11. syyskuuta 2013

Luomuperhe televisiossa

Luomu on nyt hurjassa myötätuulessa, kirjoitti Luomuinstituutin johtaja Pirjo Siiskonen blogissaan ja luomua on ollut viemässä historian kirjoihin pieni edelläkävijöiden joukko, josta on tullut varhainen enemmistö. En tosin oikein ymmärtänyt, että mitä tuossa koetettiin sanoa, mutta ei ole ensimmäinen kerta, kun en pysy samoilla aalloilla luomuväen ajatusten kanssa.

Luomua ostetaan kuitenkin vain noin 1.5-1.7 prosentilla kokonaisostoista, eli koska luomun hinta on aika suolainen, on luomun osuus muuten kuin arvolla mitattuna reilusti alle prosentin ruokaostoista.

Ja kukapa sitä luomua sitten ostaa ja suosii, niin siitä kertoo seuraava hyvin erikoinen tv-sarjan jakso. Siinä on kaksi kiihkeää luomun puolestapuhujaa, luomun tukijaa ja niitä ihmisiä, jotka vastaavat siitä, että luomua täällä ostetaan. Ohjelman ihmisineen näette Katsomon puolelta seuraavan linkin takaa:

Erilaiset äidit  Osa 9. Perhe Tamminen-Palviainen  

 

Nyt on pakko varoittaa sen verran, että ohjelma voi järkyttää suurinta osaa katsojista ja en ruodi ohjelman sisältöä, paitsi muutamalta pieneltä osalta, liittyen omituisiin tieteellisiin käsityksiin, sekä homeopatiaan. Sisältö kyllä puhuu puolestaan enemmän kuin haluaisi ja jos haluatte lukea kritiikkiä muiden tuottamina, pistäkää googleen tuon ylläolevan otsikon teksti.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun luomuihmiset perustelevat näkemyksiään suhteellisen oudoin argumentein ja tämäkään ohjelma ei tehnyt poikkeusta tilanteeseen.

Äänessä oli esimerkiksi homeopaatti Liisa Sulkakoski, joka kertoi vaikkapa siitä, että rokotukset ovat ikäviä, koska lasten sairaudet sairastettuna kasvattavat lasta henkisesti (25:27) ja mikähän olisi Sulkakosken ajatusten vastaanotto niissä maissa, joissa lapset sairastavat yhä paljon vaikkapa poliota?

Voisin veikata, että isi ja äiti ei paljoa homeopaatin päätä silittelisi, eikä lapsen mahdollinen henkinen kasvu olisi välttämättä ensimmäisenä vanhempien mielessä.

Sitten kohdassa 27 min näemme jälleen pysäyttävää televisio-ohjelman historiaa, kun lapsen äiti kertoo, että he eivät ole suostuneet ultraäänitutkimuksiin, vaan he kuuntelevat lapsen tilaa ja vointia vessapaperirullan avulla, sillä lapsen isä oli saanut selville ihmeellisiä asioita.

Lapsen isä sivisti meitä kohdassa 27:10, että ultraäänitutkimus aiheuttaa keskenmenoja, aiheuttaa vasenkätisyyttä, sekä eläinkokeissa ultraäänellä säteiletyt ovat kokeneet aivosolujen väärinasettumista.

Ohjelman alkupuolella selviää, että kyseinen perhe on ostanut erilaista kirjallisuutta kenties sadoilla euroilla, joista he ovat opiskelleet kotisynnytystä sekä muita asioita ja näiden satojen eurojen tuhlaamisen ansiosta on saatu sellaista tietoa, että ultraäänitutkimus on säteilyyn perustuvaa?

Ehkäpä rahat olisi voinut pistää johonkin hieman hyödyllisempäänkin.

Homeopaatti määräsi myös erilaisia "lääkkeitä" vaikkapa pelkoon, sekä synnytyskipuun, joita troppeja mies sitten sekoitteli vaimolleen, mutta vaimon huudoista päätellen en pistäisi rahojani koskaan homeopaattisiin kipulääkkeisiin. Sitä ennen tosin oli ihmeellinen hetki, kun tuleva äiti Sulkakosken vastaanotolla ei malttanut edes odottaa sitä, että hän pääsee syömään homeopaattisia lääkkeitä. Ehkäpä ne medikalisaation ongelmat ovatkin aivan jossain muualla.

Sitten siellä oltiin syömässä istukkaa lääkkeenä sekä aivan kaikkea mahdollista, joten jokainen voi itse tehdä mieluisan käsityksen kaikesta sarjassa puhutusta ja nähdystä. Minut se veti aika hiljaiseksi.

Siis katsokaa ja ihmetelkää. Otin blogini aiheeksi tämän ohjelman lähinnä sen takia, että niin monta kertaa siinä mainittiin luonnonmukainen sekä luomu ja ylistettiin luonnonmukaisuuden autuutta, sekä tieteen tuottaman tiedon epäluotettavuutta. Uskalsipa mies neuvolassa nollan synnytyksen kokemuksella, kuten hän itse kertoi, ojentaa jopa hieman lääkäriäkin siitä, mistä mikäkin asia johtuu.

Joten nämä ihmiset lienevät niitä Pirjo Siiskosen mainitsemia luomun edelläkävijöitä, joista on tullut varhainen enemmistö.


Ei kommentteja: