25. helmikuuta 2013

Suuri luomuhuijaus Saksassa!

Ei voisi uutinen luomutuotannossa tapahtuvasta laajasta huijauksesta huonompaan aikaan tulla ja vieläpä kun se koskee luomun pyhimpiä arvoja, eli eläinten hyvinvointia, mutta tällaista nyt kaikki tarjoavat:

Saksassa epäillään laajaa luomumunien petosta

 

HS MAKSUMUURI - Epäily: Osa Saksan luomumunista ei ole luomua

 

Saksassa epäillään laajaa huijausta luomumunien tuotannossa. Viranomaiset selvittävät, ovatko munantuottajat pitäneet kanoja liian ahtaissa oloissa. Kanoja saa olla tietty määrä neliötä kohden, jotta munia voi kutsua luomuksi.

Luomumunat maksavat Saksassa noin 10 senttiä tavanomaisesti tuotettuja munia enemmän.

Juuri kun luomujärjestöt uskalsivat tulla poteroistaan hevosliha-skandaalin myötä kertomaan, että luomussa kaikki on toisin ja luomussa on sääntöjä, sääntöjä noudatetaan, kaikki on jäljitettävissä ja luomussa ei huijaus ole mahdollista tai erittäin vaikeaa, tuleekin luomun suurmaasta pommi, koskien eläinten hyvinvointia luomutuotannossa.

Entäpä Suomenkin luomuliiton väitteet siitä, että ostamalla minkä tahansa maan luomua voi olla varma siitä, että se on tuotettu samojen sääntöjen ja yhtä tarkan valvonnan alaisuudessa, sillä se on koko luomutuotannon kivijalka. Samat säännöt + tarkka valvonta = kaikkialla yhtä laadukas luomutuote.

Ilmeisesti tämä ei pidäkään paikkaansa, sillä emmehän me halua, että vastaava huijaus voisi olla mahdollista myös meillä, vaan ainoastaan saksalaiset ovat löperöitä luomusääntöjen noudattamisessa sekä etenkin niiden valvonnassa, sille miten ihmeessä tuollaista ei ole saatu kitkettyä luomuvalvonnan avulla pois?

Käyvätkö ne valvojat edes sitä yhtä kertaa vuodessa tilalla katsomassa, että noudatetaanko siellä yhtään mitään sääntöjä luomutuotannon sääntökirjasta?

Ottaen huomioon se, miten alas on Saksassa saatu vaikkapa luomumaidon hinta, voinee vastaavaa kohua odottaa jossain mutkassa luomumaidon tuotannosta.
 

Ei kommentteja: