1. lokakuuta 2013

Luomun kasvuvauhti hyytyi

Viime vuoden hurjasta kasvuvauhdista on siirrytty vaakalentoon ja mitä sen jälkeen, sen kertonee tuleva vuosi:

Luomumarkkinat kasvoivat aiempaa hitaammin

 

Tämän vuoden puolella markkinoiden kasvu on kuitenkin ollut selvästi viime vuotta hitaampaa ja jää Pro Luomun arvion mukaan alle kymmeneen prosenttiin.

Osansa lienee talouskurimuksella, mutta ehkäpä myös sillä, että kun luomuun muuten kuin uskonnollisella hartaudella suhtautuvat ostavat sitä, eivätkä he koe ihmeparantumisia, eivätkä olonsa minkäänlaista kirkastumista, he palaavat takaisin normaaliin ruokaan, koska he eivät koe saavansa luomusta muuta kuin rahanmenoa.

Luomuun on satsattu suuria odotuksia makuun, terveellisyyteen sekä kaikkeen mahdolliseen mielikuvaan, niin jos kuluttaja ei niitä koe, tuttavuus jää hyvin lyhyeksi.

Kottila toteaa, että luomuvaihtoehto valitaan yhä useammin tuoteryhmissä, joissa hinta ei ylitä kuluttajien kipukynnystä tai hintaero tavanomaiseen tuotteeseen nähden on pieni.

Yllättäen kuluttaja haluaa ja myös ostaa halpaa luomua ja sitä saadaan vain tuotantoa tehostamalla, eli ostamalla halvinta rehua, nipistämällä hieman sieltä ja huikan tuolta ja niin edelleen.

Pro Luomun toiminnanjohtaja Kottila arvelee, että luomun myynti kasvaa myös loppuvuoden ajan. Hän muistuttaa, että myynnin kehitykseen vaikuttaa valikoiman kasvu, ja alkusyksyn aikana tehdyt useat tuotelanseeraukset eivät vielä näy alkuvuoden luvuissa.

Tarkoittaneeko sitä, että kun valikoima laajenee niin, että kalliin kotimaisen rinnalle tulee halpa ulkomainen, niin kuluttaja siirtyy siihen? No se jää nähtäväksi.

Uutisesta hieman eri painotuksin myös näissä medioissa:

Luomun kasvuvauhti tasoittunut kymmenen prosentin tuntumaan

 

Luomun kasvu hidastunut tänä vuonna

 

Heikko talous hidastaa luomuruuan myyntiäErityistä uutisissa oli se, että kallis luomutuote ei enää käy kaupaksi, vaan luomussakin kuluttaja valitsee halvimman, niin se kertonee jotain siitä, miten luomukin on saatava kuluttajien ostoskoriin: tuotetaan halvemmalla ja tehostetaan tuotantoketjua, niin kun on aikaansaatu teholuomu, hinta on kuluttajien vaatimalla tasolla. Tosin mielikuvien maailmassa pitäisi saada säilymään se pieni punainen mökki, jossa tuottaja heinänkorsi suussa sitoo kaulaliinaa possun kaulaan suojaksi kylmältä ja lapset leikkivät yhden vasikan kanssa..

 

2 kommenttia:

Juurikas kirjoitti...

Ei varmaan mitenkään voi vaikuttaa asiaan että omatoiminen viljely on lisääntynyt???

Itse aloin kahdenkymmenen muun kaverin kanssa kasvattamaan omat luomuvihreät ja juurekset.

hintaa niille tuli huomattavasti vähemmän kuin tehotuotetuille.

Kaiken lisäksi sai olla pellolla mukavassa seurassa sillointällöin pienissä talkoissa.

Vastaavia omavaraisviljelyjä on tullut muuten aika paljon tämän vuoden aikana.

Luomun hintaa voisi vielä vaikka nostaa tuplaten niin omavaraisuus lisääntyisi huikeasti eli suunta on hyvä!

Anonyymi kirjoitti...

Voihan tuo omatoimiviljely kyllä lisääntyä, mutta ei se mitään luomua ole ainakaan virallisten luomusäädösten mukaan, jos sellaista kotitarveviljelijät kuvittelevat. Lisäksi riesana on erilaiset kasvitaudit ja hyönteistuhot, kuten vaikkapa perunalla erilaiset virustaudit, perunarutto, perunarupi, tyvimätä ja märkämätä, perunaseitti, kuivamädät, perunasyöpä, peruna-ankeroinen, kirvat ja juurimadot sekä porkkanalla porkkanakemppi ja porkkanakärpänen tai tomaatilla ja kurkulla vihannespunkki, ansarijauhiainen, kirvat ja ripsiäiset, pronssilaikkuvirus ym ym.
Että siitä vaan viljelemään kaikki omat rehunsa ihan” luomuna” ilman myrkkyjä, jos jollain on niin paljon vapaa-aikaa.