19. huhtikuuta 2013

Siemenneste ja tyydyttyneet rasvat


Uusin Duodecim-lehti heittää taas kylmää vettä luonnonmukaisuuden, tässä tapauksessa luonnollisten kovien rasvojen kannattajien kasvoille, nimittäin tieteelliset tutkimukset ovat löytäneet viitteitä ravinnon rasvojen yhteydestä siemennesteen laatuun. Duodecim 8/2013, sivu 793:

Amerikkalaisen hedelmättömyysklinikan aineistossa (n=99), jossa 71 % miehistä oli lihavia, mutta 67 % ei ollut koskaan tupakoinut, suuri ravinnon ja nimenomaan tyydyttyneen rasvan määrä liittyi pienempään siemennesteen määrään. Omega-3-rasvojen käyttö puolestaan oli yhteydessä parempaan siemennesteen laatuun (Attaman JA ym. Hum Reprod 2012;27:146)

Tulokset saavat tukea paljon suuremmasta (n=701) tanskalaisesta väestöaineistosta, jossa tutkittiin kutsuntaikäisiä miehiä (Jensen TK ym Am J Clin Nutr 2013;97:411). Eniten tyydyttynyttä rasvaa syövillä miehillä oli sekä pienempi siemennesteen pitoisuus, että sen kokonaismäärä, ja näiden välillä todettiin myös annos-vastesuhde. Muuntyyppisen rasvan käytön suhteen ei vastaavaa yhteyttä todettu.

Ilmiötä on tutkittu myös koe-elämillä (Saez Lancellotti TE ym. PLoS One 2013;8(1):e52386. doi:10.1371/journal.pone.0052386) Runsasrasvainen, 0,05 % kolesterolia sisältävä ruokavalio vähensi kanien siemennesteen määrää ja huononsi sen laatua. Ravinnon oliiviöljyllä ei ollut vaikutusta siemennesteeseen, mutta samanaikainen oliiviöljyn anto laimensi tyydyttyneen rasvan aiheuttamia muutoksia.

Mielenkiintoinen oli havainto kutsuntaikäisistä tanskalaisista, koska silloin puhumme n 20-vuotiaista miehistä, joten kovien rasvojen nauttiminen vaikuttaa jo hyvin varhaisella iällä.

Kun seuraavalla kerralla olet kaupassa, niin ehkäpä se voipaketti, kaikessa rasvan luonnollisuudessaan,  kannattaa sittenkin jättää sinne hyllylle ja valita vähemmän epäterveellinen vaihtoehto tilalle. Vaikka se ihanan rasvainen tilamaito onkin herkkua yläpääsi makuhermojen mielestä, niin alapääsi ei välttämättä ole kanssasi samaa mieltä, vaan voisi tykätä rasvattomasta maidosta enemmän.

Asiaa voi tietenkin lähestyä myös positiivisesti ja siten, että runsas tyydyttyneen rasvan nauttiminen voi sperman laadun heikentämisen ohessa vähentää huomattavasti potentiaalisten partnerien kiinnostusta sinua kohtaan, joten kyllähän se Maapallon väkiluku kääntyy laskuun myös sitä kautta ja maailma pelastuu.

Mutta tietenkin nämä tutkimukset on helppoa sivuuttaa jollakin omituisella salaliitolla, sen ymmärrän.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sinänsä outoa, koska samaan aikaan kun länsimaissa on siirrytty vähä- ja kasvisrasvapainoitteeseen ruokaan, on miesten sperman laatu huonontunut. Myös miesten testosteroniarvot ovat radikaalisti pudonneet.

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

>>> Sinänsä outoa, koska samaan aikaan kun länsimaissa on siirrytty vähä- ja kasvisrasvapainoitteeseen ruokaan, on miesten sperman laatu huonontunut. Myös miesten testosteroniarvot ovat radikaalisti pudonneet. >>

Mistä tahansa asiasta saa outoa, jos ei ymmärrä korrelaation ja kausalaation eroa.

Korrelaatio kertoo kahden muuttujan välisestä riippuvuudesta, mutta tästä, että asiat näyttävät olevan yhteydessä toisiinsa, ei todellakaan seuraa kausalaatiota, eli sitä, että asiat ovat yhteydessä toisiinsa.

Helpoin esimerkki tästä lienee jäätelökaupan ja hukkumiskuolemien korrelaatio, joka on todella ilmeinen, mutta korrelaatio ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jäätelöllä ja hukkumiskuolemilla olisi mitään tekemistä toistensa kanssa.