"Popcorn-keuhkoon" sairastunut mies saa miljoonakorvaukset Yhdysvalloissa
Amerikkalainen mies saa oikeuden päätöksellä 5,5 miljoonaa euroa vastaavat korvaukset keuhkovaurioista, jotka johtuivat mikroaaltouunissa valmistettavan popcornin keinovoin kemikaalista.
Diasetyyli, joka eräs Louis Pasteur keksi muinoin, on nostettu otsikoihin mutta valitettavasti uutisista ei käy selkeästi ilmi se, että tuotetta ei enää lisätä elintarvikkeisiin havaittujen haittojen johdosta.
Hän on kertonut valmistaneensa joka päivä pari pussillista mikromaissia.
Hänellä lienee eri käsitys terveellisestä elämästä, kuin monella muulla.
Mutta asia jatkaa tietään ylempiin oikeusasteisiin, niin josko saamme vuosien päästä uutisia siitä, miten hässäkässä kävi. Diasetyyli on ollut otsikoissa ennenkin ja tässä yksi uutinen:
Popcornien keinotekoinen voin maku yhteydessä Alzheimerin tautiin?
Sitä syntyy myös luonnollisesti fermentoiduissa juomissa, kuten oluessa, ja siitä johtuu joidenkin chardonnay-viinien voin kaltainen maku, tutkimuksessa kerrotaan.
Onko olut- tai viiniharrastajilta löydetty vastaavia oireita? Ilmeisesti ei, sillä haittoja on havaittu vain kaasuna.
Tutkimuksessa ei kuitenkaan osoitettu syy-seuraussuhdetta kemikaalin ja Alzheimerin välillä, eikä tuloksia ole testattu ihmisillä, vaan ainoastaan koeputkissa.
Olivatpa ongelmat todellisia tai hahmotelmia, niin minun mielipiteeni on se, että mikro-popcorn on yksi ehkäpä maailman turhimmista keksinnöistä ja mikään ei voita popcornin tekemistä tavallisessa kattilassa liedellä, jossa tosin siinäkin on terveyshaittansa mahdollisten karsinogeenien vuoksi. Popcornin tekeminen onnistuu jopa vähemmänkin ruuanlaittoon perehtyneeltä, kunhan ei poistu lieden äärestä turhan pitkäksi aikaa.
Perinteinen popcorn
Vaikka kyseistä kemikaalia ei enää lisätä elintarvikkeisiin, teen silti omat paukkujyväni edelleen vanhalla hyvällä tavalla.
Asiasta lisätietoa täältä avautuvasta pdf-tiedostasta. Jutussa mainitaan, että diasetyyli on smetanan, maitorahkan, ranskankerman yms keskeinen aromiaine, niin sitä ei suinkaan lisätä niihin keinotekoisena aromiaineena, vaan sitä muodostuu niihin täysin luonnollisessa reaktiossa, eli glukoosin käymisen kautta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti