Päivän Hesarissa (18.6.2015) keskusteltiin kasviksista ja juttu sivusi myös luomua. 
Muistanette ruotsalaisen COOP-ketjun harhaanjohtavan pelottelukampanjan, joka pintaa raaputettaessa  todellisuudessa kertoi, että ruuassamme ei ylimääräisiä kemikaaleja ole, ainakaan haitaksi asti, niin nyt luette saman myös kotimaisten asiantuntijoiden kertomana:
Voiko kasviksia syödä liikaa niiden sisältämien torjunta-aineiden vuoksi?
Ei
 missään tapauksessa. Suomessa kasvisten kulutus on yksi EU-maiden 
alhaisimmista. Vuonna 2010 Evira julkaisi kumulatiivisen 
riskinarvioinnin, jossa käytiin läpi kaikki kasvinsuojeluaineiden jäämät
 vuosina 2002–2008. Yli puolesta EU-alueella myydyistä elintarvikkeista 
kasvinsuojeluaineita ei löydy lainkaan, ja siltä osin ne vastaavat 
luomutuotteita. Kasvisten hyödyt ylittävät moninkertaisesti 
kasvinsuojeluaineiden mahdolliset haitat.
Mitkä kasvikset sisältävät eniten torjunta-aineita?
Eniten
 kasvinsuojeluaineiden jäämiä löytyy EU:n ulkopuolelta tulevista 
kasviksista. Vuonna 2013 EU:n asettama enimmäismäärä ylittyi noin 
kolmessa prosentissa tutkituista näytteistä. Noin puolet näistä 
enimmäismäärän ylityksistä löytyi EU:n ulkopuolella tuotetuista 
trooppisista hedelmistä, juureksista ja kasviksista, okrasta, teestä, 
mausteista ja riisistä. Osassa syynä oli tehoaine, jota ei ole 
hyväksytty käytettäväksi EU-alueella.
Kannattaako luomukasvisten ja lähiruuan ostaminen?
 
Tietenkin
 on ekologisesti fiksumpaa ostaa lähituotteita, koska niihin ei ole 
tarvinnut käyttää säilyvyyttä parantavia aineita. Terveyden kannalta 
sillä ei juuri ole merkitystä, koska kaikkia tuotteita valvotaan.
Pitääkö hedelmät kuoria?
Kuoressa
 oleva kasvinsuojeluaineiden määrä vaihtelee eri tuotteissa. Kuorimalla 
voi halutessaan vähentää kasvinsuojeluaineiden saantia, mutta riskien 
kannalta sillä ei ole merkitystä. Kyse on lähinnä totutuista tavoista.
Myös
 ulkomaiset ja ei-luomuna tuotetut omenat voi syödä kuorineen, aivan 
yhtä hyvin kuin tomaatit ja kurkut. Kuorien mukana menettää samalla 
hyviä ravintoaineita ja makua.
Juttua varten on haastateltu Itä-Suomen yliopistossa 
työskentelevää kotitaloustieteen professoria ja ravitsemustieteen 
dosenttia Anna-Liisa Elorinnettä. Torjunta-aineita ja luomuruokaa 
käsitteleviin kysymyksiin vastasi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston 
erikoistutkija Juha Laakso. 
1 kommentti:
Pidän blogistasi ja olen monessa asiassa kanssasi samaa mieltä. Viime aikoina on kuitenkin tullut liuta uusia tutkimuksia, jotka myös puoltavat luomun käyttöä terveydellisistä näkökulmista.
Lähetä kommentti