkitty pelkkä natriumin määrä, saadaan se muutettua suolaksi kertomalla natrium 2,5:llä.

Kun ihmisen elimistö saa suolaa liikaa, puuttuvat munuaiset peliin ja ne rasittuvat suolan poistamisen seurauksena. Koska suola sitoo vettä, verimäärä nousee ja tämän johdosta verenpaine nousee.  Jo hyvin vähäinen verenpaineen nousu kohottaa valtimotautien riskiä.

Kohonnut verenpaine rasittaa sydäntä, joka joutuu tekemään enemmän työtä. Liiallinen suola  aiheuttaa sydämen vasemman kammion liikakasvua, joka taas lisää sydäninfarktin ja aivohalvauksen vaaraa. Lisäksi sydämen lisääntynyt työmäärä aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa.

Natrium lisää kalsiumin eritystä virtsaan ja aiheuttaa elimistössä kalsiumin katoamista, eli tieteen tuottaman tiedon mukaan asiat ovat juuri päinvastoin, kuin mitä nämä itseoppineet gurut meille kertovat, joten Raikaswebin Jarkko on oikeassa ainoastaan siinä, että hän tarjoilee tietoa, joka on vastakkaista oikean tiedon kanssa. Tosin hän on muotoillut asian hieman toisin.

Liiallinen suolan käyttö altistaa mahalaukun limakalvoja helikobakteerin aiheuttamalle tulehdukselle, joka lisää mahasyövän riskiä ja tässäkin myös hippisuola aiheuttaa aivan saman ilmiön, eikä hyperkallis erikoissuola anna mitään etuja verrattuna tavalliseen suolaan, vaan natrium on natriumia.

Kohonnut verenpaine (verenpainetauti)

 

Huuhaa-profeetat väittävät, että lääketieteen tarjoama malli on vain tyrkyttää jotain kallista lääkettä, mutta kuten tuoltakin selviää, niin keinoja ovat painon pudotus, tupakoinnin lopettaminen, suolan vähentäminen, ravintokuidun lisääminen, runsaasti vihanneksia, kasviksia ja hedelmiä, liikunnan lisääminen ja alkoholin vähentäminen. Jos nämä keinot eivät auta, tai potilas ei suostu näin toimimaan, aloitetaan lääkitys.


Kaikessa syömässämme ruuassa, myös prosessoimattomassa, on täysin riittävästi natriumia elimistömme tarpeisiin, joten meidän ei tarvitsisi lisätä mitään suolaa yhtään mihinkään ruokaan, mutta koska makumme on tottunut suolaan, sitä lisätään eineksiin, laitosruokiin ja aivan kaikkeen.

Vaikka olisit täysin puhdas vegaani ja elät pelkällä kasvisravinnolla, niin siitä huolimatta saat ruuastasi tarpeeksi natriumia, eikä sinun tarvitse suolaa erikseen nauttia, jos nyt et sitten harrasta hyvin paljon hikiliikuntaa helteellä.

Ja sitten nämä kymmenet superterveelliset kivennäisaineet, joita kallis erikoissuola sisältää jopa useita miljoonasosa gramman puolikkaita kilossa. Nepäs taidat saada kaikki aivan tavallisesta ruokavaliosta syömällä terveellisesti kasviksia, hedelmiä, kokojyväviljaa ja niin edelleen ja tuota kautta saat niiden hyödyt, etkä saa samalla suolan haittoja.

Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että typeryksiltä otetaan rahat pois, jos he välttämättä rahoistansa haluavat luopua, mutta tässä tapauksessa ihmisen elimistölle hyvin haitallisesta tuotteesta tehdään valheilla ja puolitotuuksilla terveystuote, jota sitten myydään tietämättömille käsittämättömään ylihintaan, niin se on äärettömän paheksuttavaa toimintaa ja suorastaan epämoraalista.

Toisen huijaaminen on yksi vanhimmista keinoista hankkia oma elanto ja se perustuu siihen, että ihmiselle kerrotaan sitä, mitä hän haluaa kuulla ja myydään sitä, mitä hän haluaa ostaa. Keksitään vain tarina, joka tukee kumpaakin puolta. Suola saa ruuan maistumaan, mutta samalla pilaa terveyden. Siispä pitää keksiä tarina suolasta, joka ei pilaakaan ihmisen terveyttä, mutta saa edelleen ruuan maistumaan ja jota voit löträtä niin paljon kuin sielu sietää. Tuodaanpa markkinoille siis "aito luonnonsuola" ja kehitetään sen ympärille tarina, joka tosin ei siedä mitään tarkempaa tutkiskelua edes puolta sekuntia.

Aiemmin huijaukset olivat usein harmittomia, eli tavalliseen veteen sotkettiin vaikkapa pieni määrä  tiettyä savea, jolloin vesi näytti "kultaiselta" ja sitten sen kerrottiin olevan ihmeitä tekevää kultavettä, joka paransi kaikki sairaudet, mitä ikinä kuvitella saattaa. Vanhan kunnon ajan käärmeöljykauppiaat toimivat näin. Harmiton huijaus ja siinä saattoi olla jopa placebo-efekti mukana. Ihminen menetti vain rahansa ja niin hyväuskoiset hölmöt yleensä tuppaavat menettää.

Suolasta vain ei saa terveellistä minkään taikatempun avulla, vaan ainoa keino muokata elämäänsä terveellisempään suuntaan on vähentää natriumin saantia ja se onnistuu vain siten, että ei lisää mitään natriumia ruokaansa, juomaveteensä tai yhtään mihinkään.

EDIT:

Myös Pronutrionist tarjoaa kattavan paketin suolasta ja se löytyy seuraavan linkin takaa:

Suolan haitat, onko niitä?

 

Oikea tieto on taas hieman erilaista kuin huuhaa-tieto, joten kyllä vaihtoehtoprofeetat ovat siinä mielessä oikeassa, että heidän tietonsa on todellakin valtavirrasta poikkeavaa.

13 kommenttia:

Mari Koo kirjoitti...

Lainasin tekstiäsi Kulutusjuhla-blogiin, kiitos perustelluista näkemyksistä!

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

Kaikin mokomin!

Anonyymi kirjoitti...

Öö.. siis varmaankin juuri se marketin tavallinen, puhdistettu, valkaistu, teollinen suola on epäterveellistä. Se on niin kaukana luonnollisesta suolasta, etten ihmettele sen olevan terveydelle haitallista.

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

>>> Öö.. siis varmaankin juuri se marketin tavallinen, puhdistettu, valkaistu, teollinen suola on epäterveellistä. Se on niin kaukana luonnollisesta suolasta, etten ihmettele sen olevan terveydelle haitallista. >>>

ÖÖ.. siis se äärettömän kallis, luonnollisena terveystuotteena mainostettu Himalajan ihmesuola on täsmälleen samaa natriumkloridia kuin ne muutkin suolat siellä kaupassa.

Ja se natriumkloridi on ihmisen terveydelle äärettömän epäterveellistä, olipa se huuhaa-kauppias keksinyt sille hippisuolalle mitään ihmeellisiä taikavoimia tahansa.

Kannattaa olla koulussa hereillä, niin ei tule sitten vanhempana huijatuksi ihan joka asiassa.

Vapaa.info kirjoitti...

Hei Kuluttaja! Mitä tarkoitat sillä, että Himalajan ihmesuola on täsmälleen samaa natriumkloridia? Etkö ole tietoinen mitä alkuaineita vuorisuolat sisältävät? Luonnonsuoloista voit opiskella esim. täällä: http://www.e-coach.fi/index.php?name=Content&nodeIDX=1563

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

Hei vapaa.info.

Natrium on elimistölle vaarallista hyvin pienen annoksen jälkeen, olipa se jossain hippisuolassa, tai tavallisessa pöytäsuolassa.

Natriumin tarve on noin 0.5 grammaa päivässä ja jos tuossa linkin takaa löytyvässä asiassa on tippaakaan faktaa, niin laske minulle, että paljonko saat vaikkapa tärkeää mangnesiumina hippisuolasta, jos sitä siinä on 0,441 prosenttia.

Tosiasiat:

Natrium äärettömän epäterveellistä niinä annoksina, joita esim. suomalaiset sitä saavat päivittäin, joka tulee yleensä ruokaan lisätystä suolasta.

Tarve vain 0.5 grammaa päivässä.

Sinun hippisuolassasi tärkeää magnesiumia on 0,441 % kokonaispainosta.

Paljonko saat hippisuolasta magnesiumia, jos pidät natriumin saannin vrk:n suositellussa maksimiannoksessa.

Eli ota selvää prosenttilaskun keinoin, paljonko 0.441 % on puolesta grammasta. Voit ilmoittaa tuloksena grammoina, milligrammoina jne.

Yhdestä 100 grammaa painavasta minibanaanista saat magnesiumia 33 mg ja kaliumia 360 mg. Natriumia vain 0.3 mg.

Kaikkia noita suolasta kertovan huuhaa-sivuston "alkuaineita" saat aivan tavallisesta ruuasta, kuten hedelmistä, pähkinöistä, vihanneksista, täysjyväviljoista jne ja silloin saat ne ILMAN natriumin haittoja.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Vapaa.info
Minä olen opiskellut suolatietoutta ja löytänyt näiden ihmesuolojen joukosta hyvin mielenkiintoisia alkuaineita. Nämä joita sinä hehkutat ja joita "kuluttaja..." nimittää hippisuoloiksi, sisältävät kaiken muun lisäksi mm litiumia, nikkeliä, arsenikkia, elohopeaa, uraania, plutoniumia, poloniumia,...

Anonyymi kirjoitti...

Suurimmaksi osaksi se on kuitenkin natriumkloridia.

Anonyymi kirjoitti...

Ei sillä niin väliä, siis vaikkapa arseniikilla tai uraanilla. Kun mankkua on kuitenkin niin vähän ja natriumkloridia niin paljon :)

Anonyymi kirjoitti...

Vaihtoehtosivustoillakaan ei vaahdota tähän tyyliin kuin tässä blogissa. Aika uuvuttavaa luettavaa. En palaa.

Anonyymi kirjoitti...

Noniin, nyt Iltasanomien Sanna Mansikkamäki mainostaa
terveellistä suolaa
http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-1288585873297.html

Unknown kirjoitti...

OLET OSITTAIN OIKEASSA Mutta ihminen saa liikaa mangnesiumia ja D vitamiinia joka tuhoaa kakiumin. ja sairaudet, ihotaudit, sokeritaudit. särihaavat, MRSA, Psoriasis ja Als lihasrappeumat ja olen käynyt jokaisen onnellisesti ja nyt 2014 tamikuussa tuli luojaltani vastaus kaikki sairauteni johtuvat kaliumin puutteestam Mangnesiumi ja D vitamiinin liika saannista ku suolassa on liikaa kloridia.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä dos. Olli Polon suolaliuosresepti.

http://www.unesta.fi/images/stories/suolaliousresepti_vrillinen_3.3.2015.pdf