31. maaliskuuta 2013

Taikausko maksaa jopa ihmishenkiä


Olen usein ihmetellyt sitä, että huuhaata ei saa sanoa huuhaaksi, eikä taikauskoista potaskaa taikauskoiseksi potaskaksi, vaan niille ajatuksille pitäisi antaa myötätuntoa ja sellaiseen uskovaa ihmistä pitäisi silitellä myötäkarvaan, sillä kaikille ajatuksille on maailmassa paikkansa, typerillekin.

Onneksi asiaa ovat pohtineet monet muutkin ja uusin mielipide löytyy toimittaja Maija Aallolta Hesarin maksumuurin takaa:

Salaliitosta päivää – taikausko terveysasioissa maksaa ihmishenkiä 

 

Olen selvästi osa salaliittoa, sillä minua ärsyttää nykyisin suunnattomasti typeryys.
 Miksi olemme alkaneet käyttäytyä niin kuin kaikki mielipiteet ansaitsivat yhtä isosti tilaa julkisuudessa?

Minuakin ärsyttää typeryys suunnattomasti ja etenkin sellainen typeryys, jota kustannetaan minun verorahoillani, eli joudun itse osallistumaan maksumiehenä typeryyden rahoittamiseen. Ärtymykseni kohde voi olla surkea tv-dokumentti tai toimimaton ideologia maataloudessa, joka vie suunnattomasti rahaa antamatta mitään tilalle.

Ei minua harmita se, että joku mittailee taikavarvulla ruokien bioenergioita omassa keittiössään, mutta se harmittaa, että sellaista soopaa tuotetaan minun rahoillani televisioon, eikä hölmöä, taikauskoista toimintaa kyseenalaisteta edes yhdellä sanalla.

Niin kuin nyt esimerkiksi: Vastuullinen vanhempi jättää lapsensa kokonaan rokottamatta. Viranomaiset suosittelevat, että syömme valkoista leipää ja sokeria ja vältämme kaikkea rasvaa. Lääkkeen teho siirtyy tavalliseen veteen, jos lääkeainetta muistetaan ravistella oikeaoppisesti laimennusten välillä. Tähdet määräävät kohtalon. Kristallit suojaavat sähkömagneettiselta säteilyltä, vai oliko se nyt pahalta silmältä.
Höpön, höpön, höpön.

Jos joku ei tiedä, niin tuossa mainitaan homeopatia, eli siinä lääkeaine potensoituu sillä, että purkkia ravistellaan välillä juuri tarkoin annetuilla ohjeilla. Tällöin lääkeaine, jota mukana väitetään olevan, menee purkissa olevan veden muistiin ja tämä muisti sitten vaikuttaa kehossamme.


Vallanpitäjät tekevät virheitä, viranomaiset erehtyvät. Ehkä lääketiede osittain epäonnistuu yhdessä tavoitteessa. Ihmiset eivät selvästi koe, että heitä hoidetaan kokonaisuutena. Henkinen puoli unohtuu.

Tiede on usein väärässä. Tai itse asiassa, siinähän tieteen idea on, että kaikki on oikeaa tietoa vain siihen asti kunnes joku toisin todistaa.

Terve epäluulo auktoriteetteja kohtaan on hyvästä, ainakin jos sen mittasuhteilla on jokin yhteys ympäröivään todellisuuteen.

Kohutoimittajilta ja netin uusguruilta nämä mittasuhteet ovat kadonneet jo aikoja sitten.

Huuhaapiireissä faktatietoa pidetään sitä epäilyttävämpänä, mitä osaavampi asiantuntija tiedon tarjoaa.

Asian voisi kääntää myös niin, että huuhaapiireissä tietoa pidetään sitä pätevämpänä, mitä kouluttamattomampi ihminen sitä tietoa välittää. Kuka tahansa peruskoulun nipin napin selvinnyt henkilö voi olla suuri profeetta vaihtoehtopiireissä, jos omaa edes pienen hippusen karismaa ja  esiintymistaitoa.

Se selviää heidän välittämästään tiedosta paremmin kuin hyvin. Vaihtoehtoväen opeilla ei peruskoulua usein edes selvitettäisi, lukiosta puhumattakaan. Monien terveysgurujen viesti on sellainen, että nykybiologia ei niitä väitteitä tunnista, vaan meidän pitää mennä ihmiskunnan historiassa 500-1000-luvulle, jotta se tieto on relevanttia edes jollain tasolla.

Tai kuten Magneettimediaa Longplay.fi:n tuoreimmassa jutussa tutkinut Ilkka Pernu kirjoittaa: ”Taitavasti ja viihdyttävästi tehtynä propaganda onnistuu selittämään maailmaa houkuttelevammin kuin tylsä totuus.”

Tästä kirjoitin jo hieman aiemmassa blogauksessa. Huuhaa on mediaseksikästä, tieto ei ole.

Aiemmin ajattelin, että toisten usko ei kuulu minulle.

Itse ajattelin luomusta samalla tavalla, mutta kun selvisi, että kuinka paljon se minulle maksaa, vaikka itse en kyseiseen lumeideologiaan euroakaan laittaisi, mieleni muuttui.

Ehkä ufo laskeutui pihallesi eilen. Mikä minä olen sanomaan että ei, vaikka todennäköisyys olisi mikä?

Ehkä se, että hoidat lapsesi korvatulehdusta värjätyllä vedellä ei ole yhtään sen kummempi ilmiö kuin se, että minä silppuan raakaa sipulia harsopussiin lapseni sängyn viereen. Molempien korvatulehdukset saattavat parantua itsestään.

Mutta kun puhutaan terveysasioista, salatiedekauppiaillakin sietäisi olla jonkinmoinen vastuuntunto.
Se ei enää olekaan vaaratonta, jos korvaat syöpälääkkeen värjätyllä vedellä.

Ja se on vaarallista jo isommassa mittakaavassa, jos laajat joukot jättävät lapsen tuhkarokkorokotuksen väliin, koska salaliitto.


En kannata sananvapauden rajoittamista. Hulluimmatkin mielipiteet on oikeus sanoa.
Enkä näe, että huuhaan torjumiseen olisi simppeliä ratkaisua. Koulutus ei näköjään riitä.

Mutta yritetään nyt ainakin me mediassa pitää järki päässä. Meidän duunimme pitää olla tylsä totuus.
Ei tehdä hassunhauskoja viihdejuttuja mentalisteista ja korvakynttilöistä.

Ei kirjoiteta turhia pelottelutarinoita. On vastuutonta tehdä juttu rokotteeseen kuolleesta vauvasta, jos yhteys kahden asian välillä on äärimmäisen epätodennäköinen.

Ei vaieta oikeista epäkohdista. Selvitetään esimerkiksi narkolepsian ja sikainfluenssapiikin yhteys toisiinsa niin perusteellisesti, ettei salaliittoteoreetikoille jää enää mitään ihmeteltävää.

Sanotaan huuhaata huuhaaksi.

Näin toimitaan ja se pitää tehdä perustellen, hyvin argumentoiden, mutta eipä se silti vaikuta heihin, jotka huuhaaseen ovat tykästyneet. Ihmisluonto on vain sellainen, että potaska on paljon kivempaa kuin tieto ja jos joku potaskasta tykkää, joku sitä tuottaa ja usein hintalapussa on kohtuullinen summa euroja, joka pitää huuhaamaakarin leivässä kiinni.1 kommentti:

putki36 kirjoitti...

Tässä sinulle lisää aiheeseen mitä vähemmän tiedät sitä varmemmin saat julkisuutta. Täyttää kaikki kriteerit, ja vielä kirjakin julkaistu:

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/231745-mita-raskaana-olevan-sporttiaidin-pitaisi-syoda

Ei oikeastaan kommentti vaan vinkki.