15. huhtikuuta 2013

Monsanto varastaa meitin tomaatit?!

Jälleen ovat hysteeriset väärinymmärtäjät keksineet uskomattoman nettihuhun, jota sitten levitetään kiivaasti joka paikkaan, eikä yksikään hysteerinen huutaja ole tainnut selvittää sitä, onko asiassa edes mitään järkeä:

Monsanto vs. Mother Earth

 

Maailman suurin GMO:n kehittäjä ja lannoitteiden/torjuntaineiden myyjä Monsanto yrittää tällä hetkellä patentoida meidän normaalit ei GMO kasvikset kuten tavallisen tomaatin, paprikan ja kukkakaalin. Se pystyy tekemään tämän, koska Monsanton lakimiehet ovat löytäneet EU lakipykälistä tämän mahdollistavan porsaanreiän.

Voimme kuitenkin estää tämän painostamalla EU:n virkamiehiä muuttamaan näitä lakipykäliä.

Käy pistämässä nimesi AVAAZ:in addressiin, jossa on tätä kirjoittaessa jo 1,6 miljoonaa nimeä.

Ei anneta tällaisen mielettömyyden onnistua! 

Kun tutkiskelin tätä hienoa sivua, jonne pitäisi oma nimi raapustaa, niin toki olisin toivonut edes yhden luotettavan viitteen siitä, että mihin tämä uusi hysteria perustuu?

Yksi linkki jossa selitetään nykyinen lakipykälä ja mikä porsaanreikä siinä on ja miten se reikä voidaan hyödyntää, mutta eipä näkynyt.

Yksi linkki luotettavaan sivustoon, jossa selitetään se, että mikä on nyt hätänä ja miten ihmeessä Monsanto pystyisi patentoimaan tavallisen tomaatin, mutta sellaista ei jostain syystä annettu.

Jos tällainen porsaanreikä on todellakin olemassa ja se on yleisesti tiedossa, niin miksi hyödyntäjä on juurikin Monsanto, eikä esimerkiksi kotoinen Boreal Kasvinjalostus Oy, tai toinen suuri alan toimija Basf, tai vaikkapa Raisio, vaan juurikin Monsanto? En ymmärrä taas alkuunkaan tätä hysteriaa ja mihin se perustuu?

Joten huuhaa-hälytin alkaa soida jälleen aika lujaa ja tässä lienee toiminnassa vain yksi mielikuvamainonnan väline, jolla koetetaan ihmisiä saada olemaan jotain vastaan, ilman että mitään todellista syytä edes olisi, mutta mielikuva jää jäljelle jostain käsittämättömästä pahuudesta.

Ei tämä ole ensimmäinen kerta kun tällaista hysteriaa levitetään, vaan muutama vuosi sitten oli oikeastaan täsmälleen samanlainen hysteria netissä leviämässä, jossa Monsantoa syytettiin lähes samoilla sanoilla ja kyseessä oli todellisuudessa sellainen asia, että Monsanto oli patentoimassa menetelmiä, joilla jalostettiin esimerkiksi jonkin pahan kasviviruksen kestäviä tomaatteja.

Siis Monsanto oli keksinyt menetelmän, jolla kyetään jalostamaan tomaatti, joka omaa kestävyyden satoa romahduttavaan kasvitautiin niin tietenkin Mosanto haluaa patentoida tämän menetelmän, kun on sen kerran kehittänyt.

Avataanpa tätä tilannetta hieman vaikkapa musiikkibisneksen kautta, jos tekijänoikeudet eivät ole tuttuja.

Jos joku järjestää tilaisuuden, jossa soittaa esimerkiksi Iiro Rantalan säveltämää musiikkia, mutta Iiro Rantala ei kuitenkaan ole itse soittamassa, niin siitä huolimatta Iiro Rantalalle maksetaan tekijänoikeusmaksuja hänen musiikkinsa esittämisestä.

Jos sinä päätät sovittaa Iiro Rantalan musiikkia täysin uudestaan ja jopa sellaiseen muotoon, että alkuperäistä kappaletta tuskin tunnistaa taustalta, niin siitä huolimatta sinä maksat tekijänoikeusmaksuja kappaleen alkuperäiselle säveltäjälle.

Kasvinjalostuksessa on kyse täysin samasta asiasta. Sinä kehität menetelmän, jolla jalostetaan kasvi, joka tuottaa hyvän sadon ja kestää tauteja paremmin kuin joku toinen, niin sinulle maksetaan, jos olet älynnyt patentoida menetelmän. Jos et ole patentoinut, rahat menevät jonkun toisen taskuun.

 Jos käytät tätä lajiketta, maksat sen mahdollistajalle tekijänoikeusmaksua. Jos et halua maksaa, käytä jotain toista lajiketta ja maksa jollekin toiselle kehittäjälle.

Joten voisiko joku, joka tätä hysteeriaa levittää netissä, kertoa minulle sen, että mihin tämä koko juttu perustuu?

Mikä pykälä, missä reikä ja miten sitä voi hyödyntää patentoimalla aivan tavallisen tomaatin tai kukkakaalin, vai onko kyse jostain aivan muusta asiasta?

Jälleen kerran asialla on mm. Kemikaalicocktailin Noora Shingler, joka levittää tätä outoutta facebook-sivullaan, niin olisiko edes hän käyttänyt mainostamiaan toimittajan taitoja ja selvittänyt ennen huhun levittämistä sitä, että onko asiassa edes mitään totuudellista taustalla?


6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kävin katsomassa Shinglerin Kemikaalicocktail-sivua FB:ssä. Siellä hän puffaa homeopatiaakin ja lupaa kirjoittaa asiasta bloggauksenkin. Lukekaapa myös lukijoiden kommentit niin näette miten huuhaa uppoaa.
t. Jarrumies

Tässä alla lainaus Shinglerin tekstistä:
================

Kemikaalicocktail 18. maaliskuuta.
Keskustelin juuri aiheesta ystävän kanssa FB:ssä ja muistin, että tästä pitää ehdottomasti pian blogata! Skidin antibioottkuurikierre (korvatulehdukset) loppuivat syksyllä kuin seinään. Ai miten? No kuulkaahan — erityisesti dosentti Tammisolaa voisi kiinnostaa: homeopatialla. Ei ole tarvittu antibiootin antibioottia sen jälkeen.

Siinä vaiheessa oltiin jo tilanteessa, jossa perjantaina kun kuuri loppui, maanantaina kirjoitettiin uutta. Oman kokemukseni myötä en halunnut lapselleni samaa antibioottiöveriä (saattaa mm. suoliston bakteeriflooran totaaliseen epätasapainoon), joten menimme homeopaatille, vaikka olin aika skeptinen.

Palaan aiheeseen blogissa!

Anonyymi kirjoitti...

Hassu juttu että Monsanto on niin iso ja paha Perkele kun on osannut tieteen avulla parantaa viljelykasvien ominaisuuksia ja valitettavasti myös patentoinut keksintönsä.
Sen sijaan ruokatietoisen väen keskuudessa suosiotaan kasvattaa Quorn http://fi.wikipedia.org/wiki/Quorn joka niinikään on tehtaassa kehitetty ja keksijänsä valitettavasti myös patentoima ruoka-aine. Kuitenkaan Quornia ja sen takana oleva firmaa ei jostain syystä katsota pahuuden ruumiillistumaksi?

Anonyymi kirjoitti...

It all comes to this. http://rt.com/usa/monsanto-bill-blunt-agriculture-006/
Monsanton pyrkimys päästä hallitsemaan maailman siemenmarkkinoita ja sitä kautta myös ruuan raaka-aine tuotantoa omilla patentoimilla organismeillaan on pöyristyttävää. Jos yhtään vaivaudut katsomaan tulevaisuuteen mitä se meinaisi viljelijöille, jos he joutuisivatkin maksaamaan yhdelle yritykselle kaikista siemenistään kun he luonnon omista saisi ne ilmaiseksi. Jos toinen tuottaja on valinnut viljelläkseen omalla pellollaan GMOta ja toinen viereisellä ei, vuosi tai kaksi eteenpäin, pölytys on tehnyt sen, että kummatkin viljelijät maksavat "tekijänoikeuksia" Monsantolle. Samalla toinen alkuperäisviljan tuottaja ei voi enää myydä viljaansa alkuperäisenä.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=7701

Tässäkin mennään taas niin perse edellä puuhun kuin varmaan mentiin luomussakin. GMO ja Luomu on melkeimpä vastakohtia toisilleen. Kummassakin on huonot puolensa, mutta näen luomun kuitenkin olevan se parempi vaihtoehto niin ihmiselle kuin luonnollekkin. GMO ja torjunta-aineet eivät minun nähdäkseni ole ratkaisu ruokaongelmaan, terveyteen ja viljelymaiden/lajikkeiden tulevaisuuteen.

Anonyymi kirjoitti...

Quorn on homesienestä valmistettua, joten se ei ole raaka-ainetta modifioimalla valmistettua vaan itsevalmistus prosessi on lisenssoitu. GMO uhkaa myös muita alkuperäislajikkeita, joten näitä ei voida vertailla. En tosin söisi tuota Quorn-paskaa vaikka maksettaisi. "Proteiinin lähteenä naudanlihan on parempi", mutta usein vain lähtöaineina raaka-aineessa. Ihmisen ruuansulatus taas määrää sen kuinka paljon proteiineistä oikeasti pilkotaan aminohapoiksi ja otetaan käyttöön...näin ollen punainen liha ei monelle olekkaan sen paras proteiinin lähde.

finder kirjoitti...

Monsaton esittäminen hyväntekijänä kehittämiensä kasvinjalostusmenetelmien perusteella on osoitus siitä miten propaganda uppoaa täysin pseudoälykkäiden 'tieteen' avulla vajaita argumenttejaan perustelevien henkilöiden maailmankuvaan.

Monsaton pyrkimys patentoida menetelmiä joiden avulla tietyistä kasvitaudeista päästään eroon yhdistyy tavoitteeseen luoda näiden menetelmien avulla jalostettuja lajikkeita ja patentoida ne, sekä niiden siemenet, sekä kasvimyrkyt jotka toimivat vain näiden lajikkeiden kohdalla.

Tärkeimmät monsaton vastaiset argumentit perustuvat juuri tähän monopilisointipyrkimykseen ja sen ilmeisiin seurauksiin, joista seuraavassa olennaisimmat.

1. kasvien perimän manipulointi johtaa vääjäämättä kasvien perimän ja edelleen bidoviresiteetin köyhtymiseen.
2. bakteeriperäisiä kasvitauteja vastaan tuskin voi taistella luomalla resistenttejä lajikkeita.
3. patentoituja lajikkeita käytetään vastauksena aliravitsemukseen ja kolmannen maailman nälänhätäkysymyksiin. järjettömän hintaisten patenttien ostaminen velvoittaa viljelemään vain tiettyjä lajikkeita, ilmeisin seurauksin. maaperän köyhtyminen, välikäsien lisääntyminen aiemmin omavaraisperiaatteella toimineissa yhteisöissä jne. tämä kapitalismin käsikassaraksi siirtyminen on tietysti taas perusteltavissa jos jonkinalisella propgandistisella mölinällä. tosiasiassa tämä siirtymä aiheutti taannoin koko alan siirtymisen pörssiin jonka seurauksena ruoan hinta nousi tietyissä osissa maailmaa tuhansi prosentteja. Nälänhätäongelma siirtyi seurauksena sellaisella alueille jossa nälkää ei olla nähty koskaan.
4. pelksätään kapitalistisesta imperialismisalajuonesta ei teitenkään ole kysymys. varsinainen vastapuoli asiassa on väestönkasvunsa kanssa oireileva aasia = kiina, joka vuopkraa/ostaa kiihtyvällä vauhdilla viljelysalaa afrikasta. siten patenttien varsinainen maksaja on kiinan talouskasvu, josta päästäänkin luontevasti länsimaiseen kulutusyhteiskuntaan.
5. tehotuotanto, ilmastonmuutos, maaperän köyhtyminen, veesivaranotjen loppuminen, energiantuotantokysmykset jne.

itseåpetos asian suhteen on sitä luokkaa että ainoastaan vetoamalla 'hyviin aikeisiin', monsaton tapaan saa valheen menemään lävitse kiihkeästi omaa keskiluokkaista niukkuuttaan pakenevalle länsimaiden suurelle enemmistölle. blogin kirjoittaja on mitä ilemsimmin juuri tälläinen hyödyllinen hölmö joka levittää ilosanomaa, sitä tieteen nimissä perustellen.