3. huhtikuuta 2013

Ryhdynpä tuottamaan luomumustikkaa!


Voisi kuvitella, että luonnossa kasvava on luomua, ainakin jos käytämme nk. maalaisjärkeä.

Valitettavasti on tuotettava sinulle pettymys, sillä luonnossa kasvava ei ole luomua nähnytkään, eikä sitä saa missään nimessä mennä luomuna kauppamaan kenellekään, sillä myös luonnossa vapaana kasvavaa mustikkaa koskevat täysin samat ihmeelliset luomun byrokratiasäännökset, jos sen vapaana ja onnellisena kasvavan mustikan (tai minkä tahansa vapaana kasvavan luonnonkasvin) haluaa luomustatuksen alle pistää.

Vaikka se mustikka kasvaisi 2500 kilometrin päässä lähimmästä ihmisestä tai ihmisen valmistamasta rakennuksesta, ei se tee tuotteesta yhtään sen enempää luomua kuin sellainen tuote, joka kasvaa keskellä saastaista 10 miljoonan asukkaan kaupunkia, jos luomusääntöjä ei noudateta.

Jos haluat lähimetsässäsi kasvavan mustikan, puolukan yms luomuna torilla myydä, kannattaa sinun ensin lukaista aiheesta Eviran ohje, niin saat oikean kuvan luomutuotannon metkuista:

Luonnonmukaisen tuotannon ohjeet 5 - keruutuotanto

 

Tuon kun luet ja sisäistät, sekä sen mukaan toimit, muuttuu luonnossa vapaana ja onnellisena kasvava luonnonkasvi yllättäen luonnonmukaiseksi tuotteeksi.

Sitä ennen sitä ei saa luomuksi kutsua, eikä sellaisena myydä, vaan jos niin teet, syyllistyt huijaukseen ja rikolliseen toimintaan.

Tällaista on luonnonmukainen tuotanto.


1 kommentti:

Sanna kirjoitti...

Haha, oivoi. Muistan myös sellaisen uutisen, ettei riistaa (esim. itse ammuttua hirveä) saa myydä luomuna, koska kukaan ei voi tietää, mitä se on syönyt. Eihän sitä tosiaan tiedä millaista roskaruokaa ne metsän eläimet nassuunsa vetää...

Mielenkiintoinen, ajatuksia herättävä blogi!