13. maaliskuuta 2013

Luomu - mätä kompromissi tiedettä ja taikauskoa

Yleisradio tarjoilee vaihteeksi tällaisen luomu-uutisen ja nyt aletaan puhua asioista niiden oikeilla nimillä:

"Luomu on mätä kompromissi tiedettä ja taikauskoa"

 

Koko tulevaisuutemme on uhattuna, mikäli ajattelemmekaan siirtyä kovin laajassa mitassa luomutuotteiden käyttöön. Näin puhuu mies, joka käytti aikanaan vuosikaudet paljon luomutuotteita ja oli oikea luomukiihkoilija, "aatteen mies".

No tämä on vielä aika kaukainen uhkakuva, sillä luomun todellinen osuus kaikesta Maapallon maataloustuotannosta on tällä hetkellä huikeat 0.9 % ja tämän määrän ainokainen planeettamme toki kestää pitkälle tulevaisuuteenkin.

Lisäksi luomun viljellään lähinnä siellä, missä tätä tuottamatonta puuhastelua tuetaan voimakkaasti ja missä on varaa tuhlata Maapallon niukkenevia resursseja moiseen toimintaan muutaman kaupunkilaisen  mielenrauhan tyynnyttämiseksi.

Siellä missä ei tueta, niin jostain syystä viljelijät tekevät mieluummin hyviä satoja, kuin ottavat valtioltaan ilmaista rahaa, jonka tilalle kukaan ei saa oikein mitään.

Pysäyttävintä oli tieto luomueläinten lääkinnästä.

- Luomueläimiä on ensisijaisesti hoidettava yrteillä ja homeopatialla. Näin sanoo EU:n luomulainsäädäntö, jota suomalainen europarlamentaarikko on ollut vetämässä.

Tämä tieto on Tammisolan mukaan saanut monen biologin luopumaan luomun kannattamisesta. Homeopatiaa Tammisola ja monet biologit pitävät taikauskona.

- Emme voi lähteä tukemaan taikauskon levitystä, ja kun taikausko laitetaan ensisijaiseksi sairaan eläimen hoitokeinoksi, on kyse eläinrääkkäyksestä, Tammisola tylyttää.

Mielenkiintoinen asia on siksi, että Suomessa asiaa koetetaan hiukan vaivaantuneina hyssytellä kuoliaaksi ja vain todetaan, että eipä sitä juuri käytetä, mutta hyssyttely on omituista, koska se todella on EU:n säännöissä ensisijainen hoitokeino ja jos tuo taikauskoinen humpuuki ei eläimeen tepsi, sitten kokeillaan jotain muuta.


Eläinten terveys

Luomutuotantotavassa suositut lääkintämenetelmät ovat:
  • Homeopatia – vaihtoehtoinen lääkintämenetelmä. Siinä käytetään runsaasti laimennettuina annoksina aineita, jotka synnyttävät samantapaisia oireita kuin tautia aiheuttavat aineet ja edistävät siten kehon omaa vastustuskykyä.
  • Fytoterapia – kasveja ja kasvieritteitä käyttävät 'yrttilääkkeet'

Sen jälkeen tulee tällainen teksti:

Poikkeukset

Luomueläimen terveys ja hyvinvointi on niin tärkeää, että tavanomaisia eläinlääkärin määräämiä hoitoja voidaan käyttää kärsimyksen välttämiseksi, mikäli homeopatia tai fytoterapia eivät auta.

Jos homeopatiaa ei käytetä ensisijaisena hoitomuotona, niin onko siellä luomun säännöissä paljonkin sellaisia sääntöjä, joita ei noudateta, mutta joita pitäisi noudattaa ja joita ehkä noudatetaan jossain toisessa maassa?

Yhdysvalloissa luomusäännöt kieltävät antibiootit kaikissa tilanteissa ja niitä ei saa käyttää yhtään kertaa yhteenkään luomueläimeen luomutuotannossa niin pitää muistaa, että mikäli suomalainen tuottaja mahdollisesti vie luomutuotteitaan USA:n markkina-alueelle, tai edes haaveilee sellaisesta, hänen pitää noudattaa ehdotonta antibioottikieltoa tuotannossaan.

Hyvin ihmeellistä tieteenvastaisuutta, eli suomeksi taikauskoa.

Mitä se sellainen luomu on, jos ei noudateta kaikki sääntöjä, jos ne ovat jonkun mielestä hiukan hassuja, kun luomun piti olla juuri sellaista, että on tiukat säännöt, niitä noudatetaan ja sitä myös valvotaan ja se koko paketti tekee laadukkaan, luotettavan luomutuotteen!

Luomutuotanto puolittaa ruuantuotannon satokannat, kun samalla fossiilisista polttoaineista eroon pääsemiseksi maataloutta pitäisi tehostaa voimakkaasti.

Omat silmäni aukaisi luomun satotilastoihin tutustuminen ja niitä lukiessa tuli ensimmäisen kerran mieleen, että ei tuossa ole yhtään mitään järkeä.

Jos minulta kysytään, että haluanko minä nähdä ympärilläni villiä luontoa, vaiko koko ajan myllerrettävää maatalousmaata, johon minulla tai lapsillani ei ole mitään asiaa, niin kyllä minun vastaukseni on selkeä ja toivoisin, että sitä maatalousmaata voisi muuttaa takaisin villiksi luonnoksi.

Se ei onnistu millään muulla tavalla kuin maataloutta tehostamalla, eikä suinkaan siirtymällä taikauskoiseen puuhasteluun, joka romahduttaa sadot!

Pahinta luomussa on Tammisolan mukaan se, että käsitteen seassa on myös jotain hyvää.

- Hyvien asioiden varjolla ajetaan humpuukia sivistyksen vastapainoksi. Mielikuvakulttuuri uhkaa meidän nykyistä sivistystämme.

Juuri näin. Siellä on viljelykierto ja vaikkapa biologinen typensidonta, mutta eivät ne ole mitään luomun keinoja, joita kukaan muu ei saa käyttää, vaan ne olivat aivan normaalin maatalouden keinoja ja ovat vieläkin, vaikka niitä koetetaan mielikuvissa myydä luomun yksinoikeutena, joita käytetään vain luomuun siirtymällä.

Yksi pääsky ei kesää tee, eikä luomusta saa järkevää sillä keinoin, että siellä on muutama järkeväkin asia piilotettuna ihmeellisen humpuukin sekaan.

Luomu on vain kasa sääntöjä, joita noudatamalla tuotettu tuote on luomutuote, ei yhtään mitään muuta.

Se on hyvin helppo tapa rahastaa rikkaita ja tehdä heidän lompakolleen viherpesu, mutta siihenpä ne hyvät puolet sitten jäävätkin.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

"Where nature meets science" höhö ;D
http://www.gaianaturopathic.com/docs/hypoallergenic_diet.pdf
Naturopaattiseen hypoallergeeniseen (mitä tämä sanahirviöyhdistelmä sitten oikeasti tarkoittaneekaan) dieettiin on moni suomalainenkin jo ehtinyt höyrähtää...