6. syyskuuta 2013

Luomun nimeen vannotaan?

Yle tarjoilee taas hieman uskonnollisesti virittynyttä uutista siitä, miten luomun nimeen vannotaan ja taas on luomutiloja joka sormelle ja varpaalle:

Tuhannet tilat vannovat luomun nimeen

 

Luonnonmukaista tuotantoa harjoitetaan jo noin 4 300 tilalla Suomessa, ilmenee Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tuoreista tiedoista.

Ylen toimittaja olisi tietenkin voinut tehdä katsauksen historiaan, sillä edellisen luomubuumin kulta-aikana, reilu 10 vuotta sitten (1999-2000), luomutiloja oli yli 5000, kun kuluttajia koetettiin innostaa ostamaan ylikallista, tuottamattomalla ideologialla tuotettua ruokaa.

Tässä uutinen vuodelta 2002, kun alkoi jo näkyä se, että ylikallis luksustrendiruoka ei mennytkään kaupaksi, kuten oli kovasti ja hartaasti taas toivottu:

Luomutilojen määrä laski hieman

 

Luomutuotannon piirissä oli kaikkiaan viime vuoden lopulla 4 894 tilaa. Uusia luomutiloja tuli vain 165 kappaletta, kun vuotta aiemmin niitä oli yli kaksinkertainen määrä. Luomutuotannon lopettaneiden tilojen määrä nousi 415:een.

Joten uutisen olisi voinut muokata otsikon puolesta myös niin, että luomu ei vieläkään innosta menneiden vuosien tahtiin.

Takaisin tämän päivän uutiseen:

Myös peltoa viljellään yhä enemmän. Eniten viime vuodesta on kasvanut luomuohran viljely, 35 prosenttia. Luomukauraakin viljellään 8 prosenttia vuoden takaista enemmän.

Nämä ovat aina niitä suosittuja tapoja ilmoittaa jonkin luomuun liittyvän asian uutinen, mutta olennaisempaa olisi tietenkin se, että miten on käynyt satojen ja mikä määrä on kyseistä tuotetta pellosta saatu irti.

Veikkaan, että vaikka luomuala kasvaisi miten paljon tahansa, aina luomun osuus kokonaistuotannosta on siellä noin 2 % tuntumassa, sillä pelloista suurin osa on koko ajan jossain muussa tehtävässä kuin ruokaa tuottamassa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei

Laitoin toisaalle laskelmia siitä miten luomiviljelyn pinta-alan kasvu on jäämässä selvästi jälkeen hallituksen tavoitteesta 20% luomussa vuoteen 2020:

http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=541.msg4384#new

t. Jarrumies