30. elokuuta 2013

Lähiruokakaupatkin pulassa

Luomuun erikoistuneiden kauppojen ahdinko on ollut syvä jo pitkään, sillä harvapa viitsii maksaa pienen erikoisliikkeen luomutomaateista yli 12 euroa kilolta, kun samoja saa isommasta marketista vitosella kilo.

Nyt myös lähiruokaan erikoistuneet liikkeet ovat kokemassa samaa kohtaloa, kertoi Yle eilen:

Lähiruokakaupat suurissa vaikeuksissa

 

Useat lähiruokaan erikoistuneet liikkeet eri puolilla maata ovat joko pienentäneet toimintaansa tai lopettaneet kokonaan. Jyväskylän Torikeskuksessa ystävänpäivänä avattu Lähiruokamestarit sulkee ovensa huomenna.

Tämäkin uutinen kertoo siitä, kuinka erilainen laji Homo Gallup on verrattuna Homo Sapiensiin.

Kun gallupia, eli mielipidetiedustelua tekevä henkilö ilmaantuu eteen lehtiö kädessä tai soittaa puhelimella esittääkseen kysymyksiä, meissä herää sellainen nk. parempi ihminen ja kerromme sellaisia vastauksia, joiden arvelemme edustavan hyvää ihmistä ja kuluttajaa.

Kerromme suosivamme lähiruokaa sekä luomua, kun tällainen vastaus tuntuu hyvältä ja saa olon tuntumaan hetkeksi hiukan vihreämmältä.

Kerromme, että aiomme vähentää yksityisautoilua sekä suosia enemmän joukkoliikennettä ja mikäli autoa on pakko käyttää, tulen ensitilassa harkitsemaan hybridin hankkimista.

Kerromme, että aion ehdottomasti vähentää lihan kulutusta ja mikäli mahdollista, käytän enemmän riistaa, sekä tottakai luomua ja lähilihaa.

Lisäksi lupaamme ostaa vähemmän kulutustavaroita sekä suosia kierrätystä, sillä kaikki ne asiat tuntuvat tekevän meistä gallupissa sellaisen ihmisen, jollaisia haluaisimme olla.

Haluamme olla Tiedostavia ja Ekologisia, unohtamatta käyttää sanaa "eettinen", jokaisessa lauseessa, kun se on mahdollista.

Asiaan liittyy toinenkin uutinen muutaman viikon takaa, joka kertoo kummaa kieltään siitä, että nk. lähiruoka on paljon halvempaa marketissa, vaikka se kiertää sinne jopa useita satoja kilometrejä, kuin lähiruokaan erikoistuneessa torikojussa tai lähiruokakaupassa:

Lähiruoka kiertää markettiin ison mutkan kautta

 

Suuri osa Pohjois-Savossa viljellyistä kasviksista kuljetetaan pääkaupunkiseudulla sijaitseviin keskusliikkeiden logistiikkakeskuksiin ennen niiden myyntiä. Osa kasviksista palaa takaisin kotimaakunnan kauppoihin ja loput myydään eri puolilla Suomea.

Minulla ei ole mitään lähiruokakauppoja kohtaan, vaan on tietenkin surullista, että bisnes ei toimi, vaikka paperilla tai gallupien mukaan sen pitäisi toimia.

Sitten toinen asia on, että pitääkö meidän tehdä kansallisia strategioita ruuan suhteen tosiasioiden, vaiko gallupien pohjalta?

Etenkin kun me tiedämme, että Homo Gallup ja Homo Sapiens käyttäytyvät lajina täysin vastakkaisilla tavoilla.


Ei kommentteja: