19. helmikuuta 2013

Esko Valtaoja - uskontoviiniäEsko Valtaojalta ilmestyi jälleen mainio kirjoitus, jonka voitte lukea täältä:

Uskontoviiniä

 

Uskonnollinen viini hyppäsi taas kerran silmiini Alkon tuoreesta esitteestä, joka ensimmäisellä sivullaan ylpeänä julisti, että monopolimme valikoimaan on nyt lisätty monta uutta biodynaamista viiniä. Ne on kasvatettu ottaen huolella vaarin ”auringon, kuun ja planeettojen” liikkeistä taivaalla.

Jos ihminen haluaa taikauskoa, joku sen kaupallisen lokeron tulee täyttämään, olipa vuosi 1500 tai 2013.

No, epäilemättä Auringon asema kannattaakin huomioida viljelypuuhissa. Jos se on keskipäivällä kovin matalalla etelässä, pellolla on luultavasti liikaa lunta kyntötöihin. Ja korkealla loistava Kuu on vinkki siitä, että kannattaa ottaa taskulamppu mukaan rypäleitten poimimisreissulle. Loppu onkin sitten puhdasta uskontoa, tähdistä ennustamista ja horoskooppiviljelyä, joka vielä kaiken lisäksi saa Suomessakin valtiontukea luomuviljelyn kummallisena sivukasvannaisena.

Ja biodynaaminen väki väittää toimintansa olevan enemmän luomua kuin luomu itse ja he katselevat luomuväkeä vähän altakulmien, kun luomu on mennyt osan Steinerin humpuukiopeista hylkäämään. Mutta kyllä se sieltä luomun taustalta vielä vahvana löytyy. Me veronmaksajat todellakin rahoitamme tuollaista taikauskoista höpinää, aivan kuten Valtaoja mainitsee ja taas voi kysyä, että olisiko sille rahalle parempaakin käyttöä?

Taikausko ei kuole; se vain saa yhä uusia ilmenemismuotoja. Kun paikallisen noidan siunaamat amuletit menettivät tehonsa, siirryimme sujuvasti magneettirannekkeisiin ja Power Balance -pantoihin. Ja kukapa enää tosissaan tähdistä ennustamiseen uskoisi, mutta Rudolf Steinerin antroposofiseen uskonlahkoon perustuva biodynaaminen viljely on tietysti jotain ihan muuta – uuden ajan henkistynyttä tieteellisyyttä ja yhteyttä elämäämme hallitseviin suuriin kosmisiin sykleihin. Onhan meillä steinerkoulutkin, miksi ei sitten steinerviinejä.

Niin kauan kuin suuret rahat pyörivät, taikausko ei kuole. Mutta sitten kun rahavirrat alkavat pienentyä, ei taikauskoon enää kauppias välttämättä jaksa panostaa, vaan sitä kautta se hiipuu, kunnes jälleen joskus nousee trendiksi uuden henkisesti heränneen sukupolven myötä.

Jopa luotettavan vuotuisen Viinistä viiniin -kirjan tekijä Juha Berglund on hurahtanut biodynamiikkaan omalla viinitilallaan. ”Kuun vaikutuksia ei voi siellä olla huomaamatta, kun Garonnen pinta nousee ja laskee vuoroveden mukana. Miksei se sitten vaikuttaisi kasvien sisällä liikkuviin nesteisiin?” Ota yhteyttä, Juha, niin kerron, miksi ei. Keskiaika meni jo.

Kriittinen ajattelu voisi olla kouluaine ja kun ihminen tekee lajillemme hyvin tyypillisen logiikkavirheen, eli sekoitetaan korrelaatio ja kausaalisuus, niin näinpä siinä sitten käy.

Kausaalisuuden ja korrelaation sekoittuminen tarkoittaa sitä, että luullaan kahta toisiinsa täysin liittymätöntä asiaa sellaisiksi, että niillä olisi syy- ja seuraussuhde, mutta tästä aiheesta olen tekemässä juuri postauksen, joten näytän selkeän esimerkin avulla, miten taikauskoa myydään ja ihmisten mieliä sekoitetaan.

Esimerkiksi roketedenialistit käyttävät tätä tehokkaasti hyväkseen luodessaan humpuukipropagandaansa, mutta tulen ottamaan esimerkin hieman lähempää blogin aihepiiristä, sillä luomun on todettu aiheuttavan ... mitä? Sepä selviää tulevaisuudessa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Syy-seuraussuhteesta eräs kertomus:

Professori oli opettanut kirpun hyppäämään käskystä. Kun professori sanoi "hyppää", kirppu hyppäsi. Professori poisti kirpulta yhden jalan ja käski kirppua hyppäämään. Kirppu totteli ja hyppäsi. Professori poisti toisenkin jalan ja kirppu edelleen hyppäsi käskystä. Kun proessori oli poistanut vielä pari jalkaa, kirppu ei enää hypännytkään.
Syy-seuraussuhteesta saattoi siis vetää seuraavanlaisen johtopäätöksen:

kun kirpulta poistaa riittävän monta jalkaa, kirpusta tulee kuuro.

ettäsilleen...

Anonyymi kirjoitti...

No miksi kuun vetovoima ei vaikuta "kasvien sisällä liikkuviin nesteisiin"?

Siksi, että kuun vetovoima on niin heikko, että sen vaikutuksen huomaa vasta valtameren kokoisessa vesialtaassa. Esimerkiksi Itämeressä on niin vähän vettä, että siinä vaikutusta tuskin huomaa. Garonne-joki laskee Atlantin valtamereen, jonka vedenkorkeuden vaihtelu näkyy Garonnen suistossakin.

Kasvin sisällä on niin vähän vettä, että kuun vetovoiman vaikutus on aivan olematon.

t. Jarrumies

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
Onneksi sinun ei tarvitse huolestua. Biodynaamisten tilojen osuus luomutiloista ei ole edes yhtä prosenttia. Annetaan biodynaamikkojen puuhata omiaan ja keskitytään kehittämään luomusta entistä kestävämpi menetelmä.

finder kirjoitti...

Olisiko aika vaihtaa blogin nimeä?

Valtaojalaisuuden nouseva valo?

humpuukin tuho?

tiededenialismin uhka?

etsi aluksi kuitenkin muita argumentteja kirjoitustesi pohjaksi kuin jo puhkikuluneet, eli

1) kaikki uskonto-taikausko-steiner-huuhaa -alueella operoivat. toisin kuin nyt vaikkapa valtaoja - tai sinä, blogin kirjoittaja - steiner edusti klassista sivistysihannetta jonka ymmärrys uskonnoista on aivan toista luokka kuin esimerkiksi yhdenkään asiantntijaksi hivuttautuneen suomalaisen kemisti-fyysikko-tähtitieteilijän).
2) kaikki johon liittyy taloudellinen (veronmaksaja) -kortti

3) kaikki johon liittyy näennäinen huoli muiden ihmisten sivistystasosta. blogisi perusteella sinulla ei juuri ole rahkeita kommentoida tätä asiaa.

mitä jää jäljelle?