4. huhtikuuta 2013

Tieteen läpimurto: kasveista vetyä!

Tällainen uutinen pisti silmään aamukahvia juodessa:

Läpimurto: kasvit valjastettiin vedyn tuotantoon

 

Virginia Techin tutkijat ovat kehittäneet tavan saada suuria määriä vetyä mistä tahansa kasvista. Tuotanto on ympäristöystävällistä ja halpaa. 

Biologisten järjestelmien insinööritieteiden apulaisprofessori Y. H. Percival Zhang pitää keksintöä keinona vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Vedystä tulee yksi tärkeimmistä uusiutuvista polttoaineista. 

Zhang ryhmineen onnistui tuottamaan vetyä kasveissa olevan sokerin, ksyloosin, avulla. Kasvisolujen seinistä 30 prosenttia on ksyloosia.

Kuinkas tämä liittyy luomuun tai ylipäänsä ruuan tuotantoon?

Tämä liittyy hyvinkin paljon, sillä keinolannoitteista tärkeintä, eli typpeä, valmistetaan tällä hetkellä vedystä ja ilmakehän typestä katalyyttisesti Haber-Bosch-menetelmällä. Ongelmallinen kohta tässä valmistuksessa on vety, sillä sitä saadaan maakaasusta, joka valmistus tuottaa paljon kasvihuonekaasuja, eli se ei ole planeetallemme kovinkaan hyväksi.

Vaihtoehtoisia menetelmiäkin on tarjolla, mutta ne ovat maakaasuun verrattuna niin kalliita, että ne ovat toistaiseksi vähemmistössä.

Jos ja kun tämä uusi menetelmä saadaan meille vetyä tuottamaan, niin sehän mullistaa esimerkiksi  keinolannoitteiden tuottamisen typen osalta.

Lannoitteista typpi on se, joka vaikuttaa kaikkein eniten kasvin kasvuun, joten jos saamme käyttöön tekniikan, joka tuottaa typpeä kasvien tarvitsemassa muodossa halvalla ja ympäristöystävällisesti, niin se saattaa vihdoin tuoda Vihreän vallankumouksen myös maailman köyhiin maihin.

Tuleeko luomutuotanto sallimaan tuotakaan keinolannoitetta tulevaisuudessa sääntövalikoimiinsa, vaikka se olisi hyvinkin ympäristöystävällistä, vai mennäänkö luomussa edelleen typpikierron voimalla, joka vie suuren osan sadosta, kun pelto ei tuota mitään sinä aikana?




 

Ei kommentteja: