8. maaliskuuta 2013

Naiset ja nälkä: 10 faktaa

Naistenpäivän kunniaksi ajatuksia siitä, mitä on olla nainen kun ruoka ei tulekaan kauppojen herkkuja pursuavista hyllyistä, eikä voi valita sitä, ostaako tänään luomua, biodynaamista, vai kelpaisiko ihan halvin kaupan oma merkki:

Maailman Ruokaohjelma - Naiset ja nälkä: 10 faktaa

 

Naisten rooli on olennainen nälänvastaisessa taistelussa. Äiteinä, viljelijöinä, opettajina ja yrittäjinä heillä on käsissään ratkaisun avaimet nälästä vapaaseen tulevaisuuteen. Tässä on kymmenen syytä, miksi naisten voimaannuttaminen on niin tärkeä osa työtämme.
 

1. Kehittyvissä maissa 79 prosenttia taloudellisesti aktiivisista naisista viettävät työtuntinsa ruoantuotannon ja maatalouden parissa. Kaikkiaan naiset muodostavat 43 prosenttia maatalouden työvoimasta.

2. Kriisien aikana naiset ovat yleisesti ensimmäisinä valmiit uhraamaan oman ravinnonsaantinsa ruokkiakseen perheensä.

3. Tutkimukset osoittavat, että naisten tulojen kasvattaminen tuottaa hyviä tuloksia lasten terveyden ja lasten ravitsemuksen alueilla.

4. Sukupuolten välisen kuilun sulkeminen maataloudessa tarjoamalla naisviljelijöille enemmän resursseja voisi vähentää nälkäisten ihmisten määrää maailmassa 100 – 150 miljoonalla.

5. Monissa maissa toteutetut selvitykset osoittavat, että naiset vastaavat 85 – 90 prosentista ruoan valmistukseen käytetystä ajasta. 

6. Joissakin maissa perinne vaatii, että naiset syövät viimeisenä miesten ja lasten jälkeen.

7. Naisten sadot ovat 20 – 30 prosenttia miesten saamia satoja pienempiä, tämä johtuu siitä, että naiset pääsevät huonommin käsiksi parempiin siemeniin, lannoitteisiin ja välineisiin.

8. Koulutus on avaintekijä. Tutkimukset osoittavat, että naisten koulutus on vähentänyt lasten aliravitsemusta pitkällä aikavälillä 43 prosenttia ja ravinnon saatavuus tekijänä vaikutti kehitykseen vain 26 prosenttia.

9. Kehitysmaissa noin puolet raskaana olevista naisista kärsii anemiasta. Noin 110 000 naista kuolee synnytykseen joka vuosi raudan puutteen vuoksi.

10. Aliravitut äidit synnyttävät usein alipainoisia lapsia, jotka kuolevat 20 prosenttia todennäköisemmin ennen viidettä ikävuottaan.
 3 kommenttia:

Matti Pekkarinen kirjoitti...

Päättäjät taitavat ajatella, että kurjuus on säilytettävä Afrikassa, koska se on perinteistä kulttuuria... vaarassa kadota. Alkeellinen pienviljely on "mainio" keino työllistää. Muuta mainiota siinä ei olekaan.
Naiset ja miehet ja lapset pitäisi saada irti kuokanvarresta.

Matti Pekkarinen kirjoitti...

Kehitysmaan "avainasemassa oleva" pienviljelijä ruokkii vain perheensä, ja usein ei edes kunnolla sitäkään.

Matti Pekkarinen kirjoitti...

Maatalouteen on satsattava, tuottipa siinä mies tai nainen. Ja useinhan "samassa veneessä" onkin perhe.
Mielestäni tähän on naisasiaa turha sotkea.
Mutta hyvä että nälästä puhutaan Sen poistamiseen kehitysmaissa tarvitaan samat keinot kuin aikoinaan Suomessa. Ynnä vielä kasvinjalostuksen uusimmat menetelmät, joilla kuivuudessakin saadaan kohtalainen sato.