11. maaliskuuta 2013

Luomu on utopiaa

Raahen Seutu tarjoaa pari ajatusta luomusta ja vaihteeksi hyvin totuudenmukaisen version:

Luomu vain utopiaa

 

Raahen kaupungin palvelupäällikkö Pirjo Autio antoi kylmää kyytiä toiveille lähi- ja luomuruoan lisäämiseksi kouluruokailussa: ei rahaa eikä tuottajia.

Tässäpä ei ole mitään uutta, mutta uutisen loppu tarjoaa jotain sellaista, josta olen kyllä kuullut huhuja, mutta ääneen sitä ei ole vielä kukaan tohtinut sanoa:

Lähi- ja luomuruokamahdollisuutta selvitellyt Autio totesi, että etenkin luomutuotteiden hankinnan suurimmat esteet ovat saatavuus ja hinta.

– Viimeisiin tarjouspyyntöihin ei ole vastannut yksikään luomu- tai lähituottaja.

Aika uskomatonta, eli poliittiset päättäjät seuraavat nyt äänestäjien trendejä ja koettavat olla innoissaan luomusta, kun kerran sitä kannattamalla saa ääniä ja pysyy vallassa ja siispä luomuun pistetään yhteiskunnan tukia.

Kaikki kinuavat luomua kaikkialla ja sitten kun lähetetään tarjouksia tuottajille, joille maksetaan verorahojamme siitä, että he vastaisivat kysyntään, heitä ei edes kiinnosta.

Toki sen ymmärtää, kun katselee satotilastoja, sillä eipä niiden mukaan juuri mitään sellaista ole tarjolla, jolla voisi millään hinnalla missään kilpailla, joten joskus on parempi pitää kynttilä vakan alla, etenkin jos sitä kynttilää ei ole, eikä halua sitä muiden tietävän.

Ei kommentteja: