6. maaliskuuta 2013

Luomutomaatit sittenkin terveellisempiä

Luomun vaikutuksista viljeltävän tuotteen ravinteikkuuteen on kinasteltu vuosia ja näyttöä on ollut suuntaan jos toiseenkin. Vaihteeksi tuli näyttöä siitä, että luomutomaatit ovat sittenkin ravinteikkaampia kuin tavanomaisesti kasvatetut:

HS MAKSUMUURI - Luomutomaateissa tavallista enemmän ravinteita – syynä stressi

 

Tulokset osoittivat kiistatta luomutomaattien paremmuuden. Vaikka luomutomaatit olivat huomattavasti pienempiä, niissä oli 55 prosenttia enemmän C-vitamiinia ja 57 prosenttia enemmän sokeria, minkä vuoksi ne maistuivat makeammilta. Myös erilaiset polyfenolit, joilla on monia hyödyllisiä terveysvaikutuksia, olivat huomattavasti runsaampia luomu- kuin normitomaateissa.

Tutkijoiden mukaan erot luomu- ja normitomaatin välillä johtuvat kasvin kokemasta stressistä. Koska normitomaatit saavat tarvitsemansa ravinteet lannoitteista, se voi käyttää kaiken energiansa kasvuun, ja tuottaa siten suuren hedelmän.

Luomutomaateilla ravinteiden puute ja tuholaisten hyökkäykset sen sijaan stressaavat kasvia, minkä vuoksi se joutuu käyttämään enemmän energiaa immuunijärjestelmän ylläpitoon kuin kasvuun. Se, toisin sanoen, panostaa enemmän antioksidanttien ja polyfenolien tuotantoon, minkä vuoksi siinä on näitä terveellisiä aineita enemmän.

Jutun lopussa on linkki alkuperäiseen tutkimukseen ja kun suhteuttaa luomutomaattien huomattavasti pienemmän koon niiden huomattavasti kovempaan hintaan, pitäisin edelleen normitomaatteja terveellisempänä, sillä tomaatti on terveellinen myös normiviljeltynä ja kun niitä terveyspommeja saa parilla eurolla moninkertaisesti enemmän tavanomaisesti viljeltynä kuin luomuna, ero yhden tomaatin sisältämään polyfenoliin kapenee kummasti.

Tänään espanjalainen tomaatti oli 2.49 euroa kilo, kotimainen 4.40 euroa kilo ja luomuhyllyssä kotimainen luomutomaatti 10.35 euroa kilo, niin tuostapa voi laskea kätevästi sen, miten paljon terveys maksaa minäkin versiona.

Hauskana huomiona kotimaisissa luomutomaateissa luki, että ne ovat onnellisia luomutomaatteja, mutta tutkimusten valossa pitäisi lukea ravinteiden puutoksesta kärsineitä stressaantuneita luomutomaatteja.


 

Ei kommentteja: