13. syyskuuta 2013

Luomu tuplaa hinnat

Suomen Kuvalehti kertoo sen, miksi luomu tuo hymyn kauppiaan huulille, vaikkakin vetää kuluttajan suupielet alaspäin:

Luomu tuplaa maidon ja munien hinnat

 

Ruoka vaan kallistuu kallistumistaan, ja erityisen tyyristä on luomuruoka. Esimerkiksi maito ja kananmunat voivat maksaa luomuversiona jopa yli tuplasti sen, mitä vastaavat tavalliset tuotteet.

Ja koska suurin osa myydyistä luomutuotteista Suomessa on maitoa tai munia, kauppias kuorii kerman päältä sieltä, missä se suinkin vain on mahdollista.

Osaattekos yhtään arvella, että miksi sekä S-ryhmä että Kesko innolla tunkevat mukaan luomusta päättävien tahojen sisäpiireihin?

Luomuruoan tuottaminen on toki kalliimpaa kuin tehotuotetun ruoan. Luomurehu on kallista, ja luomutuotannossa eläimillä on isommat tilat. Lisäksi hintaa nostaa se, että luomutuotteiden tilauserät ovat pienempiä.

Eli mitä enemmän rajallisia varojamme ruuan tuottamiseksi pitää tuhlata, sitä kalliimmaksi se touhu tulee.

Luomutuotteiden hinnat vaihtelevat paljon. Kaupoissa näkyy luomumaitoa ja -munia, jotka maksavat yli 100 prosenttia enemmän kuin vastaavat, tavalliset tuotteet.

 Joskus lisähintaa on alle 40 prosenttia. Luomumaidon tuottaminen on Luomuliiton puheenjohtajan Jukka Lassilan mukaan kuitenkin vain noin 10 prosenttia kalliimpaa kuin tavallisen.

Tuo vain 40 % kalliimpi luomumaito taitaa olla saksalaista Rainbow-maitoa, joka tosin Saksassa maksaa vähemmän kuin suomalainen  maito, joten sen raahaaminen Suomeen on erittäin tuottoisaa touhua.

Ottaako kauppa siis luomutuotteista suhteessa kovemman katteen?

S-ketjusta vastaus kysymykseen on ”ei”.

”Meillä on ollut pari vuotta linja, että luomutuotteista ei oteta enempää katetta kuin tavallisista tuotteista”, sanoo Ilkka Alarotu S-ryhmästä.

Nyt taitaa olla niin, että joku ei tiedä oman puljunsa toiminnasta mitään tai sitten puhuu lööperiä. Miksi luomuliiton Jukka Lassila ei tietäisi sitä, miten paljon enemmän luomumaidon tuottaminen maksaa? Vai onko hänellä tarve esittää, että luomu on järkevä vaihtoehto, eikä sen tuottaminen suinkaan ole resurssien hyödytöntä tuhlaamista? No ota näistä nyt sitten selvä!

Vai vetääkö joku välistä ja höynäyttää kaikkia?

Mutta kuten otanta kaupoista kertoi, olemme hyvin kaukana siitä tilanteesta, jonka luomuväki väittää todelliseksi, että luomun suosiminen ei lisää ruokakustannuksia juuri ollenkaan.

Mutta tietenkin jos ostamme ulkomaista luomua, emmekä ole kauhean kiinnostuneita siitä, että kuinka luomun halpa hinta on saatu aikaan, joskus jopa tavanomaista halvempi hinta, niin tokihan sitä halpaakin luomua löytyy. Onko se sitten sellaista luomua, jota luomun väitetään mielikuvissa olemaan, niin se lienee tyystin toinen tarina.


Ei kommentteja: