25. maaliskuuta 2013

Haluaisin ostaa geenimuunneltua ruokaa

Osin mystiikkaan ja taikauskoon perustuva luonnollisuustrendi alkaa saada yhä enemmän myös kriittisiä vastalauseita, joista uusimmasta vastaa Jari Parantainen Retoriikan Kesäkoulu -blogissa:

Taikausko teilaa faktan

 

Haluaisin ostaa K-kaupastani geenimuunneltua ruokaa. Mutta se ei onnistu. Syynä on taikausko.

Yli kaksi miljardia ihmistä maailmassa on joko maistanut tai syö säännöllisesti sapuskaa, joka on valmistettu muuntogeenisestä vehnästä, soijasta tai riisistä. Pohjois-Amerikassa 300 miljoonaa ihmistä on popsinut gm-maissia jo yli kymmenen vuotta.

Maailmassa ei ole tiedossa ainoatakaan tapausta, jossa muuntogeeninen ruoka olisi aiheuttanut terveysongelmia.

Faktat eivät kuitenkaan vastustajien menoa haittaa. Etenkin Eurooppa on taantumassa takapajulaksi. Taikauskon vuoksi Suomessa ei ole myynnissä elintarviketta, joka sisältäisi muuntogeenisiä raaka-aineita.

Minäkin haluaisin ostaa geenimuunneltua ruokaa, etenkin jos tuotteessa olisi yhdistetty useiden tuotteiden hyvät puolet yhteeseen tuotteeseen, mutta sepä ei taida olla mahdollista vielä vuosiin.Ostaisin mielelläni vaikkapa tomaatin, joka ei pehmenisi kypsyessään pilalle, mutta taikausko on vienyt voiton, enkä sallaista kaupasta saa, vaikka haluaisinkin.

Monet ihmiset ostaisivat mielellään tuotteita, jotka olisivat terveellisempiä tai säilyisivät kauemmin ilman kemikaalikäsittelyä, mutta koska päättäjät päättävät asioista sen mukaan, kuka pitää kovintä ääntä, ovat taikauskon kovaääniset kannattajat tällä hetkellä voitolla.

Mitä ne geenimuuntelun vaihtoehdot sitten olisivat? Olisiko vaikkapa luomuruoka hyvä idea?

Mikäs siinä muuten, mutta kaksi kolmannesta ihmiskunnasta kuolisi nälkään. Luomuviljely on niin tehotonta, että se sopii vain muutamien länsimaisten snobien ruokkimiseen.

No onkohan rikasta kaupunkilaista koskaan kauheasti kiinnostanut se, että miten köyhä pärjää?

Jos olet luonut itsestäsi brändin varakkaana ja trendikkäänä kaupunkilaisena, joka blokailee uudenkarhealla ultrakevyellä Air Macbookilla  uuden smoothiebaarin avajaisten tunnelmia, niin eipä siinä ensimmäisenä tule mieleen sellainen henkilö, jolla ei ole varaa maksaa luomupapaijabanaaniselleri smoothiesta kolmen desin mehulasissa 12 euroa, vai mitäpä olet mieltä?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Olikohan tämä vain pelkkä aprillipila vaiko ihan tosijuttu?
http://www.hs.fi/tiede/Tutkimus+Geenimanipuloitu+tomaatti+ehk%C3%A4isee+syd%C3%A4nsairauksia/a1364779293479