27. maaliskuuta 2013

Luomuna alkoholikin edistää hyvinvointia?Vuoden luomutuotteeksi valittiin ilmakuivattu kinkku:

Vuoden 2013 luomutuote on ilmakuivattu kinkku

 

Luomuliitto on valinnut vuoden 2013 luomutuotteeksi raaseporilaisen West Charkin valmistaman ilmakuivatun Lumikinkun. Raati kuvaa lihajalostetta suomalaisen pienyrittämisen taidonnäytteeksi. Kunniamaininnan sai Hartwallin luomulager.

Eipä ole täällä päin voittajatuotetta kaupoissa näkynyt, mutta jospa tulevaisuudessa näkyisi, niin voisi testata, että miten se eroaa vaikkapa italialaisesta kilpailijastaan, muutenkin kuin todennäköisesti hirvittävän hinnan osalta.

Mutta tämä on sitten kommentointia aiheuttava kohta:

Kunniamaininnan sai Lapin kulta premium luomu lager, joka 5,2-prosenttisena on ensimmäinen ja toistaiseksi ainut vahva luomuolut. Suomalaisesta luomuohrasta pannun oluen makua raati piti maukkaana ja viljaisana. Luomuoluen valmistus tukee luomuviljelyn laajenemista, iloitsee tuotepäällikkö Pekko Koski Hartwallista.
 Voittajat julkistettiin Luomu ja hyvinvointi –seminaarissa Joensuussa tiistaina. 

Millaiset otsikot syntyisivät, jos olisi vaikkapa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hyvinvointi -seminaari, jossa kehuttaisiin maasta taivaisiin aivan tavallista Hartwallin keskikaljaa tai nelosolutta, kuinka sen maku on maukas, viljaisa ja sen valmistaminen tukee suomalaista tavanomaista viljelyä?

Yksikään e-koodi tai mikään lisäaine ei aiheuta edes miljoonasosaltaan sellaisia haittoja kuin aiheuttaa alkoholi kaikissa muodoissaan yhteiskunnalle, mutta jostain syystä luomu pesee alkoholinkin terveystuotteeksi ja sitä kehua retostellaan luomualan hyvinvointi -seminaareissa.

Alkoholista miljardin euron kulut yhteiskunnalleLuomuolut nelosversiona voisi olla tulevaisuuden hitti kaupunkien ruokapalveluiden ruokajuomana, niin saataisiin luomun osuus äkkiä kohoamaan vaikkapa 50 % kaikesta kulutetusta laitoskeittiöiden tarjoamista virvokkeista ja samalla saataisiin luomutuotanto sille kuuluvalle kasvu-uralle.


Ei kommentteja: