13. marraskuuta 2013

Syötkö tietämättäsi luomua?

Vastaus otsikon kysymykseen on selkeä kyllä!

Suomalaiset syövät tietämättään paljon luomua, sillä tarjontaa on järkyttävästi yli tarpeen ja tätä veronmaksajien lompakkoa keventävää epäsuhtaa halutaan jopa suurentaa lisää, sillä luomualaa yritetään lisätä keinotekoisesti, vaikka kysyntää ei ole ja tästä kertoo Ylen uutinen:

Suomalainen syö luomua tietämättään

 

Kenellekään ei pitäisi olla uutinen se, että ylihintainen ruoka ei mene kaupaksi kuin hyvin pienelle vähemmistölle, vaikka sen ylihintaisen ruuan pukisi millaisiin korulauseisiin tahansa, mutta silti asia on ihmetyksen aihe joillekin.

Kysymys tietenkin kuuluu, että miksi ihmeessä me emme sitten vähennä tuotantoa vastaamaan kysyntää? Jutussa todetaan, että on aivan kansantaloudellisestikin typerää tukea tuotantoa, joka ei sitten kuitenkaan päädy tukensa saannin ehdon mukaisena kaupan hyllylle, vaan jonain aivan muuna tuotteena.

- Ehkä se on suomalainen kansanluonne, että ollaan hyviä tekemään asioita, mutta huonoja nostamaan oman tuotteen imagoa, Rahtola pohtii.

Ongelma on siinä, että sen tuotteen pitäisi oikeasti olla kehujen arvoinen, eikä vain mielikuvat siitä.

Luomun ihmeellisen laadun allekirjoittaa vain hyvin pieni luomuintoilijoiden joukko, jonka mielestä tavanomainenkin banaani on käsittämättömän ihana ja taivaallinen, jos sen sanoo olevan luomua.

Mutta jokainen neutraalisti asiaan suhtautuva huomaa, että luomu ei eroa missään asiassa tavanomaisesti tuotetusta ja siksipä kokeilu ja yhteen tai kahteen kertaan ja sitten siirrytään siihen järkevän hintaiseen, joka on laadullisesti aivan sama, jopa parempi.

Hänen mukaansa ravintolat saattavat käyttää luomutuotteita, mutta eivät pidä siitä suurempaa meteliä asiakkaalle.

- He käyttävät niitä siksi, että laatu on hyvä. On sääli, että kuluttaja ei tiedä siitä loppupelissä.

Hyvin harvat ravintolat käyttävät luomua ja yleensä hyvin pienet ravintolat, joilla on vaikkapa reilut 20  asiakaspaikkaa, niin tokihan sellaisen ravintolan henkilökunta voi käydä biodynaamisella tilalla valitsemassa käsin jokaisen tarjottavan porkkanan.

Ja asiakas, jolle horoskoopit ja muu humpuuki ovat lähellä sydäntä, on varmasti innoissaan porkkanoiden biodynaamisuudesta, sillä kuten tiedämme, biodynaamisuus on synonyymi taikauskolle.

Mutta se laatu olisi aivan yhtä loistava, jos henkilökunta kävisi itse valitsemassa tavanomaisella tilalla jokaisen tarjottavan porkkanan ja perunan, eli ei luomu tai biodynaaminen itsessään tarkoita korkeaa laatua vaan se, että ravintola hakee tuoreet tuotteet jostain, vaikka lähitilalta, eikä käytä kaupan tai tukun jo puoliksi nahistuneita tuotteita.

- Luomuun liittyy Suomessa vielä ajatus siitä, että se on liian kallista normaalille ihmiselle, vaikka se ei sitä ole. Siitä ei ole tullut arkipäiväistä ja se mielletään eksklusiiviseksi ja törsäileväksi eli suhtautuminen on hyvin toisenlainen kuin luomun pioneerimaissa.

Vaikka hyvin kalliit mainoskampanjat ovat tehneet ylikalliista ruuasta arkipäiväistä joissain Euroopan maissa, niin silti luomu on törsäystä ja tuhlausta.

Ja pitää muistaa, että niissäkin luomumyynnin suurmaissa, joissa luomua kulutetaan Suomeen verrattuna huikeilla prosenteilla, eli suunnilleen 5-6 prosentin osuudella kokonaismyynnistä, niin voiko tuotakaan osuutta vakavalla naamalla sanoa sellaiseksi, että luomu on arkipäiväinen ostos?

Jos me tuotamme tavanomaisesti vehnää ja saamme sitä hehtaarilta 3500 kiloa ja sen tuottaminen tulee maksamaan X euroa, ja vastaavasti me tuotamme hehtaarilla luomuvehnää 2000 kiloa ja sen tuottaminen tulee maksamaan  X*1.5 tai X*2 euroa, niin kyllä sitä voi kutsua törsäileväksi ja voi vain kysyä, että kuinka kauan meillä on varaa törsätä rahaa tuollaiseen toimintaan.

Etenkin kun tiedämme sen, että Suomessa on poltettu pelimerkkejä jo hyvin paljon luomun todellisuuden muuttamiseksi kuluttajille mieluisiksi mielikuviksi ja silti kysyntä ja tarjonta ovat hyvin kaukana toisistaan! Ja vielä niin päin, että me tuotamme luomua hyvin paljon yli sen tarpeen, jota sitä markkinoille edes tarvittaisiin.

Mutta mitäpä tapahtuisi, jos menisimme Luomuliittoon ehdottamaan, että luomun tuotanto tulisi muuttaa kysyntää vastaavaksi, niin siitä alkaisi hirveä sota ja siihen ei suostuttaisi koskaan, koska se antaisi markkinoille ja kuluttajille väärän signaalin!

Nyt tuotantoa yritetään joka vuosi keinotekoisesti saada lisää, jotta näyttäisi siltä, että joku luomua ostaa ja että tuotantoa tarvitaan lisää tyydyttämään luomusta villiintyneiden kuluttajien tarpeet.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Luomun merkintäpakko olisi paikallaan monestakin syystä. Jo terveysvaikutusten vuoksikin
ks noita vaikutuksia tarkemmin täältä

Kiitos hyvästä blogista!
terv
Matti Pekkarinen