18. huhtikuuta 2013

Onko luomumaatalous ympäristöystävällistä?

Tiede ja arki -sivuston Ville Aarnikko on tehnyt loistavan videon luomun ympäristövaikutuksista ja siinä hän käyttää lähteenään ja haastattelee Hanna Tuomistoa, joka on tehnyt asiasta väitöskirjan Oxfordin yliopistossa.

Video on katsottavissa seuraavan linkin takaa:

Tiede ja arki: Onko luomumaatalous ympäristöystävällistä?

 

Tässäkin asiassa minua ihmetyttää se, että vaikka meillä on nyt olemassa laaja kokoomatutkimus aiheesta, niin silti luomuväki vain hokee mantraansa, että luomu on ympäristöystävällistä, mutta toki tutkimusta on vähän ja sitä kaivataan lisää.

Kävin läpi luomuliiton ja ties minkä luomujärjestön nettisivut ja yhdessäkään paikassa ei kyseiseen Hanna Tuomiston laajaan tuoreeseen tutkimukseen viitattu edes sivulauseessa?

Miksi?

Video käy kattavasti läpi kaikki tärkeimmät asiat luomun ympäriltä ja vastaus on hyvin selkeä. Luomutuotanto ei ole ympäristöystävällistä siten, kuten sitä mainostetaan ja vastaus kestävään maatalouteen piilee jossain muualla, kuten integroidussa viljelyssä, jossa mitkään menetelmät eivät ole kiellettyjä, jos niistä vain on yhtään hyötyä.

Kun poistamme luomun sen kauniisti mainostetusta paketistaan, niin jäljelle ei jää juuri yhtään mitään luomun mainoksien väitteistä.

 

 

 

1 kommentti:

Matti Pekkarinen kirjoitti...

Sekin ainoa mikä Tuomiston selvityksessä luettiin luomun eduksi (pienempi energiankulutus), kääntyy rökäletappioksi, jos verrataan tavanomaisessa tuotannossa nopeasti yleistyvään suorakylvöön!
... ja jos todelliset satotasot pannaan laskelmiin, niin muokkaukseenkin perustuva tavanomainen viljely on parempi kuin luomu, kun lasketaan kulutus per satokilo