23. elokuuta 2013

Luomubroileri kaupoissa!

Tänään on se suuri päivä, kun luomubroileri yrittää jälleen kansalaisten ruokapöytään, tosin viikonlopun luksusherkuksi, kuten on suunniteltu.

Ja sellaiseksi se näillä hinnoilla tulee jäämään, sillä paikallisen Prisman hyllystä löytyi marinoimatonta luomubroilerin rintafilettä hintaan n. 34 euroa kilo ja sama marinadisotkussa n. 29 euroa kilo.

Hieman kauempana oli samaa tavaraa joko halpisbrändinä Rainbow-merkin takaa noin 8 euroa kilo ja kotimaisen laatubrändin takaa 10-11 euroa kilo.

Eli kun annamme hyvin pitkälle jalostetun broilerilajikkeen elää pari viikkoa kauemmin ja syötämme sitä luomurehulla, hinta kolminkertaistuu kaupan hyllylle päästyä.

Hyvä bisnes, jollekin, jos vain joku menee retkuun.

1 kommentti:

Broilertuottaja kirjoitti...

Kyse ei ole retkuun menemisestä, vaan ainakin omien laskelmieni mukaan luomubroilerin hinta asettuu n.kolminkertaiseksi tavalliseen verrattuna. Tämä johtuu mm. suuremmasta tilan tarpeesta, pidemmästä kasvatusajasta ja kalliimmasta rehusta. Myös pienen määrän tuottaminen nostaa jalostus- ja logistisia kuluja. Uusi n.1600m2 broilerkasvattamo maksaa n.600 000€ ja siinä pystyy kasvattamaan tavanomaisia broilereita n.nelinkertaisen määrän luomusäädösten alaiseen tuotantoon verrattuna, johtuen lyhyemmästä kasvatusajasta ja suuremmasta lintumäärästä. Näin ollen pääomakustannus kiloa kohden on nelinkertainen, rehun hinta noin kolminkertainen, työmäärä, sähkönkulutus jne. suunnilleen sama.

Kyllä me viljelijät tuotamme mitä kuluttajat haluavat kunhan siitä ollaan valmiita maksamaan kustannuksia vastaava hinta.