13. huhtikuuta 2013

Väärin jalostettu peruna


Päivän Aamulehti kertoo surullista tarinaa tämän päivän menosta, jossa tiedemiehiä vainotaan, kun he menevät tekemään asioita toisin, kuin tieteistä mitään ymmärtämättömät haluaisivat:

Peruna joutui fundamentalistien tuomiolle

 

Euroopan kasvinjalostuksessa tapahtuu ihmeellisiä asioita. Tiedemiehiä ei enää uskota, ja tieteellä on alettu jopa pelotella. Maatalous on miljardien bisnestä, joten kasvinjalostuksessakin kyseessä ovat todella suuret rahat.
 Suurelta yleisöltä piiloon jääneestä esimerkistä käy kahden perunalajikkeen välinen kilpailu, jossa hävinneelle tuli luuserin osa aiheettoman pelottelun takia.

”Luonnon luoma”Europlant-peruna voitti ”luonnonvastaisen” Amfloran, vaikka lajikkeilla ei todellisuudessa ole mitään eroa. Kilpailun hävinnyt BASF-yhtiö joutui siirtämään tutkimustyönsä muille mantereille, pois Euroopasta.

Kilpailu sai alkunsa 1990-luvulla, kun teollisuus alkoi vaatia perunalajiketta, jonka tärkkelys olisi suoraan sopivaa liimaustarkoituksiin. Tavallisen perunan tärkkelyksestä oli aikaisemmin puhdistettava haitallisen amyloosin osuus; puolet koko tärkkelysmäärästä oli amyloosia.

Amyloosi onteollisuudelle niin haitallista, että se oli poistettava kemiallisesti ennen tärkkelyksen käyttöönottoa. Prosessi on kallis, rasittaa ympäristöä ja hukkaa energiaa. Vain tärkkelyksen toinen puoli, amylopektiini, kelpasi teollisuuskäyttöön. Paperitehtaalla tarvitaan puhdasta tärkkelystä paperin pintaan tai massan joukkoon vahvistukseksi.


Tiedemiehet tarttuivat vauhdilla tutkimukseen saadakseen aikaan ”puhdasta” tärkkelystä tuottavan perunalajikkeen.

Kyseessä oli Euroopan tasolla merkittävä, rahaa tuottava hanke. Teollisuus oli valmis maksamaan paljon tärkkelyksestä, josta ei tarvinnut poistaa haitta-ainetta. Tutkijat olivat alusta alkaen hyvin perillä, mistä kiikasti: oli sammutettava yksi ei-toivottu geeni, joka vaikutti haitallisen amyloosin muodostumiseen. Työ oli asiantuntijoille suhteellisen yksinkertainen, koska vastaava geenin sammutus oli onnistunut useasti aikaisemmin vanhoillakin konsteilla muita kasveja käsiteltäessä.

Vertauskuvallisesti sanoen oli vain ammuttava kyseinen geeni rikki, käyttökelvottomaksi. Maalitaulu oli lähellä, ja rikkominen onnistui myös vanhalla mutaatiojalostuksen geenimuuntelulla.

Amfloraa kehittäessään tiedemiehet onnistuivat tarkalla, 29 vuotta vanhalla geenimuuntelukeinolla. Tutkijat ampuivat ei-toivotun geenin rikki suhteellisen helposti. Perunan tärkkelys oli sen jälkeen heti valmista teollisuuskäyttöön.

Sitten kuvaan astuivatfundamentalistit. BASF:n kenttäkokeita alettiin sabotoida, ja monet pahan ilman linnut yhtyivät kuoroon, joka piti tätä tarkkaa geenimenetelmää luonnottomana.
Amflora sai viljelyluvan Euroopan unionissa vasta vuonna 2010. Hakemus oli jätetty 14 vuotta aikaisemmin.


Kilpailijan eli Europlantin tutkijat saivat tehdä työnsä rauhassa 75 vuotta vanhalla geenimuuntelulla, joka perustui mutaatioihin. Niistä oli poimittavissa mutantti, jossa ei-toivottu geeni oli sammunut.
Luonto tekee itsekin mutantteja, mutta ne ovat äärimmäisen harvinaisia. Tosin esimerkiksi Tshernobylin takapihalla niitä on tietysti keskimääräistä enemmän.


Normaalisti kasvinjalostuksessa mutantteja tehdään keinotekoisesti säteilytyskammioissa, ja toimintaa jatketaan vielä voimakkailla kemikaaleilla soluhäiriöitten lisäämiseksi.

Mutaatiojalostusta saa tehdä kuka tahansa ja missä tahansa. Menetelmä on jäänyt vapaaksi kaikesta, mistä uudempaa geenimuuntelua syytetään.


Syy saattaa olla siinäkin, että vihreää kansanliikettä ei vielä ollut olemassa 75 vuotta sitten, ja menetelmä pääsi aikanaan livahtamaan ikään kuin koira vihreitten veräjästä.


Europlant sammutti geenin tällä ”luonnollisella” menetelmällä. Europlant ei kerro mutanttinsa löytöhistoriaa, kuten eivät muutkaan firmat paljasta liikesalaisuuksiaan. Biologian kannalta on kuitenkin ihan sama, vaikka mutantti olisikin oikeasti noukittu Tshernobylin takapihalta.

Europlant mainostaaomaa perunaansa luonnon luomaksi. ”Innovatiivisen trendikäs laatutuote, joka on sopusoinnussa luonnon kanssa”, kertoo mainoslause. 


Pian saamme nähdä, kuinka joku vihreä teollisuuspatruuna alkaa viljellä Europlant-perunaa luomuna. Amfloraa emme näe luomuviljelyssä, koska sen ei-toivottu geeni on väärin sammutettu.


Luonnontieteen historia kertoo monista menneisyyden vainoista, joiden kohteeksi tiedemiehet joutuivat. Kirkon fundamentalistit olivat valmiita tuomitsemaan heitä vääräoppisina. Nykyisin tiedettä ovat ryhtyneet jarruttamaan maalliset fundamentalistit.

 

Lainasin Aamulehdestä koko kirjoituksen alkuperäiseen juttuun menevän linkin kera, sillä tämän päivän sähköinen Aamulehti on kaikille ilmainen jakeluhäiriöiden johdosta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://thetki.com/2013/04/18/rasvoista-ravintosuosituksista-ja-gmo/

Oletkos tutustunut tämän hemmon blogiin?

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

Olen tutustunut ja näitä salaliitto-vekkuleita riittää niin joka sormelle ja varpaillekin, että antaapa olla.

Ei jaksa ihan joka hörhön villin mielikuvituksen lentoon puuttua, eikä siitä ole mitään hyötyä, koska jos ihminen on saanut jotain älytöntä päähänsä, etsinyt sitä tukevaa hörhömateriaalia netistä viikkoja, ei sitä päätä enää käännetä.

Mikäli hän itse elää omien oppiensa mukaan ja jättää esimerkiksi lapsensa rokottamatta ja hänen lapsensa sairastuu vakavasti jostain rokoteella helposti torjuttavasta sairaudesta, voi hän kääntyä järjettömyyden tieltä, mutta ei muuten.