26. tammikuuta 2016

Ruotsalaista krav-luomulaatua!

Blogini on ollut hieman hiljaisempi viime aikoina, mutta kun kävin katsomassa kävijätilastoja pitkästä aikaa, niin vaikka en ole kirjoittanut mitään pariin kuukauteen, kävijöitä ja lukijoita on sangen runsaasti, joten lienee taas paikallaan aktivoitua, kun kysyntää kerran on. Kiitos seuraajille sekä lukijoille!

Minua usein ihmetyttää se, että mistä kaikki luomu oikein tulee kauppoihin, kun sitä ei kukaan oikein tuota missään ja nekin jotka tuottavat, saavat sangen vaatimattomia satoja aikaan, verrattuna tavanomaisiin tuottajiin.

Ruotsista tulee vastaus ja Ruotsiahan meidän pitäisi luomuväen mielestä kovasti seurata, koska luomu on Ruotsissa joitain todella hienoa ja Ruotsi on luomun suhteen edelläkävijä ja luomua tunkee sieltä joka tuutista ja nyt tiedämme, että miten:

Köper utländskt kött – säljer det som kravmärkt svenskt

 

Ruotsalaisyrityksiä epäillään massiivisesta huijauksesta lihan myynnissä

 

  Ruotsissa on paljastunut lihahuijaus, jossa ulkomaista lihaa on myyty ruotsalaisena lihana jopa satoja tonneja vuosien ajan. Osa lihasta on yllättäen muuttunut myös ruotsalaiseksi luomulihaksi, joka on myyty krav-luomumerkin alaisuudessa, eli tämän hetkisen tiedon mukaan viime vuoden lopulla tyhjästä on ilmestynyt ainakin noin 9 tonnia luomulihaa markkinoille.

Ulkomainen liha on tullut esimerkiksi Saksasta ja Hollannista. Pelkästään kuuden viikon aikana vuoden 2015 lopulla 23 tonnia ulkomaista lihaa on myyty ruotsalaisena. Lisäksi 9 tonnia lihaa on myyty KRAV-ympäristösertifioituna lihana, vaikka näin ei ole ollut. 

Tuosta voisi ymmärtää, että vuoden 2015 viimeisen kuuden viikon aikana on tullut 9 tonnia tyhjästä luomulihaa markkinoille, niin sehän on melkoinen määrä koko vuoden tasolla, jos huijaus on tapahtunut samassa suhteessa jo vuosien ajan.

Ruotsalaiset kunnat, koulut ja ravintolat ovat innoissaan liputtaneet luomun puolesta ja kuinka kaikki on nyt niin ekologista ja nämä uutiset ovat myös meillä valaneet uskoa kunnallisen luomun tarjoamiseksi ja nyt sitten paljastuu, että ainakin osa luomuna tarjotusta lihasta on ollut ulkomaista lihaa, ihan tavallista, mutta paljon korkeammalla hinnalla ostettuna.

Tällaista on luomun valvonta rikkaassa länsinaapurissa.

Se vain tietenkin ihmetyttää, että luomuväki Suomessa marisee siitä, että valvontaa on liikaa, se on liian tarkkaa, vaivaa liikaa ja se pitäisi ajaa alas, koska ... niin, tämän jälkeen voi todellakin kysyä, että onko luomuvalvontaa liikaa, onko se liian tarkkaa ja miksi sitä pitäisi vähentää.


Ei kommentteja: