6. kesäkuuta 2013

Luomuarvostelu voimistuu


Jukka Rajala sai Etelä-Savon elykeskuksen myöntämän vuoden ympäristöpalkinnon luomun eteen tehdystä työstä sekä luomun edistämisestä.

Haastattelussaan hän sitten paneutuikin yhä voimistuvaan luomualan arvosteluun, jota harrastavat muutkin kuin allekirjoittanut Luomulakon välityksellä.

Hän joutui puolustelemaan esimerkiksi antibioottien käyttöä, sillä kuten tiedämme, EU:n säännöt ovat määritelleet luomun ensisijaisiksi hoidoiksi tuotantoeläimille kaksi huuhaata, eli homeopatian ja jonkin yrttiterapian.

Jukka Rajala puolustautui, että kyllähän toki antibiootteja saa luomussa käyttää aivan kuten tavanomaisessakin, niin sitten pitää tietenkin kysyä, että miksi niitä koetetaan luomun puolella mustamaalata, jos ne kerran ovat arkipäivää luomussa ja niiden käyttö on samanlaista kuin toisella puolella aikaa?

Sitten voi tietenkin kysyä myös sitä, että jos kerran EU:n luomusäännöt määräävät toimimattoman homeopatian sekä yrttiterapian eläinten ensisijaiseksi hoitomuodoksi, mutta tätä pykälää ei Suomessa noudateta, niin onko muitakin sellaisia luomusääntöjä joille viitataan kintaalla, eli saavatko kuluttajat nyt ollenkaan sellaista luomua kuin mitä kuvittelevat saavansa?

Sitten voisi kysyä, että onko luomusäännöissä muitakin hävettäviä ja toimimattomia asioista kuin homeopatia, sillä tämä asia on ollut mahdollista korjata jo useiden vuosikymmenien ajan, eikä sitä ole sieltä pois pyyhitty, niin miten luomua sitten voidaan kehittää muilta osin, jos edes täydelliseksi huuhaaksi tiedettyä eläinten hoitomuotoa ei saada säännöistä pois.

Sillä Jukka Rajala kertoi, että luomua pitää kehittää esimerkiksi siltä osin, että satotasoja saataisiin nostettua lähemmäs tavanomaisia satoja, sillä toinen luomun silmätikuksi joutunut asia on luomun suunnaton tehottomuus tuottaa ruokaa tai ylipäänsä yhtään mitään, paitsi rikkaruohoja.

Hän kertoi, että kehitettävää riittää esimerkiksi maan luontaisen kasvukunnon hoidossa, viljelykierrossa, kasvinsuojelussa sekä kasvinjalostuksessa. Eli oikeastaan kaikessa ja nyt tietenkin pitää jälleen kysyä, että miksi nämä asiat eivät ole korjaantuneet vuosikymmenien aikana?

Miksi me olemme valinneet maatalouden painopistealueeksi tuotantoidelogian, joka tuntuu olevan täysin lähtökuopissaan joka suhteessa? Entäpä jos määrätietoinen kehittäminen ei tuo parannusta satoihin, ei maan luontaiseen kasvukuntoon, ei kasvinsuojeluun, eikä viljelykiertojen kehittämiselläkään saada mitään näkyvää aikaiseksi, niin mitäpä teemme sitten?

Olisiko ensin kannattanut kehittää luomu iskuun ja näyttää ne sotakirveet käytännössä joilla tulosta aiotaan tehdä ja vasta sitten valitaan luomutuotanto mukaan, mutta päätimme mennä taas säkki päässä ja takapuoli edellä puuhun, vai mitä olette mieltä?

Sitten Jukka Rajalan jutuista saa hieman sen käsityksen, että luomutuotanto on tuotantoideologiana keksitty vasta eilen tai aikaisintaan toissa päivänä ja siksi koko luomu tuntuu olevan vain pelkkiä haasteita ja kehitettäviä asioita, mutta Suomessakin ensimmäiset luomutuottajat olivat puuhastelemassa käsittääkseni jo sotien jälkeen ja maailmalla luomutuotanto käynnistyi toisen  maailmansodan jälkeen todenteolla. Tietenkin luomuviljelyn esi-isää, eli biodynaamista viljelyä, oli puuhasteltu jo 1900-luvun alkuvuosilta ja Suomessakin 1926 tehtiin luontaisvoimaviljelykokeita.

Luomutuotantoa on harrastettu eri muodoissaan kohta sata vuotta ja edelleen luomutuotanto on pelkkiä haasteita täynnä ja ratkaisemattomia kysymyksiä aivan perusasioista alkaen? Mitä ihmettä!

Suomen virallinen luomuliitto on perustettu 1985, joten siitäkin hetkestä on jo hieman vettä virrannut Vuoksessa ja edelleen luomututanto on pelkkiä haasteita ja kehitettävää riittää, eikä satojenkaan osalta mitään parannusta liene tiedossa?

What is Organic Agriculture?  History

 

Organic agriculture is the oldest form of agriculture on earth. Farming without the use of petroleum-based chemicals (fertilizers and pesticides) was the sole option for farmers until post-World War II.

Joten kuinka monta vuosikymmentä tai vuosisataa meidän pitää antaa luomutuotannolle aikaa, jotta se opitaan kunnolla ja se alkaa tuottaa jotain, ja se saa maan kuntoon, sillä sitä ei ole keksitty eilen, kuten voisi luomuun vihkiytyneiden puheista päätellä.


Ei kommentteja: