Tuhannet tilat vannovat luomun nimeen
Luonnonmukaista tuotantoa harjoitetaan jo noin 4 300 tilalla Suomessa, ilmenee Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tuoreista tiedoista.
Ylen toimittaja olisi tietenkin voinut tehdä katsauksen historiaan, sillä edellisen luomubuumin kulta-aikana, reilu 10 vuotta sitten (1999-2000), luomutiloja oli yli 5000, kun kuluttajia koetettiin innostaa ostamaan ylikallista, tuottamattomalla ideologialla tuotettua ruokaa.
Tässä uutinen vuodelta 2002, kun alkoi jo näkyä se, että ylikallis luksustrendiruoka ei mennytkään kaupaksi, kuten oli kovasti ja hartaasti taas toivottu:
Luomutilojen määrä laski hieman
Luomutuotannon piirissä oli kaikkiaan viime vuoden lopulla 4 894 tilaa. Uusia luomutiloja tuli vain 165 kappaletta, kun vuotta aiemmin niitä oli yli kaksinkertainen määrä. Luomutuotannon lopettaneiden tilojen määrä nousi 415:een.
Joten uutisen olisi voinut muokata otsikon puolesta myös niin, että luomu ei vieläkään innosta menneiden vuosien tahtiin.
Takaisin tämän päivän uutiseen:
Myös peltoa viljellään yhä enemmän. Eniten viime vuodesta on kasvanut luomuohran viljely, 35 prosenttia. Luomukauraakin viljellään 8 prosenttia vuoden takaista enemmän.
Nämä ovat aina niitä suosittuja tapoja ilmoittaa jonkin luomuun liittyvän asian uutinen, mutta olennaisempaa olisi tietenkin se, että miten on käynyt satojen ja mikä määrä on kyseistä tuotetta pellosta saatu irti.
Veikkaan, että vaikka luomuala kasvaisi miten paljon tahansa, aina luomun osuus kokonaistuotannosta on siellä noin 2 % tuntumassa, sillä pelloista suurin osa on koko ajan jossain muussa tehtävässä kuin ruokaa tuottamassa.
1 kommentti:
Hei
Laitoin toisaalle laskelmia siitä miten luomiviljelyn pinta-alan kasvu on jäämässä selvästi jälkeen hallituksen tavoitteesta 20% luomussa vuoteen 2020:
http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=541.msg4384#new
t. Jarrumies
Lähetä kommentti