17. toukokuuta 2016

Luomuviljely lisää ravinteiden huuhtoutumista vesistöihin

Luomuväki on pitkään valittanut sitä, että luomu on kyllä ylivertainen tapa pelastaa maapallo ja tuottaa ruokaa ilman ongelmia, mutta kun meillä ei ole tutkimuksia asian tiimoilta, joten teidän nyt vain pitää uskoa meitä. Uskokaa ja ajatelkaa maalaisjärjellä, niin luomu on juuri sitä satujen ja utopioiden kuvaamaa maataloutta, mutta tietenkin totta.

No nyt on alkanut tietoa tihkua ja tutkimuksia ilmestyä, mutta niiden sisältöpäs ei taida sitten luomuväelle enää kelvatakaan, koska jos tutkimustulos on vastoin uskoa, niin väärin tutkittu, joka on helposti todennettavissa vaikkapa uskonnollisten uskontojen maailmasta.


Ruotsalaistutkimus: Luomuviljely lisää ravinteiden huuhtoutumista vesistöihin

 

Olipas yllätys, tai eipäs sittenkään, koska jokainen, joka sitä maalaisjärkeä käyttää, ymmärtää aika nopeasti sen, että on huomattavasti helpompi annostella kasville oikea määrä ravinteita moderneilla lannoitteilla, kuin ajaa paskaa tonnikaupalla pellolle, etenkin kun ne ravinteet siinä muodossa ovat usein kasvin käytössä täysin väärään aikaan, kuten luomulakon lukijat jo tietävätkin.

ATL:n artikkeli peräänkuuluttaakin tarkkuutta väitteisiin ympäristöystävällisyydestä: luomuviljelyn suosiminen ei vaikuttaisi olevan ratkaisu ainakaan Itämeren saastumiseen.

Eipä taida olla ensimmäinen kerta eikä todennäköisesti viimeinenkään, kun todellisuus ja luomun mainoslauseet eivät kohtaa millään tasolla.

Ja tällaiselle hevoselle me olemme luomun laatimien mainosten perusteella sijoittamassa yhä enemmän pelimerkkejä!

Miksi ihmeessä?1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

"huomattavasti helpompi annostella kasville oikea määrä ravinteita moderneilla lannoitteilla, kuin ajaa paskaa tonnikaupalla pellolle, etenkin kun ne ravinteet siinä muodossa ovat usein kasvin käytössä täysin väärään aikaan,"

Eikö tehoviljelyssä nimenomaan lisätä ravinteiden määrää koska voidaan kasvattaa nopeammin, lisäten samalla lannoitemääriä?

Tähän lisäyksenä tulee torjunta-aineiden samassa mittakaavassa nouseva kasvu.

Myös kasvukaudet ovat tehotuotannossa pidemmät joten vaikka "tonnikaupalla paskaa" olisikin ajettu pellolle luomussa josta jokunen kuukausi ei kasvua tapahdu ja sateet huuhtovat (mahdollisesti) tavaraa pois niin tuo lannoitteiden kokonaismäärän kasvu tehotuotannossa tuntuisi kumoavan sen vaikutuksen. Onkohan näistä niitä tutkimuksia mistä mainitsit kirjoituksessasi?