28. syyskuuta 2013

Venäjä kieltää GMO:n! Vai kieltääkö?

Geenimuuntelun vastustajat ovat innoissaan, kun GMWatch-sivusto kertoo suuren Venäjän olevan kieltämässä geenimuunneltujen lajikkeiden tuonnin. Ovi pistetään kiinni etenkin amerikkalaisilta yrityksiltä. Onpa uutista ehditty tulkita uudestaan jopa niinkin, että Venäjä on kieltämässä koko geenimuuntelun, kaikilta osin.

Russia considers total ban on all GMO products


Suomessa luomun puolestapuhujat ovat innoissaan, että tästä tulee nyt Suomeen valtaisa mahdollisuus tuupata Suomen kansalaisten ostamattomia luomutuotteita Venäjän jättimäisille markkinoille ja sitä rataa Suomen luomu muuttuu venäläiseksi lähiruuaksi, otaksun.

GMWatch on tosin uutisoinnissa unohtanut tyystin heinäkuun lopussa Pravdassakin julkaistun uutisen, joka kuuluu näin:

Russia to increase production of GMO


The Government of the Russian Federation approved a "roadmap" for the development of biotechnology and genetic engineering, to increase the production of GMOs. The move will be done to catch up with the rest of the world in this segment of the market. The document, posted on the website of the government, says that the global biotechnology market has been developing rapidly and is expected to reach two trillion dollars by 2025. Russia's share in the global biotechnology market accounts for less than 0.1 percent. Moreover, Russia does not manufacture genetically modified products in several segments of the market.

Aika tyypillistä käyttäytymistä, eli kotimarkkinoita suojellaan voimallisesti, jotta oman maan kyseinen teollisuudenala pääsee samalle viivalle kilpailijoiden kanssa.

Venäjälle ei ole todellisuudessa aukeamassa yhtään mitään markkinoita geenimuuntelemattomille tuotteille, vaan Venäjä päinvastoin aikoo päästä samalle viivalle mm. Yhdysvaltojen kanssa, sillä Neuvostoliitto tipahti biologiassa täysin länsimaiden kyydistä, kun siellä valittiin vääriä polkuja, sekä valtion rahat upposivat pohjattomaan aseteollisuuteen.

Trofim Lysenko


Lisäksi Venäjä voi halutessaan sulkea ovet vaikkapa suomalaisilta luomutuotteilta, jos he kokevat, että se tulee häiritsemään heidän omia sisämarkkinoitaan millään tavalla.
1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Lainaus Hesarista
"Japanissa kaikki ruoka on verrattain kallista, mikä johtuu erityisesti maanviljelyn käytännöistä ja maahantuonnin sääntelystä. Kuluttajat ovat sopeutuneet maksamaan kotimaisista tuotteista lisähintaa, ja moni uskoo, että ne ovat turvallisempia ja laadultaan parempia kuin tuontiruoka."

Kuulostaako tuon lainauksen loppu jotenkin tutulta? Jospas sanan Japanissa tilalle vaihdetaan sana Suomessa?