15. maaliskuuta 2013

Suomalainen ruoka EU:n puhtainta


Suomalainen ruoka on edelleen EU:n puhtainta, kuten laaja selvitys kertoo:

Suomalainen ruoka on EU:n puhtainta

 

Suomalainen puhdas ruoka ei ole myytti. Vahvistusta saatiin taas kerran, kun Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto, Efsa, julkaisi tietoja torjunta-aineiden jäämistä elintarvikkeissa.

Torjunta-aineosaston johtaja Herman Fontier Efsasta toteaa, että torjunta-aineiden jäämätilanne on pysynyt ennallaan. Euroopassa voi turvallisin mielin syödä kaikenlaista ruokaa.

Kotimaisista näytteistä oli puhtaita 72 prosenttia, kun koko EU:ssa jäämättömiä oli tasan puolet.

Puhtaita näytteitä 72 %, vaikka tavanomainen viljelijä voi ja saa käyttää torjunta-aineita vapaasti, tietenkin käyttöohjeen puitteissa ja mahdollisten käyttörajoitusten ohjaamana.

Kotimainen puhdas ruoka ei ole myytti, mutta se on myytti, että viljelijät syytävät kemikaaleja pelloille mieltä vailla, kuten jotkin kohuja rakastavat ihmiset jatkuvasti väittävät.

Torjunta-aineet maksavat ja se raha on pois viljelijän tulosta, joten viljelijä ei todellakaan käytä niitä miten sattuu. Osassa on myös käyttörajoituksia, joita viljelijät mitä ilmeisimmin noudattavat. Niissä on myös käyttöohjeet, joita viljelijät tuntuvat myös osaavan lukea ja ymmärtävät lukemansa tekstin sisällön, sillä käyttöohjeen mukaan käytettynä jäämät ovat minimaalisia, jopa täysin havaitsemattomissa olevia.

Mikäli viljelijä päätyy siihen, että torjunta-aineen käyttämisellä ei saavuteta mitään etua, eli menot käytöstä ovat suuremmat kuin satoparannuksen tuoma voitto, hän taatusti jättää sen menoerän käyttämättä.
Ei kommentteja: