15. maaliskuuta 2013

Antibiootit eläimille, hyvä vai huono juttu?

Olen hieman huvittuneena seurannut Jussi Tammisolan avauksesta syntynyttä keskustelua  antibiooteista kotieläintuotannossa, kun käsittääkseni luomuväen mielestä se on ikävä asia ja mm. luomua suosimalla tästä ikävyydestä päästään eroon.

Siis ensin luomuväki puolustelee luomua sillä, että eläimiä ei lääkitä antibiooteilla (mutta sen lääkityksen vaihtoehdosta ollaan aivan hiljaa! lue: homeopatia), ja nyt kun asia sanottiin ääneen, koko luomukenttä onkin liputtamassa antibioottien puolesta ja jokainen media on täynnänsä sitä, että kyllä luomussakin käytetään antibiootteja eläimille!

Jopa kohublogaaja Noora Shingler Facebook-sivuillaan mainostaa sitä, että kyllä luomussa käytetään antibiootteja, vaikka hän on lukemattomia kertoja demonisoinut niitä tavanomaisessa tuotannossa!

Myös Elina Lappalainen blogissaan koettaa saada ihmisiä uskomaan, että luomu kyllä käyttää antibiootteja sairaiden eläimien hoitamissa, joten mikä tässä on taas se asian juttu?

Luomuväki taisi astua taas kerran omaan ansaansa, kun ensin levitellään pelottavia uhkakuvia antibiooteista tavanomaisessa tuotannossa ja koetetaan luoda kuvaa siitä, että luomussa näin ei ole.

Sittenpä kävi niin ikävästi, että pimennossa pidettävä taikauskoinen humpuuki luomun taustalta tuli ikävästä tapetille, eli homeopatia, jonka EU:n luomusäännöt määräävät eläimille ensisijaiseksi hoitomuodoksi ja sitä pitäisi suosia lääkinnässä, niin yllättäen tuuli kääntyi 180 astetta luomuväen juhlateltassa!

Sittenpä huudetaan kaikki yhteen ääneen, että me emme noudata EU:n luomusääntöjä asiassa, vaan me käytämme antibiootteja sairaiden eläimien hoitamiseen aivan kuten tavanomainenkin tuotanto.

Joten mikä niissä antibiooteissa sitten on niin kauheaa ja pelottavaa, että niitä pitää tavanomaisessa tuotannossa demonisoida?

Luomu koettaa olla väkisin luonnonmukaista ja se ylpeilee sillä, että eläimiäkin hoidetaan luonnonmukaisesti yrteillä ja hymisemällä tiibetiläisiä mantroja suitsukkeiden kera, mutta kun tämä mennään kertomaan ideologian salatietoon vihkiytymättömille, niin jopas pistetään yrtit ja ravistettu taikavesi piiloon ja kemialliset lääkkeet nostetaan korkeimmalle korokkeelle mahdollisimman nopeasti.

Sosiaalisessa mediassa ihmiset kertoilevat ihmeellisistä parantumisistaan, joka johtuu luomun puhtaudesta, taikavoimista ja vaikkapa siitä, että luomueläimille ei syötetä antibiootteja, niin mahtaako nämä Jeesuksen ihmetyöt kalpenemaan saavat selostukset kärsiä inflaation tulevaisuudessa, vai onko dogmaattinen usko luomuun niin kova, että luomuihminen kyllä kävelee vetten päällä tulevaisuudessakin?

Elina Lappalainen kuvailee luomulääkinnän homeopatia-asetusta näin:

Käytännössä asetus jää siis kuolleeksi kirjaimeksi.

Voisi tietenkin kysyä, että jääkö tämä luomun omituisten sääntöjen ainoaksi kuolleeksi kirjaimeksi, eli voisiko niitä olla enemmänkin, jos alkaisimme asiaa tutkia?

Voisiko eläimien luonnonmukainen elämä ulkoilun muodossa olla vastaava kuollut kirjain säännöissä, kun monet luomutuottajat tulkitsevat sen niin, että kun avaa navetan oven, niin se on eläimille mahdollisuus ulkoilla ja jos eivät mene ulos, omapa on häpeänsä, mutta mahdollisuus ulkoiluun on luotu ja säännöt on täytetty.

Entäpä ravinteiden kierrätys? Viljelykierto?

Mistä me nyt tiedämme, että mikä luomun sääntöjen osa on tehty sinne miellyttämään saksalaista luomukuluttajaa ja mitä sääntöjä noudatetaan oikeasti, eivätkä ne ole vain kuolleita kirjaimia paperilla?


7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...Antibioottien käyttäminen eläinten lääkintään on huono juttu, koska syntyy vastustuskykyisiä bakteerikantoja.
Mitä vähemmän niitä käytetään sitä parempi. Luomussa antibiootteja käytetään vähemmän kuin perinteisessä tuotannossa, joten tältä osin luomu on parempi vaihtoehto.

Anonyymi kirjoitti...

Tämmöiseen törmäsin hetki sitten. Positiiviista kehitystä luomusäädöksissä? Homeopatia on jäämässä unholaan:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:154:0012:01:FI:HTML

"3) Korvataan 24 artiklan 2 kohta seuraavasti:

"2. Kemiallisesti syntetisoitujen allopaattisten eläinlääkkeiden tai antibioottien sijasta on mieluummin käytettävä fytoterapeuttisia tuotteita, hivenaineita ja liitteessä V olevassa 1 osassa ja liitteessä VI olevassa 3 osassa lueteltuja tuotteita edellyttäen, että niillä on todellista terapeuttista vaikutusta eläinlajin kohdalla tai ne ovat soveltuvia hoidon kannalta.""


Onkohan tämä jo voimassa, jos on, niin Pro Luomulla oli ihan hyvä syy olla mainitsematta homeopatiaa vastineessaan. Olisivat kyllä voineet valistaa yleisöä (ja kriitikoita) tästä muutoksesta. Onhan siellä tosin vielä fytoterapia, jne.

Anonyymi kirjoitti...

Kaipa asia on samoin myös ihmisten lääkinnässä... itsesikin kohdalla??

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä homeopatia yhä mainitaan voimassa olevassa EU-lainsäädännössä. Ja nimenomaan tärkeimmässä luomuasetuksessa.
Tarkemmin asia on selvitetty täällä:

http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=688.msg3782#msg3782

Anonyymi kirjoitti...

Antibioottien käytölle luomutuotannossa on hyvin tiukat säädökset, joita toivon mukaan myös noudatetaan!

Anonyymi kirjoitti...

Eivätkös vastustuskykyiset bakteerikannat synny siitä, kun antibiootteja käytetään VÄÄRIN esim. lisäämällä varmuuden vuoksi rehuun kuten Amerikassa on ehkä joskus tehty, tai yrittämällä turhaan hoitaa sillä virustautia, tai jättämällä aloitettu kuuri kesken.

Anonyymi kirjoitti...

Jussi Tammisolan Ajankohtaista-sivulla
http://www.mv.helsinki.fi/home/tammisol/#2013
on koottuna kommetteja Heidi Hautalan lausunnoista homeopatiasta. Lainaus sivuilta:

"Jos joku torvelo käyttää sairaan luomueläimen hoidossa homeopatiaa", se ei ole koko alan ongelma, väistelevät luontaisromantiikan aktivistit nyt netissä. YLE Radio Keski-Suomi oli näet varovasti oudoksunut luomusäädöksiin kivettyä taikauskoa 13.3.13 (MP3, 14:51 min).
– Olipa "Vihreiden" kyläpäälliköltä aika rumasti sanottu liikkeen tieteellisestä suunnannäyttäjästä, maisteri Heidi Hautalasta. Hen näet veti EU:n luomueläinasetuksen valmistelua, kun siihen ajettiin vaatimus, että sairasta luomueläintä pitää hoitaa ensisijaisesti homeopatialla ja yrteillä - siis humpuukilla tai epäluotettavilla rohdoksilla, joiden keräily on luonnon riistoa: se on viemässä satoja uhanalaisia kasvilajeja sukupuuttoon.

Suoraan Heidi Hautalan homeopatialausuntoihin:
http://geenit.fi/HautalaHomeop.pdf