26. elokuuta 2013

Luomuruokatavoite rahapulassa

MTV3 uutisoi Helsingin strategiasta siirtyä päiväkodeissa puoliksi luomuruokaan:

Päiväkotien luomuruokatavoitetta uhkaa rahapula

 

Helsingin varhaiskasvatusviraston ruokapalveluvastaava Erja Suokkaan mukaan tavoite uhkaa jäädä saavuttamatta, ellei määrärahoja lisätä. Nyt yksinomaan luomuruokaan tarkoitettu 400 000 euroa vuodessa riittää vain noin 14:n prosentin luomuruokaosuuteen.

En löytänyt mistään selkeää tilastoa siitä, paljonko Helsinki käyttää rahaa päiväkotien yhteen annokseen, mutta Espoo käyttää hieman isompien koululaisten annokseen noin euron ja esimerkiksi Tampere noin 80 senttiä. Tästä voisi päätellä, että yksi annos ruokaa päiväkodissa maksaa 60-80 senttiä ja erilaiset väli- tai aamupalat ovat huokeampia.

Tällä hetkellä helsinkiläisissä päiväkodeissa tarjoillaan luomuna esimerkiksi puurohiutaleet, leipä ja osa jogurteista. Suokkaan mukaan niiden vaihtaminen luomuun on käynyt helposti, sillä ne ovat raaka-aineiden ja tuotteiden edullisimmasta päästä, ja saatavilla ympäri vuoden.

Helsingin kaupungin päiväkodeissa ruokailee päivittäin noin 20 000 lasta. Yhtä lasta kohden luomu tuo tällä hetkellä noin viiden sentin lisän ruokailubudjettiin päivässä, mutta seuraavat askeleet tulevat merkittävästi kalliimmaksi.

– Vihannekset, lihat, leikkeleet ja juustot ovat huomattavasti kalliimpia kuin viljatuotteet, Suokas huomauttaa.

Puurohiutaleet, leipä ja osa jugurteista maksavat noin tuhat euroa päivässä ylimääräistä, verrattuna siihen, että tarjottaisiin tavanomaiset versiot kyseisistä tuotteista. Mihin perustuu moinen törsäys, kun tieteelliset tutkimukset sanovat, että luomusta ei ole mitään sanottavaa terveydellistä hyötyä ja etenkin kun on vieläpä näin:


Myös ruoan kotimaisuudesta halutaan pitää kiinni. Se tuottaa ristiriitoja, sillä luomu ei tarkoita automaattisesti kotimaista. Omat haasteensa tuo vielä se, että saatavilla olevien luomutuotteiden pitäisi soveltua suurkeittiövalmistukseen.

– Luomupastasta vain pieni osa markkinoilla olevista suurkeittiötuotteista on tällä hetkellä suomalaista, Suokas sanoo.

 Luomu ei tarkoita automaattisesti kotimaista, eikä edes lähiruokaa, vaikka se koetetaankin koko ajan kytkeä toisiinsa niin, että ihmiset luulisivat automaattisesti luomun tarkoittavan myös lähiruokaa.

Luomuruoan osuuden lisääminen päiväkodeissa on osa Helsingin kaupungin laajempaa ruokakulttuurin kehittämistä. Kaupunki pyrkii pienentämään julkisen ruokapalvelun ekologista jalanjälkeä ja torjumaan ilmastonmuutosta.

Hanna Tuomiston Oxfordin yliopistolle tekemässään väitöskirjassa tosin saattin selville, että luomu ei tarkoita myöskään automaattista ympäristöystävällisyyttä, vaikka ne koetaankin kytkeä mainoslauseissa aina yhteen.

Tiede ja Arki -kanavalta Youtubesta löytyy hieno esitys aiheesta, jossa Hanna Tuomisto on itse äänessä kertomassa tutkimuksestaan ja se löytyy seuraavaa linkkiä klikkaamalla:

Tiede ja arki: Onko luomumaatalous ympäristöystävällistä? 

 

Joten tieteellisesti katsottuna Helsingin harrastama törsäys ei kestä päivänvaloa, mutta sellaisia poliittiset linjaukset tahtovat joskus olla. 

Mutta päättäjillä on valtaa tässäkin asiassa, niin omalta kunnallisvaaliehdokkaalta kannattaa seuraavan koulun lakkauttamispäätöksen jälkeen hieman kysellä, että mihin sitä rahaa ollaan upottamassa muualla, mutta itse opetukseen ei riitä.

Tai kun tulee päätös, että koulujen tai päiväkotien ryhmäkokoja ollaan taas suurentamassa, niin voi kysyä, että miksi on rahaa tehottoman maatalouden tukemiseen, joka ei edistä ihmisen eikä ympäristön terveyttä, mutta sellaiseen toimeen, joka edistäisi lasten terveyttä, rahaa ei löydy, vaan lapsien ja ohjaajien/opettajien terveyttä ollaan vaarantamassa ylisuurilla ryhmillä.

Poliitikot haluavat olla vallassa myös seuraavien vaalien jälkeen, niin he kyllä tekevät sellaisia päätöksiä kuin äänestäjät haluavat, jos sen heille riittävän selkeästi ja painokkaasti kertoo.

Tällä hetkellä se ryhmä, joka vastaa siitä, että luomuruokaa myydään kaupoista ulos noin 1.5-2 prosentin osuudella vuosittain, ovat olleet niin suuressa äänessä, että poliitikot luulevat metelin tulevan suurestakin äänestäjäryhmästä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti ne kuitenkaan eivät ikinä ala tarjota lapsille pastöroimatonta raakamaitoa! Jops huuhaamyönteinen Hesari uskaltaa julkaista asiatietoa:

http://www.hs.fi/kotimaa/Vaikeat+ruokamyrkytykset+lis%C3%A4%C3%A4ntyneet++lapsilla+vaarallista+ehec-bakteeria+/a1377578768425