23. helmikuuta 2013

Yliopisto myyntiä edistämässä

Mikkeliin on perustettu luomuinstituutti, joka on varmaan kaikille uutisista tuttu asia, mutta tässä on joitain mutkia taas matkassa, sillä kyseinen luomuinstituutti on Helsingin yliopiston alaisuudessa toimiva laitos ja siksi vahvasti sidoksissa kyseiseen instanssiin.

Mikkelin Luomuinstituutti ryhtyy luomukumouksen tienraivaajaksi

 

Luomuinstituutilla on yleviä päämääriä luomututkimuksen lisäämisestä. Muissa asiaan liittyvisssä uutisissa on todettu, että se tutkimus on tähän asti ollut kovin vaatimatonta tai sitä ei ole ollut oikeastaan ollenkaan.

Tämän johdosta voisi tietenkin kysyä, että miksi ihmeessä valtioneuvosto on mennyt tekemään periaatteellisia päätöksiä siitä, että Suomen maataloutta siirretään voimalla luomutuotantoon, jos aiheesta ei ole edes mitään tieteellistä asian tueksi?

Luomuinstituutin harmiksi luomututkimusta on maailmalla tehty viimeaikoina paljonkin, mm. Stanfordin sekä Oxfordin yliopistossa, mutta siitä ei nyt kotimaan luomuympyröissä haluta kovin paljoa meteliä pitää:

Oxford - Organic farms not necessarily better for environment

 

Stanford - Little evidence of health benefits from organic foods

 

Mutta eniten minua koko instituuttihässäkässä ihmetyttää se, että Helsingin yliopiston alainen laitos on vahvasti kytketty edistämään luomun mainontaa, kysyntää ja tarjontaa.

Otetaanpa tuosta uutisesta yksi kohta:

Meidän on saatava kotimainen luomutuotanto kasvuun ja nousuun, jotta voisimme syödä kotimaassa tuotettua luomuruokaa. Pyrimme auttamaan tuottajia ja saamaan lisää tuottajia alalle. Autamme myös liiketoiminnan kehittämisessä sekä yrittäjyyden kehittämisessä.

Mitäpä tapahtuisi, jos Aalto-yliopistosta putkahtaisi ilmoille tällainen ilmoitus, koskien heidän tutkimustaan vaikkapa ydinfysiikan alueelta:

Meidän on saatava kotimainen ydinvoimatuotanto kasvuun ja nousuun, jotta voisimme käyttää kotimaassa tuottettua ydinvoimaa. Yliopisto pyrkii auttamaan ydinvoiman tuottajia ja saamaan lisää ydinvoiman tuottajia alalle. Autamme myös ydinvoimaan liittyvän liiketoiminnan kehittämisessä sekä yrittäjyyden kehittämisessä.

Tai Helsingin yliopiston farmakologian ja toksikologian osaston esimies ilmoittaisi juhlavasti, että osaston tavoitteena on lääkkeiden kysynnän lisääminen, sekä tavoitteena on saada lisää lääkkeiden käyttäjiä kotisuomeen, jotta lääketeollisuus voisi hyvin?

Lisäksi farmakologian osaston juhlavana tarkoituksena olisi lääkkeiden käytön mielikuvien parantaminen kansalaisten keskuudessa sekä monialaisen tutkimuksen kautta lieventää ihmisten mahdollisia negatiivisia mielikuvia lääkkeiden käytön lisäämistä kohtaan ja osaston tavoitteena on myös luoda lääkkeiden käytön lisäämiselle myönteinen ilmapiiri.

Jostain syystä luomuhössötys on sellaista toimintaa, että jopa Helsingin yliopisto katsotaan oivalliseksi kytkeä sen markkinointiin ja myynnin edistämiseen, mutta entä jos kyseessä olisi ydinvoima tai esimerkiksi lääkkeet?




 

 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ydinvoiman käytön tukeminen ei olisi mitenkään ongelmallista, aiheesta on ja koko ajan tehdään ympäri maailman tutkimusta. Toisaalta, samankaltaisia ilmiöitä siellä myös havaittavissa. Tutkimukset sanoo yhtä, mutta yleinen vouhka-mielipideilmasto ihan muuta. Ja taas päätökset tehdään jälkimmäisen perusteella...

Matti Pekkarinen kirjoitti...

Nyt on tultu siihen ilmeisesti, että koko Helsingin Yliopiston väki on pakotettuja konsensukseen, jossa luomun arvosteleminen on kielletty, jumalanpilkkaa.
Itselleni (siis täkäläisessä koulutuskuntayhtymässä) KÄVI JUURI NIIN
Matti