16. helmikuuta 2013

Liika porkkanakin myrkyllistä

Tässäpä uutinen heille, joiden on vaikea ymmärtää sitä, että myrkyllisyyden tekee määrä, ei jokin trendikäs nykyaihe:

HS MAKSUMUURI - Älä syö kolmea kiloa porkkanoita viikossa

 

Jos syö vii­kos­sa kol­me ki­loa pork­ka­noi­ta, dieet­ti voi men­nä pa­has­ti met­sään.

Yh­dys­val­tain Ohios­sa työs­ken­te­le­vä lää­kä­ri­pa­ri kir­joit­ti ta­paus­tut­ki­muk­sen 48-vuo­tiaas­ta mies­po­ti­laas­ta, jo­ka va­lit­ti vat­sa­ki­pu­ja ja kel­ta­orans­sik­si muut­tu­nut­ta ihoaan. Tut­ki­muk­ses­sa pal­jas­tui, et­tä mie­hen pak­su­suo­li oli täyn­nä ulos­tet­ta, ja mak­sa-ar­vot ko­hol­la. Po­ti­laal­la to­det­tiin um­me­tus, bee­ta­ka­ro­tee­ni­ta­son nou­su ve­res­sä ja mah­dol­li­nen A-vi­ta­mii­ni­myr­ky­tys.

Kun po­ti­las­ta haas­ta­tel­tiin tar­kem­min, pal­jas­tui, et­tä hän oli yrit­tä­nyt laih­tua syö­mäl­lä jo­pa kol­me ki­loa pork­ka­noi­ta vii­kos­sa. Kun mies lo­pet­ti pork­ka­noi­den ah­mi­mi­sen, mak­sa-ar­vot kor­jau­tui­vat kuu­kau­des­sa.

Kolme kiloa viikossa ei ole kuitenkaan kuin  reilu 400 grammaa päivässä. Vajaa pieni pussillinen porkkanoita päivässä ja potilas sai itsensä tuohon tilaan.

Joten onko kaikki luonnonmukainen automaattisesti terveellistä ja kaikki muu ei?

 

3 kommenttia:

Mikko Lahtinen kirjoitti...

Olikohan tyypillä poikkeuksellisen hyvä kyky muuntaa esiastetta varsinaiseksi A-vitamiiniksi?

Anonyymi kirjoitti...

"Joten onko kaikki luonnonmukainen automaattisesti terveellistä ja kaikki muu ei?"

Keskiverto luomutuotteita käyttävä ihminen ei näin ole varmaan väittänytkään?

En oikein ymmärrä miten näet luomun niin uhkaavana asiana, että koet tarpeelliseksi kirjoittaa näinkin kapeakatseista blogia. Luomussa on toki omat ongelmansa, mutta se on silti keskimäärin eläin- ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin tavanomainen tuotanto.

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

>>> Luomussa on toki omat ongelmansa, mutta se on silti keskimäärin eläin- ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin tavanomainen tuotanto. >>>

Mikään fakta ei tue tätä väitettä, vaan kyse on paljon enemmän tilakohtaisista eroista, eli luomutilojen välillä voi olla suurempi ero vaikkapa eläinten oloissa kuin ero luomutilan ja tavanomaisen tilan välillä.

Tietenkin mielikuvat ovat taidokkaasti luotu ja kotimaiseen luomutilaan verrataan vaikkapa amerikkalaisen tehdastuotannon oloja.

Lisäksi jo pelkkä homeopatian maininta luomusäännöissä riittää mielestäni viemään luomulta kaikki edut, joita sillä jopa saattaisi olla.

Jos luomu hyväksyy eläinten kiusaamiseen taikauskoisen hömppähoidon, niin mitäpä muita luurankoja sieltä sitten saattaakaan löytyä.