21. helmikuuta 2013

Onko kotiruoka terveellistä?


Uusin Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim piti sisällään jutun tuoreehkosta brittitutkimuksesta siitä, onko nk. kotiruoka terveellisempää kuin kaupan valmisateriat. Valitettavasti juttu ei ole vielä vapaasti luettavissa netissä, vaan vasta seuraavan numeron ilmestymisen jälkeen.

Vertailukohtana käytettiin brittitelevision ruokaohjelmien julkkiskokkien reseptejä heidän tekemistään kotiruuista ja aterioista, joita he kauppaavat katselijoille terveellisinä kotiruokina, eli vaihtoehtoina kaupan valmis- tai mikroaterioille.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä British Medical Journal -julkaisussa ja sen sanoma oli selkeä, eli näissä julkkiskokkien kotiruuissa pitäisi olla jokin varoitustarra niiden epäterveellisyydestä, sillä niissä oli kaloreita aivan huomattavat ylimäärät, sekä rasvaa, etenkin tyydyttynyttä rasvaa, sekä suolaa.

Jamie Oliverin, Nigella Lawsonin yms tunnettujen kokkien ohjelmista sekä reseptikirjoista poimittiin tarkasteltavaksi noin 100 kotiruokaohjetta ja kun ruokien ravitsemuksellisia arvoja verrattiin kauppojen einesruokiin, olivat einesruuat terveellisempiä.

Vaikka einesruuat olivat tässä vertailussa terveellisempiä, niin yksikään tv-kokkien reseptillä tehty kotiruoka, saatikka kauppojen valmisruoka ei täyttänyt WHO:n suosituksia terveellisestä ateriasta.

Joten jos vedämme ihmeellisen piikkilanka-aidan kotiruuan ja kaupan eineksien välille, niin myös kotiruuasta voi tehdä hyvin epäterveellistä, vaikka käyttäisi jokaista sellaista tuotetta, jossa on mahdollisimman lyhyt tuoteseloste tai ei tuoteselostetta ollenkaan.

Terveellinen tai epäterveellinen ravitsemus on jotain aivan muuta kuin sitä, että tekee itse kotiruokaa tai ostaa valmiita eineksiä, sillä molemmilla tavoilla voi mennä vikaan.

Tässä ehkäpä ihmisillä on hämärtänyt käsitys terveellisestä ruuasta, kun he kuvittelevat tekevänsä terveelllistä kotiruokaa ja heittelevät pataan puolikkaan voipaketin, sekä kourallisen suolaa, oli se sitten millaista intiaanien luomuhippisuolaa tahansa.


Ei kommentteja: