Kahvisatoa koetteleva sienitauti kuumentaa tunteita Perussa
Peru on luomu- ja erikoiskahvien maa
Kahvien lehtiin iskenyt sienitauti ovat tuhonnut satoa ja aiheuttanut valtavia taloudellisia menetyksiä. Hallitus on arvioinut, että sienitauti vie sadosta tänä vuonna liki kolmanneksen. Valtio on jo luvannut viljelijöille tukea runsaan 66 miljoonan euron edestä.
Kahvi on Perun tärkein maataloustuote. Viime vuonna se vastasi neljänneksestä Perun ulkomaanviennistä.
Maassa harjoitetaan paljon luomu- ja erikoislajikkeiden viljelyä, mikä estää tautien torjumisen myrkyttämällä. Erikoislajikkeet ovat myös tavallista herkempiä sienitartunnoille.
Määrättyyn rajaan asti ongelmilta vältyttiin ja luomutilat hyötyivät tavanomaisen tuotannon kasvinsuojelusta.
Kun luomu valtasi alaa yhä enemmän ja enemmän, ei tavanomaisen tuotannon kasvinsuojelu enää kyennyt pitämään luomutiloja puhtaana vitsaukselta ja tässä sitä nyt sitten ollaan.
Lisäksi se, että luomutiloilla kasvitaudit leviävät räjähdysmäisesti kun kasvinsuojelua ei sallita, tekee kasvinsuojelun tavanomaisille tiloilla entistä vaikeammaksi ja yhä enemmän kemikaaleja tarvitaan sadon pelastamiseksi, kun luomutilat levittävät koko ajan sieni-itiöitä muille tiloille.
Tilanne on sama kuin rokotuksissa, eli yhteiskunta kestää muutaman "luomuperheen", joka ei halua rokottaa lapsiaan joidenkin kestämättömien syiden takia ja tällaisia vapaamatkustajia voi olla jonkin verran, eikä haittoja tällaisesta luomuintoilusta synny. Mutta kun määrätty raja ylitetään, vapaamatkustajat aiheuttavat jopa ison epidemian, kuten on käynyt tuhkarokon kanssa niin Walesissa kuin kotimaassa länsirannikolla.
Luomu on varmaan ihan kiva juttu, etenkin maataloudesta vieraantuneelle kaupunkilaiselle hieman viherpestä ostoskorinsa sisältöä, mutta valitettavasti luonto ei kunnioita luomua tai luomusääntöjä ollenkaan, vaan kun kasvitaudeille annetaan tilaisuus levitä, ne sen tekevät.
Maksun tästä maksaa se köyhä viljelijä, joka innostui kaupunkilaisten trendeistä, eikä suinkaan se kaupunkilainen, joka jatkaa elämysshoppailuaan ihan kuten ennenkin, sillä joku muu sen luksusherkun sitten tuottaa ja Perun tuottajat saavat selviytyä ongelmasta kuten parhaaksi näkevät.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti