21. elokuuta 2013

Riista ei ole luomua

Jälleen on aika muistuttaa mielikuvamarkkinoijia siitä, että villinä luonnossa kasvanut eläin ei ole luomua, eikä sellaiseksi koskaan muutu.

Sitten muuttuu, jos eläimen elinympäristö aidataan, sekä huolehditaan siitä, että eläin syö vain luomusertifioitua rehua:

Miksei kotimainen riista kelpaa luomuksi? Metsäneläimen ruokailua ei voi valvoa

 

Kuten uutinen loistavasti kertoo, niin luomu ei ole synonyymi luonnonmukaiselle, luonnolle tai millekään luonnolliselle, vaan luomu on iso nippu sääntöjä, outoja ja vähemmän outoja, joita noudattamalla elintarvike saa luomumerkin kylkeen.


Uusiseelantilainen valmisrehua mutustava tarhattu saksanhirvi versus vapaana suomalaismetsässä kirmaava hirvi, joka näykkäisee evääkseen maitohorsmaa. Ensimmäinen on luomua ja jälkimmäinen ei. Luomuelintarvikkeita koskevat ehdot herättävät hämmennystä kuluttajissa.
 - Meillä on niin, että metsästämällä saatuja luonnonvaraisia eläimiä tai luonnonvesistä kalastamalla saatuja kaloja ei voi markkinoida luonnonmukaisesti tuotettuina, sanoo Eviran luomuosaston ylitarkastaja Merja Manninen. 
 - Niillä ei ole tuotantoehtoja, eivätkä ne näin ollen ole valvottuja.

Näin se kuulkaas on, eli kun vipellät luonnossa villinä ja vapaana, ilman byrokraattien keksimiä sääntöjä, on eläimestä luonnonmukaisuus kaukana ja vasta kun eläinraukka pistetään aidan sisään ja sitä aletaan ruokkia tehtaasta tulevalla pitkälle prosessoidulla rehulla, niin sitten se vasta on luomua, luonnonmukaista, mainosten ja luomusääntöjen mukaan.

Taustalla on myös se, että tarhatun eläimen ruokavalio tiedetään tarkalleen. Riista sen sijaan huitelee metsässä vapaana kuin taivaanlintu, eikä viranomainen pääse tarkastamaan, mitä eläin suuhunsa pistää.

- Rehuhan on yksi komponentti ja tekijä tässä valvonnassa. Siihen liittyvät muutkin asiat, kuten eläimen olosuhteet eli missä se elää, kertoo Eviran ylitarkastaja Merja Manninen.

Tällaista se kaupunkilaisten huijaaminen puhtaimmillaan on, eli kun eläin elää villinä luonnossa, niin ne eläimen olosuhteethan voivat olla miten kurjat tahansa. Ressukka sairastaa, ei saa lääkettä ja saattaa jopa kuolla toisen villieläimen toimesta, niin eihän tuollaista saa missään nimessä mennä kutsumaan luonnonmukaiseksi, kun millaisia positiivisia mielikuvia mikään mainostoimisto voisi noin kauheasta ja raadollisesta elämästä luoda.

Kyllä eläin pitää ensin pistää häkkiin ja alkaa syöttää sille pitkälle prosessoitua rehua, jotta sitä voi mitenkään luonnonmukaiseksi, luomuksi mainostaa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

samaa hulluutta on viljelypuolellakin: marjamaa, jota on hoidettu luomutorjunta-aineilla, mm myrkyllisellä pyretriinillä ja ympäristöä rasittavalla nestekaasuliekityksellä (rikkatorjunnassa), on luomua, mutta normaalisti korpien kätköistä poimittu lakka, puolukka, mustikka EI OLE.

Anonyymi kirjoitti...

Minua taas kummastuttaa se, kuinka niin monet ottavat herneen nenäänsä siitä, miten riistaa tai luonnosta poimittuja marjoja kutsutaan, eihän nimitys, luomu tai ei, niitä miksikään muuta, ne ovat joka tapauksessa sitä mitä ovat.

Anonyymi kirjoitti...

Tiedän, että on ihmisiä, jotka maksavat siitä, että saavat "luomua". Heidän puolestaan olen vain harmissani. ja tietysti meidän kaikkien veronmaksajien puolesta.