19. syyskuuta 2013

Kasvirohtojen turvallisuus

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea julkaisi uusimmassa lehdessään mielenkiintoisen jutun kasvirohtojen turvallisuudesta ja ilokseni huomasin, että juttu löytyy kokonaisuudessaan myös netistä, niin olkaapa hyvä:


Kasvirohdosvalmisteiden toksikologian arviointi Euroopan lääkevirastossa

 

Juttu herätti taas paljon ajatuksia, etenkin kun ottaa huomioon sen, miten paljon luonnon rohtoja käyttävät ja ihannoivat käyttävät aikaansa todistellessaan sitä, miten vähän oikeista lääkkeistä tiedetään sekä niiden sivuvaikutuksista tai haitoista yms. 

Joten jälleen kerran asiat näyttävät olevan luonnollisuuden perään haikeilevien harmiksi päinvastoin, kun niitä tarkastellaan tosiasioiden valossa, eikä mielikuvien valossa tai epämääräisten internet-sivustojen toimittaman huuhaatiedon kautta:

Kasvirohdoslääkkeiden tehon ja turvallisuuden arviointi poikkeaa suuresti muista lääkkeistä. Perinteisten kasvirohdosvalmisteiden rekisteröimiseen ei vaadita mitään kliinisiä tutkimuksia, kun taas kasvirohdosvalmisteiden myyntiluvan hyväksyminen edellyttää yhden riittävän laadukkaan kliinisen tutkimuksen suorittamista. Varsinaisia toksisuustestauksia ei yleensä tarvita arviointiin.

Ilmankos näitä luonto parantaa -pillerikauppiaita ja luomurohtokauppiaita nousee kuin sieniä sateella, kun myytävän tuotteen ei tarvitse läpikäydä esim. toksisuustestauksia.

Kuten jutun lopusta selviää, niin edes yhtä kliinistä tutkimusta ei tarvita, jos käyttää säädännön aukkoja hyväkseen ja tuo rohtopillerinsa myyntiin ravintolisänä:

Yleisempi lääketurvallisuuteen liittyvä ongelma on kasvirohdosvalmisteiden tuominen markkinoille ravintolisinä (botanicals). Tällöin ne ovat elintarvike- eivätkä lääkevalvonnan alaisia. Ravintolisiltä ei vaadita teho- tai perinnenäyttöä eikä myyntiin tuloa edeltävää laadunvalvontaa.

Kun luette taulukkoa yksi, niin siinä sitä karua kertomaa luonnon turvallisuudesta. Jos genotoksisuus ei ole terminä tuttu, niin se tarkoittaa aineen kykyä vahingoittaa DNA:ta ja aiheuttaa mutaatioita.




Suomeenkin on perustettu lukuisia nettikauppoja, joista voit ostaa mitä eksoottisempia rohtoja, joiden mainostetaan parantavat kaikki sairaudet syövistä, MS-taudista ja halvaantumisesta alkaen ja voi vain kuvitella, että mitä niiden rohtojen ja yrttien syöminen aiheuttaa vuosien tai jopa vuosikymmenien käytön jälkeen?

Te, jotka luitte juttuni luomuperheestä, joka synnytti kotona, niin huomasin, että sille pienelle naperolle syötettiin ilmeisesti amerikkalaisesta I-herb tai vastaavasta nettikaupasta tilattuja yrttejä, rohtoja ja ties mitä, ainakin pöydällä olevien purkkien mukaan, joista perheen isä sekoitteli lapselleen syömistä.

Luonnonrohdoksien turvallisuus on hyvin mielenkiintoinen siksikin, koska kuten olette lukeneet, Yhdysvalloissa pieni, mutta äänekäs joukko vaatii gmo-merkintöjä elintarvikkeisiin ja tätä ajavat etenkin erilaiset luomupilleri- ja rohtokauppiaat, kuten Mercola, mutta vastaavasti he vastustavat sitä, että heidän rohtopurnukoihin merkittäisiin yhtään mitään muuta kuin se, mitä he itse haluavat.

Tämän jutun lukemisen seurauksena ymmärrän varsin hyvin sen, miksi Mercola itse vastustaa luomurohdoksiensa merkitsemistä millään ilmoituksella.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ei pidä olla mustavalkoinen suuntaan eikä toiseen. Ei sen EU-komitean mukaan kaikki yrtit ole genotoksisia tms. Esim. fenkoli on samaisen komitean nettisivujen (http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/herbal/medicines/herbal_med_000096.jsp&mid=WC0b01ac058001fa1d) mukaan turvallinen, joten mistäköhän tuo genotoksisuus on artikkeliin repäisty?:
Sweet fennel fruit medicines are generally well tolerated. The most common side effects with sweet fennel fruit medicines are related to allergic reactions, affecting the skin or the respiratory system. Sweet fennel fruit medicines should not be used in people who may be hypersensitive (allergic) to sweet fennel.
The full list of all side effects reported for a given sweet fennel fruit medicine is found in its package leaflet.
Because there have been no tests looking at the effects of sweet fennel fruit medicines during pregnancy or lactation, they should not be used in women who are pregnant or breast-feeding as a general precaution.
Mutta hyvä että tutkitaan!